Tagaistmel istuja jälgib koera

Lemmikloomade transporti Eesti seadused otseselt ei reguleeri. Ohutu sõidu oluline tingimus on, et koer ei tohiks takistada sõiduki juhtimist ega piirata juhi vaatevälja. Koera koht autos sõltub paljuski automargist. Maasturis ja universaalkerega autos on koera koht pagasiruumis, mis on salongist eraldatud võrgu või võrega. Kui koer asub salongis, peavad tal olema turvavaljad.

Kui turvavarustust ei ole ja autos on vaid koer ja juht, peaks koer istuma kõrvalistme ees, siis on juhil võimalik koeral silma peal hoida ning temaga rääkida, kui koer muutub rahutuks. See koht on ka koera enda turvalisuse mõttes parem kui esipink, kust äkkpidurduse korral võib hõlpsasti aknast välja lennata. Kui autos on rohkem inimesi, istub üks neist koeraga taga ja jälgib, et koer ei häiriks juhti. Alati peab ootamatusteks valmis olema. Kui 20-25 kilone loom avarii korral juhile või kaasistujale selga lendab, on vigastused tõsised.

Väikeloomad puuri

Kassid, küülikud ja väikenärilised reisivad puuris või kastis, mis tuleb kinnitada turvavööga istme külge. Mõned kassid lebavad rahulikult tagaaknal või istuvad inimese kõrval, kuid avarii korral pole needki kohad loomale ohutud. Kunagi ei tea ka, mis kassile võib pähe tulla ja kuhu ta järgmiseks kavatseb pugeda. On olnud juhtumeid, kus kass poeb piduri-või siduripedaali alla ja vaene juht peab sellises olukorras liikluskeerises toime tulema.

Närilistele kõlbab ka oma puur, kui see asetada pappkasti, mis kaitseb tuuletõmbuse eest. Sinna peale võiks asetada päikesekaitseks kerge kanga.

Lühema reisi võib näriline teha ka pappkastis, mille põhjas on allapanu, kuid pikemateks matkadeks see variant ei sobi, sest papp imeb uriini endasse, hakkab haisema, võib laguneda niiskuse toimel ja väike matkasell võib selle katki närida ning jätkab matka omapead.

Allikas: Eesti Päevaleht