Kassi kõõm on nahahaigus, mida iseloomustab kuiv, sügelev ja helbeline nahk. Seda esineb kassidel väga sageli, ehkki seda sageli ei teata. Kõõm ilmub nahale valgete täppidena, põhjustades kuivust ja sügelust.

Taoline kehv nahaseisund võib olla tingitud omega-3 rasvhappe puudumisest kassi dieedis. Teiseks kõõma põhjustajaks on naha niiskuse ja looduslike õlide järsk langus, mis võib tekkida ka stressi tagajärjel.

Kassi kõõm on paljuski nagu inimese oma – tegemist on naha kuivusest tingitud lõhenemisega. See on tüütu ja ebameeldiv häire, kuid on väga harva tõsine. Samas võib kõõm olla märk, et kassi kimbutab veel mõni tervisemure, mistõttu ei tohiks seda tähelepanuta jätta.

Kui kassil esineb kõõma, pööra tähelepanu sellele, et loom end liiga palju ei kratsiks. Sage kratsimine on see, mis lõpuks probleeme tekitab, sest see kahjustab nahka veelgi enam ja võib põhjustada ka haavandeid, mille ravimine on juba ebamugavam ja pikaajalisem.

Kolm peamist tegurit, mis kõõma põhjustavad:

1. Kassid võivad olla nakatunud parasiitidega, mis toob kaasa naha helbeliseks muutumise. Väga sooja suve ajal võib ülekuumenemine põhjustada kassi naha äärmuslikku kuivust.

2. Rasvumine on teine tegur, mis põhjustab kassidel kõõma. Kuiv, helbeline nahk on näha saba allosas või alaseljas, kuna ülekaalulistel kassidel on keeruline oma karva selles piirkonnas puhastada.

3. Lemmiklooma liiga sage pesemine võib samuti olla kõõma põhjustajaks. Kassi nahk toodab naturaalseid õlisid, mis liiga sagedasel vannitamisel kaovad, põhjustades naha kuivust. Kui kassi karva ja nahka korralikult ei loputata, võib väike kogus nahale jäänud šampooni moodustada valgeid kõõmahelbeid.

Kuigi enamik ravimeid tegeleb kõõma põhjustega, ei kao sügelus ja ebamugavustunne enne, kui kõõma põhjus on täielikult kõrvaldatud. See võib võtta aega.

Mida teha, kui kassil on kõõm?

1. Tõsta oma kodu niiskustaset. Kuiv õhk süvendab kõõma, sellest on põhjustatud ka kassi rabe ja kuiv karv. Ajal, mil su kassil on kõõm ja ta karv vajab hoolitsust, ära kasuta selle kuivatamiseks fööni, kuna lisasoojus ärritab nahka veelgi enam.

2. Ära lase kassi liiga kuumal ajal välja ja seda eespool mainitud põhjustel. Oota hilise pärastlõunani, kui päikese soojus on vähenenud.

3. Katsu kassi olemist mugavamaks muuta, kasutades sügelemisvastaseid vahendeid. See leevendab ebamugavustunnet ja vähendab võimalust, et ta end kratsib.

4. Kui kõõm on tagajärg ülekaaluga seotud probleemidele, peaks konsulteerima loomaarstiga ja panema kassi dieedile.

Need on vaid mõned asjad, mida meeles pidada kassi eest hoolitsemisel, kui tal on kõõm. Kui loomaarst on määranud ravimeid, et kõõma põhjusest vabaneda, siis kasuta neid. Samuti võid küsida loomaarstilt nõu, kuidas kassi olemist mugavamaks muuta.

Kassi kõõm ei pruugi olla tõsine häire, kuid see ei tähenda, et sellega ei tuleks tegeleda. Kõik, mis põhjustab lemmikloomale ebamugavustunnet, võib muutuda hullemaks, kui seda korralikult ei ravita.

Allikas: petassure.com