Kui puuri- ja akvaariumiloomad ei pruugi keskkonnavahetust eriti tähele panna, siis kassid ja koerad elavad uude kohta kolimist üsna rängalt üle. Uued lõhnad, uued helid... see kõik tahab harjumist. Pererahva ülesanne on see neile mugavamaks muuta. "Kõige tähtsam on see, et loom seostaks uut elukohta millegi positiivsega," toonitab koertetreener Gemma Coloma.

1.Käi koos lemmikuga proovikülastusi tegemas
Enne lõplikku kolimist tuleks kassi-koeraga uues kodus tutvumas käia, et ta ümbruskonnaga järk-järgult harjuks.

2.Mängi temaga uues kodus
Proovikülastuste käigus tuleks loomaga tulevases kodus mängida. See annab talle positiivse seose. Võimaluse korral võiks juba maha jätta mõne tema lemmikmänguasja.

3.Jaluta temaga ümbruskonnas
Vähemalt koeraga peaks tulevase kodu lähedal enne kolimist teha mõned tiirud, et ta jõuaks harjuda sellega, millest edaspidi saab tema argipäev.

4.Luba mõnel lähedasel kolimise ajal looma hoida
Mööbli ja kastide tassimine tekitab loomas ärevust, kuna ta saab aru, et midagi on toimumas. Oleks hea, kui keegi pereliikmetest või sõpradest nii kaua lemmikuga tegeleks.

5.Sea asjad järjekorda
Koera või kassi pesa peaks olema üks viimaseid, mis vanast kodust ära viiakse ja esimene, mis uues elamises sisse seatakse - see annab loomale turvatunde.

6.Väldi hooletust
Kolimise käigus ei tohiks uksed-aknad lahti olla, muidu kasutab neljajalgne sõber võimalust põgenemiseks

7.Uuenda andmeid
Lemmiklooma kiip peab olema seotud uue aadressiga.

8.Säilita võimalik rutiin
Pärast kolimist võiks kassi-koera toidulaud jääda võimalikult sarnaseks eelnevaga. Uute toitudega katsetamine jätab mulje, et miski on pöördumatult muutunud.

Kui tundub, et lemmik on elumuutuste tõttu pinges, püüa temaga veeta nii palju aega kui võimalik.

Allikas: lavanguardia.com