Boonuseks on seegi, et sel viisil saad olla täiesti kindel, et su lemmiku maius sisaldab ainult kõige puhtamat ja värskemat toorainet.

Järgnevalt toome teieni viis ideed, kuidas ja millest oma lemmikule ise maiused valmis meisterdada.

1. Isetehtud närimismaius koerale

Vaja läheb: bataati ehk maguskartulit

Valmistamine: Eelsoojenda ahi ca 120 °C, samal ajal pese ja kuivata maguskartulid. Viiluta kartulid pikkupidi nii, et viilu paksus jääks umbes 5 mm. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja aseta viilud sinna üksteise kõrvale ritta. Küpseta viile 3 tundi, pooleteise tunni möödudes ära unusta viile ka ümber keerata. Viilud peaksid jääma nätsked, kuid samas kuivad. Säilita valmis maiuseid tavalises külmikus või sügavkülmas, vastasel korral võivad need muutuda niiskeks.

2. Mahedad spinati-kana maiused kassile

Vaja läheb:
500 g nahata ja kondita kanakintsu
tassitäis spinatilehti
tassitäis kaerahelbeid
1 muna
1 tl naistenõgest vm kassile meelepärast ürti
veerand tassitäis jahu

(võimalusel kasuta mahetooteid)

Valmistamine: Eelsoojenda ahi 180 °C. Keeda kana pehmeks ja valmis kanal lase umbes 20 minutit jahtuda. Kui kana on jahtunud, pane kõik koostisosad, v.a jahu, blenderisse ja püreesta, kuni segu on konsistentsilt umbes nagu märg liiv. Seejärel lisa jahu, kuni segu muutub piisavalt paksuks, et selle saaks tööpinnale lahti rullida. Lõika „taignast“ välja meelepärase suuruse ja kujuga tükid, aseta ahjuplaadile ja küpseta 20 minutit.

Sellistest lihtsatest koostisosadest saad edukalt valmistada oma lemmikule suurepärased maiused.

3. Kuivatatud kanalihamaius

Vaja läheb: kanarinda

Valmistamine: Eelsoojenda ahi 120 °C. Eemalda kanalt nähtav rasv ja kõõlused, lase liha kiirelt voolava vee alt läbi ja kuivata paberiga. Lõika kanast umbes 5 mm paksused ribad ja aseta ribad küpsetusrestile (resti alla aseta veel ahjuplaat, et vältida mahlade ja rasva kukkumist ahju põhja). Küpseta ribasid kaks tundi, seejärel keera need ümber ja küpseta veel 45 minutit. Lase lihal ahjus maha jahtuda, kuid ava kergelt ahjuuks. Kuna selliselt valmistatud maius ei sisalda säilitusaineid, säilib liha maksimaalselt kaks nädalat suletud anumas. Pea meeles! Kana on allergeen, seega veendu, et su lemmikule kana ikka sobib!

4. Lõhemaius kolme koostisosaga

Vaja läheb:
300 g lõhekonservi
1 muna
2 tassitäit täisterajahu

Valmistamine: Soojenda ahi 180 °C. Pane kõik koostisosad blenderisse ja blenderda, kuni moodustub taigen. Kui segu on liiga kuiv, võid lisada ka veidi vett. Rulli valmis taigen lahti, lõika sobiva suurusega tükid ja küpseta 180 kraadi juures umbes 20 minutit. Ongi valmis! Sellised maiused säilivad samuti maksimaalselt 2 nädalat suletud anumas.

5. Kuivatatud maks

Vaja läheb: toorest maksa

Valmistamine: Keeda maksa mõned minutid kuumas vees, seejärel kuivata kergelt paberiga ja lõika maksast sobiva suurusega tükid. Aseta tükid ahjuplaadile ja küpseta 180 °C juures umbes 20 minutit. Mida rohkem on maksa kuivatatud, seda kauem see ka säilib, kuid meeles tasub pidada ka seda, et mida värskem maks on, seda paremini see looma jaoks lõhnab ja maitseb!

Keeda maksa mõned minutid kuumas vees, seejärel kuivata kergelt paberiga ja lõika maksast sobiva suurusega tükid.