Kassil tekivad kõhtu karvapallid, kuigi söök on alati olnud nn karvapalli teket takistav. Samuti saab kiisu vabalt väljas käia. Kuidas saaks karvapalle tõhusamalt vältida?

Lisaks spetstoidule võib anda ka karvapallide moodustumist takistavaid pastasid. Karvapalle tekib rohkem ka siis, kui kass end ülemäära lakub.

Kas 4-5-kuuselt võib hakata kutsikat harjutama täiskasvanud koera söögiga? Kas ja kuidas mõjutab see kutsika kasvu kiirust ja muud arengut?

4-5 kuune koer on saavutanud ca 40% täiskasvanu kaalust ja on veel ikkagi kutsikas. Täiskasvanu söögiga võib vähehaaval harjutama hakata, aga lõplik üleminek võiks toimuda ikkagi 9-11-kuuselt.

Milline dieet sobiks väiksele paksule koerale?

Paljud toidufirmad pakuvad spetsiaalseid light, obesity või satiety tooteid. Anda mõnda neist täpsete juhiste järgi ja mitte lasta end provotseerida (maiuste juurdenurumine).

Kuidas siis ikkagi on nende nn poetoitudega? Meie aastane tõukiisu sööb heameelega vahelduseks Whiskas'i pakikesi (linnu-, küüliku-, pardi-, lambalihaga) ja muidu Royal Canini kuivtoitu. Toorest liha enam väga ei taha, väiksemana näksis hakkliha ja ka kana... On koolkond, kes arvab, et peab ainult kuivtoitu sööma, siis need, kes ütlevad selle jama olema. Millest ei tohiks loobuda? Kus on tõde?

Tõde ei ole. Nii nagu inimeste toitumiseski. Mitmest eri dieedist me oleme kuulnud viimase paari aasta jooksul? Ikka üks tervislikum ja looduslikum, kui teine. Kuidas me nende hulgast endale õige välja valime? Tervet mõistust appi võttes. Loomale niisamuti. Hoiduda äärmustest ja paluda loomaarstilt abi, kui tegemist on tundliku loomaga (allergiline, kasvuhäiretele kalduv jne.).

Kuidas suhtuda koduloomadele tehtavatesse üldvaktsiinidesse? Kas see siiski on nii vajalik, kui enamus loomaarste kipub korrutama? Kuid jäetakse hoiatatamata vaktsiiniga kaasnevate kõrvalmõjude eest?

Marutaudi vastane vaktsineerimine on kohustuslik nii koertel kui kassidel. Teised vaktsiinid tehakse omaniku soovil ja loomaarsti soovitusel. Loomaarstid soovitavad, sest teavad, mida vaktsineerimata jätmine tähendab. Mitte küll võib-olla niipalju konkreetselt teie loomale, kui populatsioonile tervikuna.

Mida teha, kui toakassil on ebameeldiv hingeõhk, samas kui igemed ja tunduvad korras olevat? Milles võib probleem olla ning milline oleks parim leevendus/lahendus?

Kui tõesti pole tegemist hambakiviga, siis tuleks lasta loomaarstil kassi suuõõs üle vaadata. Seda saab korralikult teha vaid narkoosis loomal. Suulaest ja hammaste vahelt oleme üllatavaid asju leidnud. Need tekitavad põletikku ja sellest ka lõhn. Aga ka muud põhjused tulevad kõne alla. Nii, et pöörduge arsti poole.

Kassil on kraapimispuu olemas, kuid ometi teritab oma küüsi pehmel mööblil. Mööbel on täiesti lõhutud ja uut ei saagi tema pärast osta. Mida kassiga ette võtta?

Feromoonidest võiks kasu olla ja püüda asetada kraapimispuu sinna, kus praegu kraabib. St. mööblile (võib vajada insenertehnilist taipu). Innustada kassi seal kraapima ja hakata puud aeglaselt teie jaoks sobivasse kohta nihutama.

Kas täiskasvanud kassi on võimalik harjutada autoga sõitma? Autosõit on täielik piin tema jaoks.

Autosõit alati puuris. Alustada lühikeste vahemaadega või hoopis hoida algul puuriga seisvas autos ja kui seal juba lepib, siis sõita 2 meetrit jne. Kõigepealt peab muidugi puuriga harjutama.

Mida teha, kui isane kass teeb häda kogu aeg suvalistesse kohtadesse kui kahe minuti jooksul liivakasti ära ei puhastata? Kas aitaks kastreerimine?

On lihtsalt erakordselt nõudlik hügieeni suhtes. Kastreerimine ei aita. Puhtusefriiklust ei saa kastreerimisega ravida.

Kuidas ja millega saab kassil kõrvu puhastada?

Tavaliselt polegi kassil vajagi kõrvu puhastada. Kui kõrvakäigus on ülemäärast vaiku, siis on midagi korrast ära (kõrvasügelislest, kõrvapõletik mõnel muul põhjusel) ja arst peab ülevaatuse käigus kindlaks tegema, missugune ravi on sobivaim. Lihtsalt mingi rohu kõrva pihustamine võib asja veel hullemaks teha.

Millal on parim aeg oma kiisuneiut steriliseerida lasta?

Eestis on kombeks emased kassid steriliseerida enne esimest jooksuaega, mis algab tavaliselt 6-8 kuuselt, aga on ka kasse, kel algab märgatavalt varem, juba 4 kuuselt.

Igal pool räägitakse, et kassi steriliseerimiseks peab ta kaaluma vähemalt 2 kilo. Meil on kassipoeg hetkel 5-kuune kohe ja hästi väikest kasvu. Kui ta ei hakkagi nii palju kaaluma (tegemist peaaegu minikassiga), kas siis polegi võimalik seda operatsiooni teha?

Tasuks operatsiooniga oodata kuni on tõesti täiskasvanu (8 kuune). Võib-olla elada isegi üle esimene jooksuaeg ja opereerida siis. Kaal ei ole iseenesest takistuseks, aga kui lõikame pisikest, nirut kassi liiga vara, siis võib-olla ei saagi nii-öelda täiskasvanuks.

Kassil on tohutult karvapulste, aga soovime lahti neid kammida. Samas on kass kammimisel väga agressiivne või tohutus hirmus. Kas on ehk mõni rohi mis muudaks ta rahulikuks või ehk isegi uniseks?

Ega sellises olukorras midagi muud peale narkoosi üle ei jäägi. Meie kliinikus käib kasse, kes kord aastas narkoosi all kiilaks aetakse. Muidugi oleks toredam, kui kass laseks end kammida ja narkoosi kasutama ei peaks, aga kassidega on väga raske läbirääkimisi pidada.

Mida teha koeraga, kes kuidagi ei õpi korralikult kõndima. Rihmaga jalutades tirib ta nii, et hing kinni, aga rahulikult käia ei saa. Kuidas õpetada?

On võimalik õpetada, aga nõuab aega. Koerakuulajate raamatutes on häid nõuandeid. Hakatuseks sobiks järgmine: lähete jalutama, koer tirib, jääte kohe seisma ja ei liigu enne edasi, kui koer on rihma lõdvaks lasknud, siis kiitmine ja preemerimine ning edasiliikumine. Kohe kui hakkab tirima jääte jälle seisma. Esimene kord liigute võib-olla ühe meetri. Hea oleks, kui saaks teda enne kusagil lahtiselt või pika rihmaga jooksutada nii, et saab oma esimese energia välja elatud. Siis võtta kõrvale, anda käsklus „kõrval“ ja liikuda. Nõuab väga palju aega ja kannatust.

Miks ei ole koerte parasiitide ravim käsimüügis? Miks peab suure koera vedama arsti juurde, et talle kirjutataks reptsept lestade ja muude söödikute tõrjevahendi ostmiseks?

Parasiitidevastased ravimid (kirp ja puuk) on käsimüügis olemas. Kui peate silmas ka sügelislestadele mõjuvaid preparaate, siis tuleks küsimus adresseerida tootjafirmadele ja ravimiametile, kes on määranud ära, et vastavad rohud on retseptirohud ning kehtestanud nende müümise korra.

Koer ajab pidevalt karva. Mida teha?

Alustada võiks nii nimetatud karvavitamiinidest (asendamatuid rasvahappeid sisaldavad karvaõlid), aga kui probleem ei lahene, siis pöörduda arsti poole. Oluline on aru saada, kas karv lihtsalt kukub ära ja ei uus ei kasva piisavalt kiiresti asemele või koer kraabib.