Paljud inimesed peavad koeri ekslikult lihasööjateks. Tegelikult on koer sarnaselt hundile kõigesööja ehk omnivoor ning tema seedimine omastab hästi nii taimset kui ka loomset päritolu toitu.

Kuidas siis ikkagi saab koer kätte kõik vajalikud toitained? Õnneks ei pea täna enam muretsema kümnete toitainete pärast, piisab koera elufaasile sobiva toidu valimisest.

Kaasaegsed koeratoidud sisaldavad koguni kuut toitainegruppi alates valkudest kuni vitamiinideni. Sellisest toidust saab koer valmiskujul kõik toitained, mida ta vajab. Teie koera tervis sõltub otseselt sellest, kas ta saab iga päev tasakaalustatud täistoitu.

Kotlet pole koera toit

Kes ei teaks seda, kui tore on visata toidupala rõõmust niutsuva koera suhu? Toidujäägid ei suuda asendada tasakaalustatud koeratoitu. Koer võib küll toidu rõõmsalt ära süüa, kuid inimese toidus lihtsalt ei ole ja ei saagi olla koera organismile vajalikke toitaineid.

Kõige ohtlikumad on aga kalorid: lauajääkidest võib koer saada lihtsalt liiga palju kaloreid. See on kõige kindlam viis oma koer paksuks sööta!

Kui te soovite siiski koera käest toita, kasutage selleks koerte maiuspalasid. Need sisaldavad vajalikke toitaineid ning teil on lihtsam jälgida lisatoiduga saadud kalorikogust.

Täitmatu isuga koer – mida teha?

Paljud koerad ei oska kontrollida oma söögiisu. Nad võiksid takistamatult toitu ahmides endale kergesti liiga teha.

Osaliselt on selle probleemi taga koera kauged esivanemad. Metsikud koerlased ei peida ega varu oma saaki, vaid söövad võimalikult palju kohe ära.

Söögiisu kontrollimiseks tuleb koera toita kindlatel kellaaegadel kaks korda päevas. Nii kohaneb tema organism kergemini toitmisrutiiniga.

Kassi toitmine algab veest

Öeldaksegi isegi, et kasside puhul käivad hea tervis ja õige vedelikusisaldus organismis käsikäes. Erinevalt koertest ei taju paljud kassid päris täpselt seda, millal ja kui palju nad peaksid jooma.

See omapära on pärit kaugelt minevikust. Tänaste kiisude metsikud esivanemad elasid kõrbealadel, kus vajaminev vedelik saadi saakloomadest, mitte veekausist.

Selleks, et asendada päeva jooksul saadud tarbitud vedlikku, peab kass saama piisavalt vett ja mitte piima, sest paljud kassid ei talu seda. Kassi menüüs võiks peale krõbinate olla ka pehmetes pakkides kiisueineid, millest ta saab rohkem vedelikku. 

Kassil on salapärased soovid

Kassi instinktid võivad üllataval moel mõjutada tema toitumist. Lisaks toidu maitsele, lõhnale ja koostisele tuleks arvestada veel paari teguriga, et teie kass saaks toitu täielikult nautida.

Paljud kassid ei salli, kui vurrud lähevad vastu toidukausi serva. Kasutage toitmiseks madalat kaussi või taldrikut. Viimase pealt saab kass märgtoidu viimase suutäieni ära limpsida.

Kassidele meeldib söömise ajal ümbrusel silma peal hoida. Seega võib kausi paigutus mõjutada seda, kui hästi või halvasti kass end süües tunneb. Ärge pange kaussi toanurka. Leidke kausile koht, kust avaneb vaade kogu ruumile.

Kui palju toitu kassile anda?

Iga kass on isiksus. Asudes määrama kassile sobivat toidukogust, tasub meeles pidada, et seda mõjutavad nii kassi vanus, aktiivsus kui ka elukeskkond. Ületoitmine on kõige tavalisem viga, mida inimesed kasside toitmisel teevad.

Õige toidukoguse leidmiseks on teil kaks lähtepunkti: toitmisjuhend kassitoidu pakendil ja teie enda hinnang kassi kehavormile. Olge valmis hea kehavormi hoidmiseks toidukogust ikka ja jälle muutma.

Kui teil on aktiivne või uudishimulik kass, jagage toit eraldi kaussidesse ja paigutage need erinevatesse kohtadesse. Nii võib kass ise oma toidu üles otsida ja oma päeva huvitavamaks muuta.

Kuidas hinnata lemmiku kehavormi?

Normaalkaalus kassi ja koera keha on heade proportsioonidega, rindkere taga on hästi märgatav taljejoon, roided on katsudes hästi tunda ning neid katab vaid õhuke nahaalune rasvakiht.

Konsulteeriga loomaarstiga, kui märkate muutusi lemmiku kehavormis.