Kevadel-suvel tärkab elu, muutuvad pikemaks nii õues viibimise aeg kui ka toimetamised koduaias ja jalutuskäigud looduses. Sellega kaasneb meie lemmikuid varitsev alatine oht – puugid. Viimase külgesaamiseks ei pea oma neljajalgse pereliikmega sugugi kõrge heina sisse suunduma, vaid haigust tekitava vereimeja võib kass või koer üles korjata ka koduaia murulapilt. Arvestama peab sedagi, et igakevadine puugi- ja kirbunuhtlus algab tegelikult juba 5–6 plusskraadiga ning kestab sügiseste külmadeni välja.

Kõige lihtsam viis oma lemmikut puuginuhtlusest päästa, on teha pärast iga jalutuskäiku põhjalik kontroll ja loom ninast sabaotsani üle vaadata. Kuid veelgi tähtsam, tõhusam ja mugavam on muidugi kasutada puugitõrjevahendit, sest pidevalt õues viibivaid koeri-kasse ei saa ju kogu aeg kontrollida. Puugile piisab vaid ühest korrast, kui ta meie hajameelsuse või tähelepanematuse hetkel end looma külge haagib.

Puuk on väga vastupidav
Kahjuks ei ole tänapäeval saada ühtegi ülitõhusat looduslikku puugivastast vahendit, sest puuk on väga vastupidav nii soovitatavatele looduslikele õlidele kui ka isegi mitmesugustele kemikaalidele. Kui on soov siiski looduslike õlide segu kasutada, tuleb seda piserdada väga ohtralt, mitte vaid üksikutele kohtadele tupsutades.

Saada on veel mõned vähem mürgised ained, mida manustatakse looma turjale ja mis kandub mööda higinäärmeid laiali ilma vereringesse minemata. Kuid needki pole nii efektiivsed, kui vereringesse minevad ained, mille toimel sääsed koera ei tüüta ja puugid surnult maha kukuvad.
Õnneks on puugitõrjevahendid väga lihtsasti kättesaadavad – neid saab hõlpsalt oma igapäevatoimetuste käigus koduapteegist ühes inimestele mõeldud tervisetoodetega osta.

Koer võib haigestuda borrelioosi
Tõrjevahendite juures on kasulik siiski ühtteist silmas pidada ning ise tähelepanelik olla. Loomad ei haigestu õnneks puukentsefaliiti, mis on inimeste jaoks tõsiseim puugihaigus, kuid võivad sellegipoolest haigestuda borrelioosi. Erinevalt inimestest ei teki neil punast laiku, mis oleks esimene viide haigusele. Borrelioosile võivad viidata hoopis liikumisprobleemid, loidus ja palavik. Õnneks on borrelioosi lihtne kiirtestiga diagnoosida ja ravida.

Kassid borrelioosi ei haigestu, kuid korjavad puuke ning kannavad neid karvastiku sees tuppa. Nõnda võib puugi saada ka inimene, kes ise pole väljas käinudki.

Ehkki puugid on justkui suurem nuhtlus, on kasulik teada, et nii koerad kui ka kassid korjavad soojal hooajal kergesti ka kirpe. Need kätkevad tuppa tooduna ebameeldivat ohtu – paelussi noorvorme – ka inimesele. Õnneks töötab enamik tõrjevahendeid mõlema putuka vastu. Enne ostu tuleb siiski pakendi pealt kontrollida, kas toode on mõeldud ainult ühe või mitme parasiidi peletamiseks.

Kaelarihm või täpilahus
Puukide ja kirpude üleskorjamist saab vältida kas spetsiaalse kaelarihma või täpilahusega. Mõlemad on ühtmoodi efektiivsed, ent kui esimene on mõeldud kogu hooajaks, siis teist tuleb kindlasti peale tilgutada regulaarselt iga kuu. Selleks võib näiteks seadistada oma (nuti)telefoni korduvmeeldetuletuse.

Erinevalt täpilahusest on kaelarihm küll mõnevõrra ebamugavam, ent selle saab alati lemmikut tuppa tuues ära võtta. Lisaks peab olema tähelepanelik, kui peres kasvab väikeseid lapsi: laps võib teadmatusest rihma puudutada ja seejärel tõrjevahendiga määrdunud käe pesemata suhu pista. Äärmiselt tähtis on seegi, et ainult koertele mõeldud puugirihma ei pandaks kaela kassile. Küll aga on müügil rihmad, mis on mõeldud nii kassidele kui ka koertele. Puugirihma loomale peale pannes tuleb jälgida, et see oleks kaela ümber piisavalt tihedalt, sest rihm peab puutuma vastu nahka. Rihma miinuseks on see, et veekogus rihmaga viibida ei tohi.

Täpilahust eelistades sõltub selle kogus looma kaalust – siin saab nõu oma apteekrilt. Tegelikult on looma suurus märgitud ka müüdavatele pakenditele. Lahust pannakse koera seljale mitmesse kohta – seegi sõltub koera suurusest. Täpsema info leiab tõrjevahendi infolehelt. Kassile pannakse lahust kuklale.

Eemalda puuk spetsiaalsete tangidega
Kui jõutakse selleni, et lemmikloomal on puuk, tuleb see eemaldada spetsiaalsete puugitangidega, mis on samuti saadaval apteegis. Kindlasti ei tohi väljatõmbamisel puuki keerata, sest selle tulemusel intensiivistub puugi seedetegevus. Puuk tuleb püüda tervelt kätte saada, sest kui puugi pea jääb, sisse hakkab loom end kratsima ja tekitab endale haava. Pärast puugi eemaldamist tuleks hammustuskoht desinfitseerida.

Kuna algamas on suvehooaeg ning inimesed reisivad oma lemmikutega palju, sealhulgas välismaal, tuleb loomaomanikel tähele panna, et puugi- ja kirbutõrje oleks korrektselt tehtud. Mõnes kaugemas riigis võivad puugid kanda ka meie regioonis tundmatuid haigusi, mistõttu tõhus kaitse nende eest on eriti tähtis.