“Kõige huvitavam osa koerte käitumise mõistmises ja uurimises on see, et me lihtsalt ei tea nii palju,” ütleb Los Angeleses tegutsev koerte käitumisspetsialist ja treener Russell Hartstein.

Paljud nüansid koerte käitumises võivad omanikele arusaamatud olla. Küll esineb aga palju näiteid sellest, mis panevad mõtisklema või koguni ette kujutama, et koertel just selline erakordne võime, kummitusi näha, on. Kui koer haugub millegi nähtamatu peale, kas võib olla, et ta tajub midagi ebatavalist? Või hoiab ta ehk nende asjade ligi, mida saab siit ilmast lahkunud inimesega seostada? AKC Family Dog programmi direktor doktor Burch toob välja, et kui koer haugub millegi nähtamatu peale, siis koeraomanik tihti eeldabki, et selleks “nähtamatuks” on kummitus.

Kuues meel

Lisaks viiele meelele (nägemine, kuulmine, maitsmine, kompimine ja haistmine) on koertel justkui lisaks kuues. Seda saab kirjeldada kui sisetunnet, et koerad justkui tajuksid, kui miski ei tundu õige. Inimeste ja koerte erinevus on aga see, et kui inimesed analüüsivad olukordi, siis koerad usaldavad enda meeli ja tegutsevad. Tänu oma võimsale lõhnatajule on koerad võimelised katastroofe ennetama. “Õhurõhk ja kõik loodusnähtused on seotud lõhnadega,” räägib Hartstein ja lisab, et meie nina selliseid muutuseid ei taju, kuid koerad tajuvad neid kohe.

Kas koerad näevad asju, mida inimesed ei näe?

Koerte kuulmise tase ületab inimese oma ja koerad kuulevad kõrgemaid helisid märksa kaugemalt. Samamoodi on koerte vaateväli inimeste omast palju laiem. Nad näevad objekte, mis paiknevad kaugemal ja ka hämaras näevad nad meist paremini. Tänu sellele võivad nad näha asju, mis jäävad inimsilmale lihtsalt märkamatuks. “On täiesti võimalik, et koerad näevad midagi, mida meie ei näe. Selleks ei pruugi aga alati olla kummitus Casper,” selgitab Burch.

Koerad on põnevad olevused ja nende võimekuse ja oskuste kohta esineb veel palju ebatäpsusi. “Nende meeled on tugevalt häälestatud ja on ilmne, et nad tajuvad maailma hoopis teisiti kui meie,“ ütleb Hartstein. Kas koerad aga tunnetavad energiaid, paranormaalsust, hingesid? See jääb meile mõistatuseks.

Allikas: akc.org