Plekkide ja lõhnade eemaldamine

Kui märkasid äsja, et neljajalgne sõber on jätnud su pehmele mööblile sugugi mitte meeldiva visiitkaardi, tegele sellega kohe. Selliste plekkide eemaldamine võib näida võimatuna, ent paari käepärase nipi abil saad oma diivani selle endises hiilguses taastada.

1. Katsu plekk välja imada. Ima vedelikku nii palju kui võimalik riidest välja. Alusta kuivatamisest (mitte hõõrudes, kuna see võib kangakiude kahjustada) ja seejärel laota peale rätik, mis kõik ülejäänu endasse imab. See aitab vähendada lõhnu ja muudab pleki eemaldamise protsessi hiljem lihtsamaks.

2. Õhuta patju. Pärast seda, kui vedelik on välja imatud, õhuta diivani eemaldatavaid osasid, kaasa arvatud patjade sisu. Polsterdise võib ka tolmuimejaga üle käia, mis aitab samuti lõhnu leevendada.

3. Puhasta või pese üksnes pleki kohta. Enne puhastuslahuste kasutamist diivanil kontrolli kindlasti tootja poolt antud juhiseid. Kui lahuste kasutamine on lubatud, kanna spetsiaalselt polsterduse jaoks mõeldud puhastusvahendit plekile. Seejärel tupsuta õrnalt plekki ja loputa vajadusel veega. Pleki eemalduseks võivad sobida ka söögisooda ja lemmikloomadele mõeldud ensümaatilised puhastusvahendid. Väldi auruga puhastamist, kuna kuumuse mõjul võib plekk hoopis tugevamalt kangasse jääda.

Kui su diivanil on masinpesu taluvad padajakatted, töötle plekke enne pesumasinasse panekut puhastusvahendiga (jälgi taas tootja juhiseid).

4. Neutraliseeri lõhnad. Söögisooda võib olla abiks nii plekkide kui ka lõhnade eemaldamisel. Sõltuvalt lõhna raskusastmest jäta see paariks tunniks või üleöö söögisoodaga kaetuks ja seejärel tõmba tolmuimejaga üle. Võid kasutada ka ensümaatilist pihustit, mis on mõeldud lemmikloomade järel koristamiseks ja lõhnade kõrvaldamiseks. Äädikas, kui see on konkreetse kanga jaoks ohutu, võib samuti aidata tugevaid lõhnu neutraliseerida.

Kui leiad pleki, mis on juba kuiv ja kangale kinnitunud, võib olla parim kasutada professionaalse pehme mööbli puhastaja abi. Kangale kinnitunud plekke on palju raskem eemaldada. Mõnikord võib nende puhastamise katse kahjustada kangakiude ja lõpuks on olukord veel palju hullem. Professionaalsed puhastajad suudavad need plekid välja võtta, ilma neid kangasse ja patjadesse sügavamale surumata.

Karvade eemaldamine

Lemmikloomad ajavad karva ja kevadine karvavahetus on juba täies hoos. Õnneks on karvade eemaldamine pehmelt mööblit suhteliselt kerge.

Lihtne nipp? Niisutage paar kummikindaid või käsn ja lihtsalt libistage see üle diivani. Karvad kleepuvad kokku ja tulevad minimaalse jõupingutusega ära. Ebemerullid, magnetiga juukseharjad või isegi kuivatuspaberid võivad samuti olla abiks, et lemmiklooma karvu diivanilt kätte saada.

Kulumise ja rebendite varjamine

Kui sul on kodus lemmikloomad, ei pruugi plekid ja karvad olla ainus mure – su diivan võib aja jooksul ilmutada kulumise märke. Kas sul on kutsikas, kellele meeldib patju kraapida ja end nende sisse kaevata, või kass, kes kasutab diivanikülgi kraapimispostina, on vältimatu, et su diivan pole enam täpselt selline nagu kunagi varem.

Kui märkad polsterdusel rebendit, kasuta kõigepealt väikest kogust kangaliimi, et see ei leviks. Kui rebend suureneb – või sa eeldad, et see võib peagi juhtuda – kutsu kohale spetsialist, kes suudab vigastuse osavalt katta või olukorra halvenemist vältida.

Mõnikord märkad diivani kulumist ka lihtsalt seepärast, et see on su neljajalgse lemmikkoht lõõgastumiseks. Kui leiad, et koer või kass kipub istuma diivanil täpselt samas kohas, aseta sinna tekk või lisa täiendavaid patju. See ei lase rasval ja mustusel sellesse konkreetsesse paika kinnistuda ning on samas lihtne viis toa värskendamiseks ja mugavamaks muutmiseks.

Allikas: moderndogmagazine.com