Millest tekib loomal stress?

Erinevatel loomadel on see erinevat moodi. Koer on sotsiaalne loom, kes vajab karja, et tunda end turvaliselt. Kass on pigem üksi kulgeja, kes elab oma territooriumil ning talle ei meeldi muutused. Kui muutused toimuvad liiga tihti, ei suuda ta sellega hakkama saada.

Seejuures on kasside stressikäitumise uurimisel avastatud, et loomade pidamistingimused on küll head, kuid mitte alati neile vastavad ja sobivad.

Mis sobib siis kassidele?

Kassipsühholoogid ütlevad, et ühele kassile on vaja kahte liivakasti. Mitmele loomale mõlemale üks liivakast ning sinna lisaks veel üks varutualett. Liivakastid võiksid olla erinevates asukohtades. Sellega tagame kassile valikuvõimaluse, mis on kooskõlas tema psühholoogia ja heaoluga. Kass on isepäine ning peab saama valida, kuhu ta tahab minna. Samuti on talle oluline jälgida, mis ümberringi toimub, võimalus üles ronida ning vaadata toas ringi.

Kassi toidukauss ei tohi olla akna vastas, sest kui keegi võib tagant ligi hiilida, ei tunne kass end toitu süües ohutult ning tal võib sellest stress tekkida. Toitu ja vett ei tasu hoida kõrvuti ning need peaksid olema maksimaalselt kaugel tualetist. Kassispetsialistid leiavad, et olemas peaksid olema veel pisikesed riiulid, kuhu kassid saaksid ronida.

Kokkuvõttes võivad meile mugavana näivad otsused olla kassile ebameeldivad ning viia stressikäitumiseni.

Kuidas väljendub stressikäitumine?

Kassidel diagnoositakse palju probleeme ning kahtlustatakse, et see on stressist. Kui kassid lakuvad karvkatet liigselt, siis esialgu arvame, et tegemist on allergiaga. Kui allergiaravimid kassi peal ei toimi, siis kahtlustame, et tal on stress ning vaja on kasutada antidepressante. Nimelt on osade kasside lakkumine seotud stressikäitumisega nagu inimestel küünte närimine. Sellega üritatavad nad end rahustada.

Mainisid samuti, et kassidele ei meeldi muutused. Kui pesta kassiliivakaste kodukeemiaga, mis muudab liivakasti lõhna, kas see võib stressi tekitada?

Jah, kassid on väga tundlikud lõhnadele. Nad võivad haista asju, mida inimene ei suuda. Kui töötleme pindu ainetega, mis lõhnavad, siis loomad tunnevad seda kordi tugevamini. Kindlasti võib see tekitada nendes mingit probleemi nii vetsus käies kui ka toidukausside kasutamisel.

Näiteks võib see kaasa tuua põiepõletiku, mis on tihtilugu idiomaatiline ehk siis me ei tea otseselt, millest see tekib. Kui kassid käivad vähe vetsus, sest see pole neile meeldiv, siis uriin jääb põide ning tekivadki kristallid ja põletik.

Kas hügieeni ja kassi heaolu silmas pidades võiks olla mõistlik lahendus hoopiski biolagunevad liivaga täidetud tualetid, nagu näiteks EcoPetBox?

Jah, samuti väldime selliste tualettidega bakterite ja haiguste levikut. Plastmassist tualette vigastavad kassid kriipimisega, mistõttu on neid keerulisem puhastada. Eriti hea on biolagunevaid liivakaste kasutada loomakliinikutes ja varjupaikades, kus loomade vahetuvus on suurem. Näiteks rääkis üks USA-st pärit loomaarst Liverpoolil konverentsil, et sealsetes varjupaikades, kus loomi on palju, on seeneprobleem väga suur. Ta pakkus lahenduseks, et igal kassil on liivakast, mis pole pestav, vaid mida saab utiliseerida vajadusel. Lühiajaliselt kasutusel olevad tualetid vähendavad haiguste levimise riski.

Kas võib öelda, et liivakastide vahetamine vähendab stressi nii loomadel kui ka nende omanikel?

Kui mõtleme sellele, et kassidel vähendab stressi mitme liivakasti olemasolu, siis võib biolagunev tualett siin abiks tulla. See on mugav omanikule, sest tualette saab pesemise asemel utiliseerida. Niimoodi vähendatakse ka bakterite levimise riski, sest kui on mitu lemmikut ja üks neist käib väljas, võib ta haigused sisse tuua ja teist nakatada.

Kas on veel midagi, kuidas lemmiku olemist toas mugavamaks teha?

Looma tasub jälgida. Inimesed arvavad, et nad teavad, mis on nende loomale hea, kuid tegelikult võib see hoopis kassidele stressi põhjustada. Tasub tähele panna, mis loomale sobib või mitte ning katsetada vajadusel paremaid lahendusi.