MTÜ Nähtamatud Loomad kutsub üles tegema oma jaaniostud mujal ja näitama ühtselt, et Eesti inimesed ei toeta julma kanade puurispidamist.

"Oma vastutustundliku ettevõtluse poliisis on Selver ning nende emaettevõte – Tallinna Kaubamaja Grupp – teada andnud, et hindavad oma tarbijate suhtes ausust, eetilisust ja läbipaistvust. Nad ütlevad, et pakuvad oma klientidele ainult parimat toorainet.
Kanade puurispidamine ei ole eetiline ja puurikanade munad ei ole parim tooraine!" kirjutab ühing sotsiaalmeedias. "Selver varjab oma osalust selles ning väidab, et tarbijad soovivad osta sellistes kohutavates elutingimustes elavate kanade mune."

Eestis on puurimunade müügist loobumisest hiljemalt aastaks 2025 teada andnud juba Prisma, Rimi, Stockmann, Maxima ja ligi 90 muud toidusektori ettevõtet.

Selveri kommunikatsioonijuht Rivo Veski ei ole etteheidetega nõus.

"Soovime kinnitada, et süüdistused Selveri aadressil nagu meie või meie kliendid ei hooliks kanade heaolust, ei vasta tõele. Meil on äärmiselt kahju, et organisatsioon, kes peaks seisma loomade õiguste eest, määrib oma nime, esitades valeväiteid," kinnitas ta, pidades vajalikuks selgitada olukorda järgnevalt:

"Selveri valikus on Eesti jaekettidest kõige suurem valik vabal pidamisel, öko- ja õrrekanade mune, kogu meie munade sortimendist moodustavad need täna juba 20%. See osakaal on suurem Eesti turu keskmisest ja kasvab tänu meie pidevale tegevusele sortimendiga: vaatame sortimenti üle pidevalt ja müüme seda, mida meie kliendid soovivad. Täiendame pidevalt oma tootjate baasi ja lisame uute kanapidajate tooteid riiulitele juurde.

Selver ei too puurikanade mune sisse välismaalt. Meil on müügil vaid Eesti kasvatajate puurikanade munad. Oleme täiesti veendunud, et Eesti kasvatajad peavad oma lindude eest kenasti hoolt, mistahes viisil nad neid kasvatavad. Meil müüdavad puurikanade munad pärinevad kanadelt, mida on peetud heades tingimustest ja oluliselt paremini kui seadusandlus täna ette näeb. OIeme käinud ise Eesti suurima munatootja juures olukorraga tutvumas. Kahjuks ei ole seda teinud protestiv organisatsioon, kes esitab internetist tõmmatud fotosid, mis ei ole tehtud Eesti tootjate juures.

Õrre- ja vabapidamisel peetud kanade munad on kallimad ja ei ole paraku kõikidele Eesti inimestele täna (eriti olukorras, kus paljud Eesti inimesed vaatavad hoolega, kuidas nad oma raha kujunenud olukorras kulutavad) kättesaadav.

Kõik ettepanekud, mille oleme mitme kohtumise vältel organisatsioonile teinud ühisteks teavituskampaaniateks või muudeks aktsioonideks, on jooksnud liiva ühe ultimatiivse ja sisutühja loosungi ootuses, et aastal 2025 me puurikanade mune enam ei müü. Selver ei pea vastutustundlikkuseks sisutühjasid avaldusi kaugesse tulevikku, vaid reaalseid tegevusi, mis midagi muudavad.

Austades inimeste õigust võidelda südamelähedaste teemade eest, oleme siiski sunnitud märkima, et meile saadetud trollikirjad libakontodelt, valeväited ja suvaline kooskõlastamata viitamine oma pressiavaldustes munatootjatele ja teistele jaekettidele, jätab mulje, et organisatsiooni eesmärgiks on Selveri-poolne pressiteade kuue aasta pärast toimuva kohta, mitte tõsiseltvõetav kanade heaolu eest seismine.

"Selveri valikus on Eesti jaekettidest kõige suurem valik vabal pidamisel, öko- ja õrrekanade mune, kogu meie munade sortimendist moodustavad need täna juba 20 protsenti. See osakaal on suurem Eesti turu keskmisest ja kasvab tänu meie pidevale tegevusele sortimendiga: vaatame sortimenti üle pidevalt ja müüme seda, mida meie kliendid soovivad. Täiendame pidevalt oma tootjate baasi ja lisame uute kanapidajate tooteid riiulitele juurde."