Veterinaar toob välja põhjuseid, miks tuleb olla grillpidudel lemmiklooma toitmisega ettevaatlik.

1.Säilitusained, lõhna- ja maitseained, maitsetugevdajad ning rasv võivad põhjustada seedehäireid, oksendamist ja kõhulahtisust ning allergilisi reaktsioone nagu tursed, sügelus, nõgestõbi ehk urtikaaria. Koertel kahtlustatakse rasvase toidu söömise seost kõhunäärmepõletiku ehk pankreatiidi tekkega.

2.Kondimass võib koerale põhjustada kõhukinnisust, sooleummistust, seedetrakti rebendeid ja isegi surma. Kuumtöödeldud kontide (eriti kanakontide) närimisel tekivad teravad luuservad, mis võivad soolestiku perforeerida, põhjustada veremürgistuse ja viia lemmiku surmani.

3.Konditükid võivad jääda hammaste vahele kinni ning põhjustada pehmekoetrauma ja palju valu. Enamasti peab suuõõne ülevaatuseks ja kontide eemaldamiseks looma anesteseerima, millega kaasnevad alati omad riskid. Kõhukinnisuse korral on sageli vaja anesteesias klistiiri teostamine.

4.Kontide närimine võib põhjustada hambamurde.

5.Arvamus, et vanasti anti kõigile koertele konte ja kõik oli hästi, ei ole päris adekvaatne. Iga kord ei pruugi loom eluohtlikult haigestuda, kuid palju muret ja vaeva saab väga lihtsalt ära hoida, kui loomale jääke mitte anda. Iga loomaarst on näinud, millist piina põhjustab grillkontide söötmine kassidele ja koertele. Loomaomanikud saavad neid tagajärgi aga vältida, olles teadlikud eelpool nimetatud ohtudest.

6.Kuumtöödeldud kontide asemel tuleks anda pigem töötlemata suuri konte, mille küljest saab lemmik liha ja kõhresid nosida, kuid kondimassi alla ei neela. Kuna kontide söömine ei ole ka mineraalainete saamiseks oluline allikas, on kondinärimine looma jaoks pigem meelelahutus.

Hädaohtlikes olukordades võib pöörduda PetCity
lemmikute kiirabi telefonile 15 222 ja aadressile Rannamõisa tee 8, Tallinn.