Huang Yu oli murest murtud, kui tema kass 2,5-aastasena suri. Briti lühikarvaline kass nimega Garlic (Küüslauk) oli talle väga oluline ja kui kiisu haiguse tõttu teise ilma läks, teadis Huang Yu kohe, et tuleb teha teine, ​​täpselt samasugune. Garlic 2.0 sündis loomulikul teel ja läks talle maksma 35 000 dollarit.

Bejingis asuv lemmikloomade kloonimisega tegelev ettevõte Cue Sinogene on klooninud juba enam kui 40 lemmikut, sealhulgas ka maailma esimese politseikoera. Loomade somaatiliste rakkude kloonimise tehnika on suhteliselt uus tehnoloogia ja eriti kaslaste kloonimisel esineb endiselt teatavaid väljakutseid. Kuid firma oli valmis katsumusega rinda pistma.

„Kasside reproduktiivsed ja füsioloogilised omadused erinevad enamiku teiste loomade omadest. Kuna kassidel ei teki ovulatsioon spontaanselt, on nad üks väheseid ovulatsiooni esilekutsuvaid loomi,“ ütles loomaarst Shi Zhensheng oma avalduses. „Nende paljunemistsükkel on eriline ja kloonimistehnika seetõttu keeruline. Operatsioon on tülikas. Need kloonitud kassid on üks vähestest edukatest juhtumitest kogu maailmas, tähistades Hiina jaoks suurt sammu kloonimise valdkonnas."

Pärast peaaegu aastast pingutust suutsid teadlased siirdada embrüo surrogaatkassile, kes kandis arenevat kassipoega 66 päeva. Garlic 2.0 sündis 21. juulil 2019 loomulikul viisil ja tema geneetika on saadud täielikult nüüdseks surnud Garlicu somaatilistest rakkudest. Teadlased jälgisid uut kassipoega kuu aega ja teatavad nüüd, et ta on heas füüsilises seisundis ega käitu teisiti kui looduslikul viisil aretatud kassipojad.

Garlic 2.0

Protseduuri hinnaks kujunes 250 000 jüaani (35 000 dollarit), vahendab Agence France-Presse, kuid Yu sõnul oli raha seda väärt, et saada tagasi ta karvane kassist sõber - või vähemalt versioon temast. „Kutsun teda ka edaspidi nimega Garlic, sest oma südames tunnen, et kloonitud kassipoeg on tema elu jätk,“ ütles ta.

Ehkki ta igatseb oma algset kassi, kes haiguse tõttu suri, toob uus, samade geenidega kass, talle lohutust. „Arvan, et lemmiklooma kloonimiseks on igal omanikul erinev põhjus. Iga kass on iseseisev indiviid ja tal on oma isiksus,“ rääkis Yu.

Allikas: iflscience.com