Siiski võib loom hoolimata kõigist meie pingutustest haigestuda ning me oleme küsimuse ees, millega ja kuidas haiget looma toita.

Enamiku haiguste korral on õigel söötmisel väga oluline ravi toetav tähtsus ning mõnede haiguste puhul ongi ravisöötmine ainukeseks lahenduseks. Viimaste hulka kuulub näiteks ülekaal ja rasvumine.

Ka seedetrakti haiguste korral on õigel dieedil oluline tähtsus ning enamike seedeprobleemide korral piisabki leevenduse saamiseks õigest dieedist. Näiteks pankreatiidi korral peab igapäevane dieet looma elu lõpuni olema rasvavaene ning äärmiselt kergesti seeduv. Käärsooleprobleemide korral võib abi olla suurendatud lahustuva ja lahustumatu kiu sisaldusega dieedist. Lahustuv kiud pakub käärsoolebakteritele vajalikke toitaineid ning lahustumatu kiud hoiab seedetrakti motoorika normaalsena.

Kui loomal on avastatud maksa-, neeru-, või südamepuudulikkus, siis on õigel ravidieedil väga oluline osa looma enesetunde parandamisel ja ka eluea pikendamisel. Sellised dieedid sisaldavad rangelt piiratud koguses neid toitaineid, millel on haiguse kulgu süvendavad omadused ning suurendatud kogustes toitaineid, mida organism konkreetsete haiguste puhul just enam vajab.

Kuseteede probleemide korral aitavad spetsiaalsed dieedid lahustada ja ka ära hoida uriini tekkinud kristalle ja kusekive. 

Kuna kassidel on enamikul juhtudest põiepõletike tekkepõhjuseks idiopaatiline (iseeneslik, ebaselge põhjusega) tsüstiit, mille üheks peamiseks esilekutsujaks on stress, siis on saadaval erisöödad spetsiaalsete koostisosadega, mis aitavad kassil ennetada ning leevendada juba tekkinud stressi.

Nahaprobleemide tekkepõhjuseks on parasiitide kõrval järjest enam ka toiduallergia. Selle väljaselgitamiseks kasutatakse eliminatsiooni- ehk välistusdieete. Üks võimalus on kasutada uudisvalkudega dieete, milles kasutatakse ühte, lemmikloomade toidus tavaliselt mitte esinevat loomse valgu allikat (näit. muna, pardiliha, ulukiliha, lõhe) ja 1 süsivesikuallikat (tavaliselt riis).

Teine võimalus on kasutada hüdrolüüsitud valkudega dieete. Valkude hüdrolüüsimine tükeldab valgumolekulid nii pisikeseks osadeks, et need ei ole võimelised allergiareaktsioone vallandama.

Nahadieedid on ka rikastatud Omega-rasvhapete poolest, mis aitab tugevdada naha kaitsebarjääre, toetab naha ja karvastiku kiiremale taastumist ning alandab naha põletikuseisundit. 

Kui lemmikloomadel on probleeme hambakiviga, siis aitavad uue kivi taasteket peale professionaalset hammaste puhastust ära hoida spetsiaaldieedid, mis toimivad igal söögikorral nagu väikesed hambaharjad.

Kui loomal on liigeseprobleemid, siis on võimalik leevendust saada eridieedist, mille sisaldub suures koguses spetsiaalseid rasvhappeid, mis aitavad peatada liigesekõhre edasist lagunemist ning lisaks veel liigesekõhre koostises olevaid kõhre ehitusmaterjale glükoosamiini ja kondroitiinsulfaati.

Rasketest traumadest, operatsioonidest ja kurtumisest (haiguslikust kõhnumisest) aitab taastuda eridieet, mis on äärmiselt maitsev, energia- ja vitamiinide rikas ning sellise konsistentsiga, et seda on võimalik sööta ka süstlaga ning vajadusel sondi kaudu.

Kui koer vananeb, võib tema käitumises ilmneda kummalisi muutusi — öö ja päevarütm on segi, koer ei tunne ära tuttavad ümbrust või inimesi, looma ei hoia enam puhtust jne. Kui arst on välja selgitanud, et käitumismuutusi ei põhjusta konkreetsed haigused, siis võivad need olla põhjustatud aju vananemisest. Seda ei pea võtma paratamatuna ja parandamatuna, sest ka sellistel puhkudel võib abi olla eridieedist, mis sisaldab suures koguses antioksüdante, mis aitavad looma aju kaitsta vabade radikaalide rünnakute eest.

Hill’s Prescription Diet sarja hulgas leidub sobiv dieet enamiku haiguste raviks või toetusraviks. Milline dieet teie loomale haigestumise korral kõige enam sobib, sellele küsimusele saate te kõige parema vastuse oma looma raviarsti käest.

Jaga
Kommentaarid