Rallikuulekus (RK) on koeraspordiala, milles on esiplaanil koera ja koerajuhi vaheline suhtlemine ja koostöö. Oluliseks peetakse, et rallikuulekust saaksid harrastada võimalikult paljud koerad ja koerajuhid. Selles spordialas ei ole põhirõhk täpsusel, vaid meeskonna koostööl.

Harrastuse peamine eesmärk on koolitada välja koer, kes saab igapäevaelus ette tulevate probleemidega edukalt hakkama ning käitub hästi nii avalikes kohtades kui ka teiste koerte läheduses.

Rallikuulekuses pannakse käsusiltide abil platsile üles erinevate võtetega rada. Võtted on nummerdatud käsusiltidel, kus on kirjas ülesande kirjeldus. Koerajuht peab koos oma koeraga läbima raja vastavalt käsusiltidele olevate numbrite järjekorrale kiiresti ja veatult. Koerajuht tohib rajal koeraga suhelda, kuid kõnemaneer peab olema sõbralik, mitte karistavat laadi. Koera tohib piiramatult suuliselt kiita ja ergutada. Raja läbimise juures on kõige olulisem just koerajuhi ja koera positiivne koostöö.

Hindamisel arvestatakse nii võtete tehnilist sooritust kui raja läbimiseks kulunud aega. Koerte oskuste kontrollimiseks ja koolitustaseme hindamiseks korraldatakse rallikuulekuse eksameid ja võistluseid ehk katseid. Eesti koeraspordiklubid viivad läbi ka rallikuulekuse treeninguid. Kui tunned selle spordiala vastu huvi, loe täpsemalt SIIT.

Pildid on tehtud Eesti Austraalia Lambakoerte Tõuühingu poolt korraldatud rallikuulekuse seminaril ja mitteametlikul võistlusel, mis toimus möödunud nädalavahetusel.