Sa ei tegele oma koeraga piisavalt sageli

Paljud koeraomanikud õpetavad kutsikale käitumist ja rutiini, aga kui loom on omanikuga juba harjunud, siis sageli võimaldatakse koertel minna nn autopiloodile. Lünkliku treeningu tulemusena võib looma käitumine halveneda ning sageli koer isegi ei reageeri enam käsklustele. Mõtle ise, kui sa mängid golfi vaid kord aastas, siis su oskused ei saagi paremaks minna.

Selle asemel, et koolitada ja siis unustada, hoia oma koera pidevalt valvsana. Korda talle regulaarselt mitu korda päevas "istu" enne õhtusööki ja "oota" ukse avamisel. Vähemalt kord kuus tasuks õpetada mõni uus trikk, et oma koera motivatsiooni üleval hoida.

Kordad liigselt sama käsklust, kuigi koer ei reageeri

Käskude kordamist tuleb sageli ette just algajatel koeraomanikel. Omanik on õpetanud koera käsu peale istuma, kuid kas tähelepanu hajumise, halva tehnika või mõne muu põhjuse tõttu koer lihtsalt ei reageeri. Omanik kordab käsku ja alles peale kuuendat või seitsmendat katset koer istub. Sellist käitumist on raske murda.

Peale triki kohest sooritamist tuleb koerale jagada ohtralt kiitust ning maiust. Niimoodi jääb koerale mulje, et tegemist on väga lõbusa tegevusega. Mida rohkem ja erinevates kohtades trikki proovida, seda enam võib hakata maiuse kogust vähendama ning piisab sõnalisest kiitusest.

Kui oled kindel, et koer on käskluse ära õppinud, anna käsklus vaid üks kord. Juhul, kui loom ignoreerib, siis järelikult ei ole käsklus õigesti õpetatud või koer on hajevil. Vii koer vaiksesse kohta ning ütle käsklus uuesti. Kui koer ei kuuletu, siis tuleks minna tagasi põhitõdede õppimise juurde.

Öeldes käsklust tuleks vaadata loomale silma ja liikuda veidi lähemale. Sageli on see piisav, et saada koer käsku täitma.

Õpetamine kestab kas liiga kaua või liiga vähe

Uue käitumisviisi õpetamine on protsess, mitte kohene tulemus. Oluline on teada, et uue käitumisoskuse õppimiseks kulub mitmeid sessioone.

Treeningule kulutatud aeg peaks väljenduma positiivse tulemusega. Niipea kui oled saavutanud edu, premeeri koera ja alles siis lõpeta. Ära tee harjutust pikalt või suisa mitut harjutust järjest, sest on tõenäoline, et see väsitab looma ära ja tema tähelepanu hajub. Samamoodi ei tohiks lõpetada harjutust siis, on näha vaid mõningast edu. Pea meeles, et kümme üheminutilist sessiooni päevas garanteerivad paremad tulemused, kui need treeningkorrad, mis kestavad üle kümne minuti.

Väljaspool kodu kaotab sinu koer igasuguse kuulekuse

Kui õpetad koera mingis kindlas kohas või ruumi osas istuma, kuid kusagil mujal seda käsklust ei anna, siis see ongi ainus koht, kus loom käsu peale istub. Unustamine, et käsu peale trikkide või harjutuste õpetamine peaks toimuma erinevates kohtades, on suur viga, mida paljud koeraomanikud tegema kipuvad.

Koera treenides tuleks kõigepealt õpetada teda kodus, kus ei ole muid segajaid. Seejärel tuleks järk-järgult suurendada kõrvaliste faktorite hulka: lülita teler sisse või treeni koera teise inimese juuresolekul. Kui koer selles olukorras käsklusi täidab, siis tasapisi tuleks liikuda lärmakamasse keskkonda. Alles siis, koer täidab käsklused ilma, et end ümbritsevast häirituna tunneks, võid tema sooritustega rahule jääda.

Loodad liiga palju maiustele ja mitte piisavalt suulisele kiitmisele

Maius on suurepärane viis alustada mingi käitumise juurutamist või selle tugevdamist. Siiski ainult näkside kasutamine treeningul hakkab lõpuks töötama sinu vastu. Koer saab aru, et alati saab ta süüa ja ta ei keskendu harjutustele.

Mõtle sellele, et harva võib näha jahinduses või agility’s, et preemiaks pakutakse toitu. Miks? Sest see murraks tähelepanu harjutustelt ja segaks soovituid tulemuste saavutamist. Selle asemel tuleks jagada heldelt ka suulist kiitust. Selline tasu paneb koerad meelsasti tegutsema.

Sa näitad koera õpetamisel liigselt välja oma emotsioone

Liigne emotsioon võib pidurdada looma võimet õppida. Treenides viha või sundimisega, saad tulemuseks hoopis hirmunud koera.

Mõttes tuleks olla rahulik ja ükskõikne, sest selline käitumisviis näitab pädevust ja tekitab austust. Kui sinu koer jookseb uksest välja esimesena ja ei oota sinu luba selleks, siis kutsu ta tagasi ja proovi lihtsalt uuesti. Kas või mitu korda. Samuti siis, kui ta teeb midagi õigesti. Selle asemel, et suure rõõmuga hellitama kukkuda, tuleks lihtsalt rahulikult teda kiita - naeratada ja seejärel edasi liikuda.

Sa ei ole kannatlik

Koera koolitamine on aeganõudev nagu võitluskunst taiji - selles on võrdsetes osades olemas füüsiline ja vaimne osa. Koolitamine nõuab aega, tehnikat ja vastupidavust, samuti pühendumist mõistmaks koera meeleolu ja seisundit. See ei ole oskus, mida saab õppida vaadates ühte pooletunnist telesaadet või lugedes mõnd raamatut. See kõik on aeganõudev protsess.

Paljud koeraomanikud ei ole veel õppinud vajalikke teadmisi koolitamaks nii oskuslikult kui nad soovivad. Seda võiks võrrelda malemänguga. Mängides esimest korda, reageeritakse vastase käikudele, kuid ei plaanita enda omi.

Kui sa reageerid oma koera halvale käitumisele, kaob koeral ära võimalus õppida. Selle vältimiseks tuleks oma tehnikat lihvida ja ennetada looma reaktsioone. Näiteks, kui üritad ära õpetada haukumist, siis selle asemel, et oodata, kuni koer haukuma hakkab, püüa probleemi ennetada, juhtides tema tähelepanu muude stiimulite abil mujale.

Sul puudub püsivus

Koerad peavad tundma, et nende juhid on reeglite õpetamisel järjepidevad. Kui sa varieerid koolitustehnikaid liiga palju, eriti alguses, vähendad sellega oma koera õppimisvõimet. Näiteks kui sa ühel päeval suudad jääd kangekaelse koeraga rahulikuks, kuid järgmisel päeval ärritud kergesti, siis ta ei oska ennustada, kuidas sa järgmisel korral reageerid. See lõhub usaldust ja enesekindlust. Püüa jääda ühtse metoodika juurde ja ole vankumatu. Näiteks kui koeral ei ole lubatud voodisse tulla, aga sa lased tal voodisse hüpata kahel korral kümnest, siis on see vastuoluline tegutsemine. Kehtesta, mis on lubatud ja mis mitte ning jää sellele kindlaks.

Enesekindluse puudumine

Enesekindluse puudumine on nõrkus ja koerad suudavad seda tunnetada. See on ka põhjus, miks kartlikud inimesed saavad tihemini pureda kui rahulikumad inimesed.

Näita üles veidigi kõhklust ja su koer kasutab seda ära. Kindlasti võiksid proovida koertekooli, sest nii saab julgust koer ja ka sinu enesekindlus suureneb.

Sa ei taipa, et koer on ainulaadne

Iga koer on erinev. Kuigi tõug aitab määrata, millised on üldised koera välised omadused ja üldine loomus, siis tuleb arvestada, et igal koeral on ka oma iseloom. Koera iseloomu teades saad arvestada, millised treenimismeetodid on sinu koerale kõige paremad. Näiteks on retriiverid väga seltskondlikud ja tulevad toime paljude inimeste või koertega enda ümber, aga proovige lärmakasse või suurde seltskoda tuua tšau-tšau või shiba inu ja tulemus on hoopis midagi muud. Kui näiteks suure isuga koer reageerib kiirelt maiusele, siis koer kes pole väga toidulembene, vajab muud preemiat. Seega koera treenimisel arvesta alati tema sisemiste soovidega.