Koerte kaelarihmade valikut tutvustab ja soovitusi jagab Ossu Lemmikloomapood OÜ juhatuse liige Mariana Hallikas.

Tõepoolest, kaelarihmade valik on väga mitmekesine ja valida saab erinevast materjalist rihmade vahel. Levinud on nahast, nailonist, tekstiilist, kunstnahast, metallist jne kaelarihmad, niiet valiku saab teha praktilisest vajadusest ja maitse-eelistustest lähtuvalt.

Poodi kaelarihma ostma minnes oleks kõigepealt vaja teada koera kaela ümbermõõtu. Silma järgi kaelarihma ostes võib juhtuda, et rihm võib koerale olla kas liiga suur või liiga väike.

Kutsikatele soovitame me peamiselt plastkinnitusega tekstiilkaelarihmu, sest neid on võimalik väga lihtsa vaevaga koerale kaela panna ja nende pikkust on võimalik reguleerida.

Kaelarihmad kutsikatele

Kutsikatele sobivad ka nahkrihmad, kuid nende kaelapanek on veidi keerulisem, seega võiks nahkrihma valida pigem rahulikumale koerale. Samas on nahkrihma kinnitused vastupidavamad.

Olenemata sellest, kas osta nahast või tekstiilist rihm, võtab kutsikal rihmaga harjumine aega. Mõni kutsikas ei lase ennast kaelarihmast häirida, kuid kui ta hakkab rihma käpaga hõõruma ning see ilmselgelt segab teda, siis tuleks kutsikat kasvõi 10 minuti kaupa rihmaga harjutada.

Sel ajal, kui kutsikal on rihm kaelas, oleks hea temaga mängida või pakkuda muud talle meeldivat tegevust, et ta unustaks kaelas oleva häiriva rihma. Kindlasti ei soovita ma päris väikesele koerale metallketti või täispoovat kaelarihma.

Ka täiskasvanud koerale kaelarihma valides tasuks eelkõige lähtuda mugavusest - kaelarihma peaks olema võimalikult lihtne kaela panna ning selle pikkus peaks olema kergesti reguleeritav. Kui võimalik, siis tasub poodi tulla koos koeraga, sest sellisel juhul saab koerale rihma kohe kaela proovida.

Kindlasti tuleb arvestada, et olenevalt koera suurusest võib tema kasvades vaja minna kuni kolme kaelarihma, sest pole olemas universaalset kaelarihma, mis sobiks nii väikesele kutsikale kui ka suurele koerale.

Tekstiilrihmad on tavaliselt plastkinnitusega ning väga suurt kasvu aktiivse koera puhul võivad need kinnitused puruneda. Samas on olemas ka uuemat tüüpi metallkinnitusega tekstiilrihmu, mis on tunduvalt vastupidavamad.

Nahast kaelarihmad on kõik metallkinnitusega ning sellevõrra ka vastupidavamad. Aga kindlasti tuleb arvestada, et kui koer käib nahkrihmaga ujumas, on vihma käes vms, siis tuleb kaelarihm hiljem korralikult ära kuivatada ning hea oleks seda ka nahahooldusvahenditega hooldada. Nii toimides on tagatud rihma pikem eluiga.

Ogadega kaelarihma tasub kasutada ainult koolitamise eesmärgil ning soovitatavalt koolitaja järelevalve all. Igapäevaselt ma ogadega kaelarihma kindlasti ei soovita kasutada.

Ogadega rihm koera treenimiseks

Poovatest kaelarihmadest on saadaval nii metallist kui ka nahast variante. Nahast poovat rihma võib kasutada juba alates koera kuuendast kuni kaheksandast elukuust. Metallist poovat rihma mina isiklikult alla kümnekuusele koerale ei soovita.

Täispoovad rihmad

Alati tasub jälgida kuidas koer rihmaga kohaneb. Kui koer on väga aktiivne ning jalutamisel kipub tirima, siis on olemas tirimist korrigeerivad traksid, koonurihmad jms, mis pakuvad poovale rihmale mitmeid alternatiive.

Trakse võivad kanda kõik koerad, kuid eelkõige on oluline, et traksid istuksid seljas väga hästi. Seega soovitame ka trakse koos koeraga poodi proovima tulla. Kui tegemist on tõukoeraga, siis soovitame konsulteerida ka kasvatajaga, et kas konkreetsele tõule traksid sobivad või mitte. Üldiselt on kõige suuremad trakside ostjad lühikarvaliste koerte, sealhulgas buldogide või chihuahuade omanikud.

Traksid