Kui endale kunagi kutsika võtsid, siis kujutasid ilmselt ette, kuidas tulevikus hakkad hommikuti koer ühes käes ja värske kohv ning ajaleht teises käes jalutamas käima, võtad pargipingil või kohvikus istet, loed üle värsked uudised ja vajud hetkeks mõtteisse..., siis aga tuli mängu reaalsus ja nunnust kutsikast kasvas hoopis tõeline Saatan, kes jalutusrihma otsas tirib ja möödujate peale haugub. Ühtegi ajalehte temaga jalutades küll loetud ei saa.

Miks see juhtus?

Tõenäoliselt on probleem selles, et koer on frustreeritud ja ärevuses. Suure tõenäosusega soovis ta esimestel kordadel puhtast uudishimust joosta järele millelegi, mida ta tänaval nägi – see võis olla orav, teine koer, rulasõitja vms, kuid see tüütu kaela- ja jalutusrihm ei lasknud tal seda teha. See muster kordus ja kordus, kuni kutsika ülevoolav uudishimu asendus hoopis pettumusega. Koer pidi oma pettumust kuidagi välja elama, ta ärritus ja hakkas haukuma ning tirima.

„Ma tahan seda! Ma pean minema seda uurima! Mul on vaja teda teretada! Miks ma ei saa seda teha?" mõtleb koer oma peas ja muudkui kisub soovitud asja suunas.

Kuna selline käitumine ei ole koeraomanikule meeltmööda, on väga tõenäoline, et koera esimesi tundepuhanguid saatis sinu hukkamõist.

"Ei, Muki, ei! Lõpeta ära! Ära tiri!" hüüad sina ärevalt.

Seejärel algab tsükkel ja nii satub ka koer ärevusse. Tema edasine mõte on see, et asjad ei ole mitte üksnes tema jaoks frustreerivad, vaid ajavad ka tema omaniku vihaseks!

Nii mõtleb koer edasi: „Hei, vastutulija! Mine ära, mine ära, mu peremees vihastab, kui sa lähemale tuled, kao ära!"

Ja tavaliselt on selline käitumine edukas, sest vastutuleva koera omanik tõmbabki oma koera minema või rattur, kes koera ärritas sõidabki mööda. Koer saab sõnumi, et haukumine ja urisemine tasus end ära.

Kuidas seda käitumismustrit muuta?

Kui põhjus on teada, tuleb hakata käitumismustrit muutma. Koera treenimisel kasuta positiivseid treeningmeetodeid ja vajadusel kaasa asjasse ka professionaal, kes koera käitumist hindab ning konkreetsete situatsioonide lahendamisel abistab. Koera treenimise juures on ajastus ja järjekindlus määrava tähtsusega.

Edasisööstmise ja haukumise asemel tuleb koerale välja töötada asenduskäitumine. Kui tekib olukord, kus koer tahaks jälle haukuma ja urisema minna, peaks talle selle asemel pakkuma alternatiivse käitumise, mis on sulle meelepärasem. Nii õpib koer ajaga selgeks uue käitumismustri, mida nendes olukordades rakendada.

Kõige olulisem on ajastus. Märka ärriteid (teised koerad, ratturid vm) enne, kui koer neid märkab ning võta juba eos koer enda kontrolli alla ja tema tähelepanu endale. Suhtle oma koeraga ja ära lase tal ärritit vahtida. Kindlasti varu taskusse palju maiuseid, mida nendes olukordades koerale pakkuda.

Kuidas ärevas olukorras toimida?

Samal hetkel, kui näed teist koera (enne, kui koeral on võimalus reageerida), haara kiiresti koera tähelepanu, hüüa rõõmsal häälel tema nime, suhtle temaga ja premeeri koera selle eest, et ta sulle otsa vaatas. Anna talle rohkelt maiuseid ja jätka nende andmist seni, kuni olete ärritist mööda läinud või olukord on rahunenud.

Selle aja jooksul on oluline jääda rahulikuks, rõõmsameelseks ja hoiduda jalutusrihma pinguletõmbamisest! Nii õpetad nii endale kui ka oma koerale, et teiste koerte, ratturite vms ärritite juuresolekul ei ole vaja närvi minna, vaid jääda rahulikuks. Kui teine ​​koer on möödunud ja juba eemal, lõpeta maiustuste jagamine ja jätka oma teekonda.

Õppides, et sina oled kõigi heade asjade andja, hakkab su lemmik teise koera märkamisel automaatselt sinu otsa vaatama. Koeral hakkab tasapisi tekkima arusaam, et need olukorrad tähendavad hoopistükis preemiat ja mängu

Premeerimisel ole väga helde! Mida keerulisem on olukord, seda rohkem paku koerale maiustusi ja kiida teda, et tema tähelepanu püsib sinul ja maiustel. Kiida teda rohkelt! Sööda maiuseid pidevalt seni, kuni ärriti on möödas. Andes vaid ühe või kaks maiust, see olukord ei toimi. Kui koeral tekib vahepeal võimalus söösta, haukuda ja uriseda, ei ole asjal mõtet.

Inimesed reageerivad sellele sageli, öeldes, et nende koer läheb paksuks. Mitte siis, kui oled hea omanik ja arvestad, et maiuspalad kuuluvad su koera igapäevasesse toiduratsiooni. Vähenda kaussi pandava toidu kogust, teades, et selle käitumisprobleemi lahendamine on nii sinu kui ka koera tervise ja õnne jaoks esmatähtis. Ka su enda ümberõpetamiseks võib veidi aega kuluda! Seni, kuni sa selle probleemiga tegeled, võid koera hommikusöögi hoopis taskusse pista ja jalutuskäigule kaasa võtta. Aja jooksul, kui koer harjub üha enam sinu poole vaatama, eirates samas teisi koeri, saad hakata maiuspalade kogust tasapisi vähendama.

Ära pane oma koera liiga keerulistesse olukordadesse, kus sa tead, et ta ei suuda tubli olla. Kui ta sinule ja maiustele keskenduda ei suuda, on olukord tema jaoks hetkel veel liiga keeruline. Sellises olukorras ei saa sa koeralt uut käitumismustrit nõuda. Harjuta seda tasapisi ja liigu tasapisi järjest keerulisemate olukordade juurde.

Allikas: dogtime.com