Loomakaitse liiduni jõudis info autosse suletud koertest Facebooki grupi Eesti koerainimesed kaudu. Pealtnägija kinnitusel oli Tallinnas Sakala tänavale pargitud autos kinni kaks koera. Autol olid rehvid tühjad ning see kandis Poola numbrimärki.

Loomakaitse liit teatas koertest kohe hädaabinumbrile 112.
"Mõne aja pärast helistaski politsei salastatud numbrilt - kindla peale minek, et ei saaks neile tagasi helistada, kui on küsimusi ja asi saaks ikka keerulisemaks ja pikemaks minna," kirjeldab liit sotsiaalmeedias. "Meile anti teada, et juhtum edastati MUPO'le, kes Tallinnas tegeleb koerte ja kasside pidamise eeskirjade kontrollimisega. Üritasime küll selgitada, et siin pole MUPO'l midagi teha, sest me ei palu pidamistingimusi kontrollida, vaid koerad on autos juba kaks päeva ja nende elu võib ohus olla. Kahjuks oli politsei väga konkreetne ja ütles, et nemad ei lähe ning tegeleb MUPO."

Sakala tänavalt autost leitud koer

Seepeale jäädi ootama MUPO kõnet lootuses, et ehk tõesti on sel korral nende pädevus olukorda lahendada, kuigi varasemalt seda juhtunud polnud.
"Kahjuks läks nii, nagu alati. MUPO telefonilt 14410 (ka see telefon toimib ainult ühepoolselt) tagasi helistanud proua teatas, et kontrollisid ja autos on üks koer, kes magab. Rohkem neil pädevust, võimalusi ja volitusi polevat. Nende pädevus piirdus siis paraku autoaknast sissevaatamisega ja nende arvates oligi kõik korras," kirjeldab loomakaitseliit.

Loomakaitsjad püüdsid selgitada, et autoaknast ei saa hinnata koera tervislikku seisundit: kas tal on piisavalt vett ja õhku, sööki, milline on temperatuur autos.
MUPO nõustus pika veenmise peale uuesti teatama politseile, mida nad ilmselt siiski ei teinud. Seepeale helistasid liidu vabatahtlikud uuesti hädaabinumbrile, et hoiatada: varsti läheb keegi tavakodanikest autoaknaid lõhkuma, kui politsei kohale ei lähe. Selline mõjutamisviis viimaks toimis ja politsei läks kohale.

"Kuigi palusime kiiresti tagasisidet ka politsei poolt, siis seda ei tulnud ega tulnud. Õnneks helistas kohapealt meile ka vabatahtlik Elery, kes andis telefoni üle politseile, kellele saime selgitada, et palume koera enda hoole alla ning nende poolt kogu sündmuse koos fotodega fikseerida. Siinkohal tänu politseile, kes viimaks tegutsema asus, päästeameti välja kutsus, et see autoukse avaks ning koera meie hoole alla andis," seisab liidu postituses.

Kuigi videotel oli eelnevalt näha kaks koerakest, oli leidmise hetkel autos ainult üks.
Viimastel nädalatel on loomakaitsjad saanud mitmeid teateid erinevate kaubanduskeskuste juures kutsikate abil kerjavatest mustlastest ning kõige tõenäolisemalt oli nende hinnangul seegi auto ja koer üks nende omadest.
Ka nende kerjuste teemal on varem korduvalt pöördutud politsei poole, kuid saadud MUPO'lt jällegi vastus, et kerjamine pole keelatud ja nad ei saa midagi teha.
Liidu hinnangul on MUPOl võimalus kohapeal fikseerida olukord ja pädevuse puudumisel viia kutsikad kasvõi Paljassaare varjupaika, kust siis Veterinaar- ja Toiduamet juhtumi üle võtaks.

Koer on praeguseks politsei poolt üle antud Eestimaa Loomakaitse Liidule ning juba veterinaaride hoole all.
Kui õnnestub tuvastada koera hoolimatu omanik, siis kindlasti teeme ka vastavad avaldused nii politseile kui VTA-le.

Sakala tänavalt autost leitud koer

Loomakaitsjatel on suur palve kõigile, kes nädalavahetustel liiguvad Tallinnas kaubanduskeskuste juures: nähes inimesi koerte abil kerjamas, tehke palun pilte ja videosid ning helistage koheselt liidu infonumbrile 51946146. Samuti palutakse inimestel hoida silm peal Sakala 22 maja juures asuval poola numbrimärgiga autol ja koera autos märgates koheselt helistada ning teha ka paar videoklippi koerast.

Loomakaitse liidu arvates pole selline loomade abil kerjamine tolereeritav. Üldjuhul sunnitakse kutsikad veetma päev otsa ilma toidu ja veeta ühes kohas ning teades, et normaalses konditsioonis kutsikad paigal ei püsiks, kahtlustatakse ka nende uimastamist