Koerakoolitaja Kati Ernits jagab nippe, kuidas ennetada käitumisprobleeme ja kasvatada imearmsast kutsikast tulevikus hästi käituv koer. Millised on kõige olulisemad momendid uue kutsika kasvatamisel ja millised on kõige tähtsamad punktid, mis koheselt paika tuleb panna. Katile saab artikli lõpus esitada ka personaalseid küsimusi või kirjutada oma murest. Augustikuu viimasel reedel ilmuvas "Eksperdinurga" artiklis vastab Kati kõigile tekkinud küsimustele.

Kõige olulisemad momendid kutsika kasvatamisel

  • Peresisesed reeglid
Kasulik on kogu perega enne kutsika majja tulekut nõu pidada, millised reeglid hakkavad koeraga seoses kehtima. Näiteks kas koer hakkab elama toas või ainult õues, kes hakkab jalutamas käima, kes hakkab koeraga koolis käima, millistes ruumides võib koer käia, millised on söömisrituaalid jms. Ühtsete reeglite kehtestamine ja nende edaspidine täitmine on vajalik, sest see tagab kindlustunde nii inimesele kui koerale, et asjad on alati ühtemoodi ning vaid nii saab kutsikast kasvada igapäeva eluga hästi toimetulev koer.
  • Pissimine

Kuna kutsikate põielihased ei ole veel nii tugevad, et pidada häda täiskasvanud koeraga samaväärselt, võib juhtuda, et kutsikas teeb häda tuppa. Kindlasti ei tohi kutsikat karistada kui ta pissib tuppa. Koer ei saa aru, et ta tegi seda valesse kohta, vaid õpib, et pissimine kui tegevus on vale. Tulemuseks võib olla hirm häda tegemise ees. Koerale on loomulik teha oma hädad õues, sest neil on vajadus enne nuuskida sobiv koht. Siseruum ei ole koerale iseenesest loomulik keskkond. Kutsikad pissivad tuppa, kui neil ei ole teist võimalust.

Kuidas õpetada kutsikat õues häda tegema?