Hästi koolitatud koer oskab koolituse lõpuks tuua vajaliku toidu või joogi veresuhkru tõstmiseks või alarmeerida kaasinimesi peremehel tekkinud elule ja tervisele ohtlikust olukorrast.

Koolitusprogammi ülesehitus:

• Kes treenib? Iga koeraomanik koolitab omale ise koera koolitajate abiga. Võimalus saada teadmised kogu eluks.
• Kuidas koolitus toimub? Kindlaksmääratud kuupäevadel toimuvad koolitusmoodulid, kus osalejad saavad teadmised ja oskused oma koera koolitamiseks. Moodulite vahepealsel ajal on koolitajad toeks veebi kaudu.
• Mida veel õpetatakse? Lisaks lõhna tundmisele treenitakse ka koerte üldist kuulekust. Oluline on, et nad ka avalikus kohas hästi käituksid.
• Milline koer sobib hüpokoeraks? Iga koer, kes tahab oma omanikuga koostööd teha ning kellele meeldib nuusutada ehk nina abil infot saada.

Hetkeseisuga on Eestis treenitud ja atesteeritud 10 hüpokoera, kes igapäevaselt oma peremehi abistavad, 10 koera on treeningu lõpufaasis ning mais alustab uus koolitusgrupp.

Millised koerad sobivad hüpokoeraks ja millisele inimesele sobib hüpokoer?

Sobivad kõik koerad, kes tahavad inimesega koostööd teha ja kes naudivad ninatööd ehk nuusutamist. Lühikese koonuga tõud ei sobi. See koolitus sobib inimesele, kes on koerainimene ja armastab koeri. Koer on elusolend ja temaga kaasnevad kulud ning elustiili muutus (tuleb käia regulaarselt jalutamas, õpetada kuulekust jms). Sellega peab arvestama.

Huvitavad faktid:

• Osad koerad hakkavad markeerima ka võõraid inimesi.

• Ilma eraldi treeninguta markeerivad koerad ka kõrget suhkrut

Koolituse kohta leiad lisa SIIT.