Allergia on immuunsüsteemi reaktsioon mingile allergeenile. Enamus allergeene on proteiinid taimedest, putukatest, loomadest või toidust. Koertel väljendub allergia enamasti sügeluse näol. Lemmik hakkab mingit teatud piirkonda või kogu keha rohkem kratsima. Ta muutub rahutumaks ja on näha, et teda häirib miski.

Mõningatel juhtudel hõlmavad sümptomid ka hingamisteid (esineb köha ja/või aevastamist, samuti võib silmadest või ninast tulla nõretust. Ka oksendamine, kõhulahtisus ja kõrvapõletikud võivad olla allergia sümptomiteks.

Allergiad jagatakse neljaks:

  • kontaktallergia;
  • toiduallergia;
  • putukatest tulenev allergia (kirbuallergia);
  • atoopia.


Kassiallergia kuulub enamasti atoopia alla. Atoopia on päriliku eelsoodumusega allergia vorm, kus organism moodustab keskkonnast pärinevate allergeenide vastu antikehi. Laialt levinud allergeenideks on õietolm, hallituse eosed, tolmulestad, inimeste ja loomade kõõm (ka kassi ja koera kõõm).

Atoopia on koertel väga sage probleem ja seda esineb kõikides vanustes ja tõugudes.

Atoopia diagnoosini jõudmiseks tuleb kõigepealt välistada välisparasiidid ja toiduallergia. Ja kuna allergia võib esineda hooajati, siis ei ole atoopia diagnoosimine lihtne. Kahjuks on atoopia koertel väga sageli esinev probleem. Seda esineb kõikides vanustes ja tõugudes.

Atoopiat ravitakse immunoteraapiaga või hoitakse allergia sümptomeid kontrolli all põletikuvastaste steroididega või tsüklosporiiniga, samuti naha kaitsebarjääri tugevdamisega kasutades omega-3 rasvhappeid. Allergia kontrolli all hoidmiseks aitab ka nahka rahustav ja niisutav pesu.

Immunoteraapia (ehk allergiavaktsiin) koostatakse individuaalselt patisendile. Selles vaktsiinis on väga väike kogus allergeene, mida süstitakse kindla skeemi järgi. Immunoteraapia paneb uuesti allergeenidega kokkupuutel immuunsüsteemi neile rahulikumalt reageerima. Immunoteraapia aitab 60-70% juhtudest ja ravi tulemus on näha kuni 12 kuud peale ravi alustamist.

Väga hava diagnoositakse koertel kassiallergiat. Samuti tuleb see välja ainult koertel, kel on allergiatest tehtud ja spetsiifiline antikeha määratud. Allergiatesti aga tehakse pigem harva. Seega esineb kindlasti koeri, kes on kasside vastu allergilised, aga selle diagnoosini ei ole lihtsalt jõutud.