Oluline on jõuda põhjusteni, mis kassil oksendamist põhjustavad. Selle abil võivad kõik seda põhjustavad tegurid olla lühikese ajaga ravitavad ja kõrvaldatavad.

Oksendamise põhjused
Põhjuseid on rohkem kui üks, miks kass võib tihti oksendada, varieerudes kergematest probleemidest kuni päris tõsiste tervisehädadeni. Nende hulka kuuluvad toidust põhjustatud allergilised reaktsioonid, liiga kiiresti söömine, ussid, kasvajad, kuumarabandus, maksahaigus, toidutalumatus, neerupealsete haigused, nihestus, söögitoru tõkestus, gastroenteriit ja ainevahetuse häired, näiteks neeruhaigus.

Kassi kontrollimine
Kassi loomaarsti juurde viies otsustab arst sümptomite põhjal, milliseid täpsemaid proove tuleb põhjuste selgitamiseks teha. Näiteks võib kassil olla oksendamisest hoolimata siiski suur isu, samuti võib tal olla palavik. Sageli oksendav kass võib ka kaalu kaotada või käituda depressiivselt ja letargiliselt.

Enamasti tehakse vereproovid, mis näitavad, kas kassil võib olla diabeet, probleemid maksa või neerudega. Veel tehakse ultraheli, mis selgitab välja võimalikud probleemid maos ja söögitorus, näiteks ummistused kõhus ja sellegi, kas kassil on kasvajaid. Peale selle kõige võivad vajalikuks osutuda ka röntgen, endoskoopia ja laparotoomia.

Kassi toitmine
Sõltuvalt arsti väljaselgitatud põhjustest võib kassi toidumenüü vajada muutmist, sealhulgas koguste vähendamist. Enne ei saa teada, kas oksendamist põhjustab toit või miski muu. Samal ajal on oluline, et kass saaks piisavalt vedelikku, kuna vedelikupuudus käib oksendamisega reeglina käsikäes ning muudab probleemi hullemaks.

Kassile võib olla vajalik spetsiaalset kodus valmistatud toit, mis võib muu hulgas olla ka maitsetu toit. See ei tähenda toidumenüü püsivat muutmist, vaid probleemi kõrvaldamisel on oluline, et toit oleks kergesti seeditav, sisaldaks palju süsivesikuid ning vähe rasvu, kiudaineid ja valke. Mahedad ja maitsetud toidud mõjuvad maosüsteemile rahustavalt. Sellised toidud on näiteks keedetud kanaliha (ilma luu ja nahata) ning keedetud riis. Taise kanaliha võib asendada ka väherasvase sealiha või munavalgega. Süsivesikute osas võib riisi asendada ka kartuliga.

Tõenäoliselt soovitab loomaarst lõpuks järk-järgult ka tavapärase dieedi juurde naasta. Näiteks esimesel üleminekunädalal toita kassi 75% ulatuses maheda ja maitsetu toiduga ning 25% osas tavapärase kassitoiduga ning tasa ja targu suurendada tavapärase kassitoidu hulka, kuni kass on hädadest paranenud. Kõige sagedasem ravivõimalus on peale dieedi korrigeerimise veel retseptiravimid, mida loomaarst välja kirjutab. Ennetavalt tegutsedes ning aegsasti probleemide korral loomaarsti juurde pöördudes on võimalik suurt osa püsivamaid probleeme ära hoida.

Allikas: cuteness.com