Käpapadjandid ei tohi olla lõhenenud või muul moel koerale ebamugavust tekitavad. Käpapadjandid olgu pehmed ja hästi hooldatud. KIKA Eesti juht Ksenia German jagab näpunäiteid, kuidas lemmiklooma käppade eest parimal moel hoolt kanda ja mida silmas pidada.

Talvine külm pinnas võib käppadele ohtlik olla.

Ka koertele on olemas kingad, mida paljud omanikud talvel oma lemmikutel kasutavad, kuid kõikidele koertele need ei meeldi: kingad ei pruugi olla mugavad ja seetõttu ei võta mõned koerad neid omaks. Seda enam tuleks tähelepanu pöörata koera käppade hooldamisele, sest talvine külm pinnas võib liiga teha paljastele käpapadjanditele.

Tegelikult vajavad koera käpad aastaringset hooldust: talvel kahjustavad lemmiku käppasid soolatatud ja/või külmunud teed, samas suvel muutub ohtlikuks liiga kuum pinnas. Kuna meie jalgu kaitsevad jalatsid, siis tihti me ei teagi, kui kuum see asfalt tegelikult on.

Üks kasulik võimalus käppade kaitsmiseks on käpavaha. Käpavaha tuleks määrida umbes 5-10 minutit enne jalutuskäigu algust kõikidele koera käppade all asuvatele padjanditele. Käpavaha annab kaitsekihi, mis aitab vältida erinevate haavandite ja mustusest tingitud põletike tekkimist. See pehmendab nahka ja kaitseb ka lõhede, pragunemise ja ärrituse eest. Peale jalutuskäiku tasuks koera käpad pesta ja kuivatada, et eemaldada sinna kogunenud sool ja muu mustus, vastasel juhul võib koer käppasid lakkudes need mürgid alla neelata.

Tervete käpapatjade hooldamiseks on olemas ka spetsiaalne määre, mis sisaldab mesilasvaha. Mesilasvaha niisutab nahka ning moodustab vastupidava kaitsekihi, mis laseb õhku läbi ega tekita umbset kihti. Samuti stimuleerib see uute rakkude kasvu, sisaldades rohkelt A-vitamiini. Mesilasvaha boonuseks on ka antibakteriaalne ja põletikuvastane toime. Sarnaselt palsamile sobib see aastaringseks kasutamiseks ning nii koertele kui kassidele.

Kui aga lemmikul on juba probleeme tekkinud, saab hõlpsasti abi universaalsemast palsamist, loomapoes on olemas selliseidki, mis sobivad nii koertele kui ka kassidele ja nii käppade kui ka nina kaitseks. Selle rahustav ja kaitsev toime ravib ka ka teisi ärritunud ja kuivasid naha piirkondi ning ei jäta jälgi.

Erinevad vahad, palsamid ja määrded hellitavad nahka, tehes selle pehmeks ja elastseks. Omakorda vähendab see koera kiusatust kratsida ja närida ning leevendab ka sügelemist.