Enne kui mis tahes koolitusega algust teha, käi kindlasti loomaarsti juures, veendumaks, et kassil pole ühtki meditsiinilist probleemi. Mitmed haigused ja probleemid võivad tekitada valu ja muuta kassi ärevaks ning kergesti ärrituvaks. See omakorda toobki kaasa hammustamise. Kui loomaarst on kassi terveks tunnistanud, leiad siit mõned lihtsad sammud, kuidas sellest ebameeldivast harjumusest vabaneda.

1. samm: püüa aru saada, miks kass sind hammustab.
Käitumisele on raske lõppu teha, kui selle põhjust ei mõisteta. Kassid ja kassipojad hammustavad vaistlikult, kuid tavaliselt õpetavad nende emad ja õed-vennad neid kenasti mängima. Nad hammustavad ja kriimustavad üksteist, aga kui mäng liiga karmiks muutub, tõstab keegi hädakisa. Ent kui su kiisu pole kunagi aru saanud, millal mänguga on liiale mindud, ei pruugi ta teada, millal on aeg lõpetada. Sinu ülesandeks on teda õpetada ja seada endale sobivad piirid.

Hammustamine võib olla ka reaktsioon hirmule, kui su kass nägi või kuulis midagi, mis teda ehmatas. Nii et arusaamine, miks kass hammustab, aitab leida parima viisi selle probleemi lahendamiseks.

2. samm: õpeta oma kassi simuleeritud mänguga aru saama, millal mäng liiga karmiks muutub.
Üks kõige tõhusamaid viise selleks on järgida seda, kuidas kassiperes asjad käivad. Alusta oma kassiga mängimist ja suurenda järk-järgult selle intensiivsust ja põnevust. Idee on õpetada kassi mängimist nautima, ent samuti ära tundma, millal ta mänguga liiale läheb.

3. samm: lõpeta mängimine, kui tunned, et kass võib liiga elevil olla.
Nende märkide hulka kuuluvad lidus kõrvad, küünte näitamine, helkivad silmad või hammaste paljastamine. Kui see juhtub, püüa mäng maha rahustada. Võid ka „surnut mängida“, muutes end kangeks ja mitte rääkides ning liigutades. Ignoreerides saadad kassile signaali, et on aeg rahuneda.

4. samm: kui kass sind hammustab või küünistab, lõpeta otsekohe mängimine ja ignoreeri oma kassi.
Kui mängid oma kassi või kassipojaga ja tunned järsku tema hambaid oma käes, hüüa valjult „Ai!“, tõuse üles ja mine minema. Ignoreeri oma kassi ja asu muude asjadega tegelema. Kuna ta armastab mängida, saadab mängu lõpetamine talle tugeva signaali. Varsti õpib su kass, et hammustamine tähendab mänguaja lõppemist. Kuna seda ta ei soovi, ei jää tal muud üle, kui õppida sind mitte hammustama.

See meetod toimub ka mittemängulistes olukordades. Kui kass hammustab, et su tähelepanu köita, hüüata valju häälega ja ära pööra talle soovitud tähelepanu. Nii saavad nad samamoodi aru, et hammustamise abil ei saavuta nad kunagi seda, mida tahavad.

5. samm: lisa mänguajale mänguasju.
Su kass on loomu poolest kiskja, seega pead laskma tal neid instinkte ka kasutada. Neid instinkte puudutavate mänguasjade kasutamine aitab vältida ta vajadust teisi asju hammustada. Nööriga mänguasjade jälitamise mäng julgustab kassi hüppama ja õigeid asju hammustama, takistades teda nii valesid asju hammustamast.

6. samm: lase kassil sinu juurde tulla.
Kass võib sind hammustada ka siis, kui ta ei soovi, et teda puudutataks. Sellist käitumist märgates proovi oodata lemmiku silitamisega seni, kuni kass ise sinu juurde tuleb. See aitab kõrvaldada kassi negatiivsed assotsiatsioonid silitusega ega lase neil selle sõnumi edastamiseks kedagi hammustada.

Nende lihtsate sammude abil peaks sul peagi olema kass, kes inimesi ei hammuta. Ja pea meeles, et kõige võtmeks on järjepidevus. Su kassil võib õppimine rohkem aega võtta, kui sulle meeldiks, kuid ta vajab kogu aeg sinu toetust. Mida järjekindlam oled, seda rutem saab kass aru, mida sa temalt soovid.

Allikas: cuteness.com