Kui väga tihti pikematele matkaradadele ei satu, tuleks algul asjad pisut läbi mõelda ja plaan paika panna. Hinda kainelt nii enda kui ka oma lemmiklooma tervist ja füüsilist võimekust, alusta matkamisega pigem tasa ja targu ning ära esimese hooga üle jõu käivat distantsi või keerulist maastikku ette võta.

Pikem matkamine looduses on fantastiline elamus, kuid vältimaks enda ja looma kurnatust tuleb matka planeerides arvestada looma vastupidavusega. See sõltub tema füüsilisest vormist ja kehaehitusest. Matka intensiivsus ja teekonna pikkus vali sellest lähtuvalt. Väga pikad distantsid ja suvine kuumus võivad osutuda üle jõu käivaks. Ka haigused, vigastused või hammustused võivad koera kimbutada.

Matkale minnes vaata üle oma lemmiku küüned ja käpad, soovitab KIKA Eesti juht Ksenia German. Hoia koera küüned lühikesed, sest vastasel juhul hakkavad need koera liikumist segama, võivad murduda või põhjustada valu käppades. Kui teekond peaks läbima väga ebakindlat või looma käppadele valulikku maastikut, kaalu ka lemmikloomale mõeldud sokkide või jalanõude kaasa pakkimist, sest kannatada saanud käppasid on hiljem palju keerulisem tohterdada. Olenevalt maastikust ja matka pikkusest, võid igaks juhuks kotti panna ka käpavaha, millega koera käppasid peale pikkade distantside läbimist hooldada. Käpavaha ja spetsiaalsed sokid tulevad eriti kasuks just mägimatkadel käies.

Kui koer on alles kutsikas, siis pikki distantse ette võtta ei tohiks. Samuti on enne loodusesse minemist mõistlik ära teha kõik vajalikud vaktsiinid. Alustuseks kindlasti vaktsiin marutaudi vastu, mida tuleb teha regulaarselt vähemalt üks kord kahe aasta jooksul. Lisaks kohustuslikele süstidele võib olla kasu leptospiroosi vastasest vaktsiinist, mis ohustab nii loomi kui ka inimesi. Leptospiroos levib saastunud toidu, teiste loomade väljaheidete või seisva vee kaudu. Joomine kraavist või porilombist võib põhjustada ka paljusid teisi haigusi, sestap on kindlam võtta ka lemmikule eraldi joogivesi ja kauss kaasa. Ka regulaarne parasiitide tõrje peaks olema tehtud.

Matkates mõtle ka ilma peale. Kui õues on väga kuum ja taevas särab päike, võib loomi ohustada ülekuumenemine või päikesepõletus. Sellise ilmaga ära pikka matka ette võta. Jälgi, et koer saaks piisavalt vett ja tal oleks võimalus liikuda varjus, tee ka tavapärasemast rohkem puhkepause. Sage hingamine, süljevoolus, segiolek ja nõrkus - need on ülekuumenemise märgid. Märgates koera käitumises selliseid muutuseid, tee kohe paus. Lase koeral juua, võimalusel vette minna ja hoia teda varjus.

Koeraga matkates eelista kaelarihma asemel pigem mugavaid trakse ja paki igaks juhuks kaasa ka paar erineva pikkusega jalutusrihma. Pane kotti esmaabikomplekt, kus oleks olemas kõik hädavajalik.

Tüütute putukate vältimiseks võid kaasa pakkida ka naturaalseid õlisid sisaldava parasiitidevastase aerosooli, mis peletab kirpe, puuke, sääski ja teisi putukaid. Koera harjamiseks sobilik kamm või kraas võiks samuti kotis olla, sest karvade külge jääb tihti metsa alustaimestust pärit sodi. Arvesta ka sellega, et matkates on koera energiakulu suurem kui kodus pikutades, mistõttu paki kaasa ka maiustusi, närimispulki või muud söödavat, et neljajalgne matkakaaslane liigselt ära ei väsiks.

Head matkamist!