Lemmikloomale hellust jagades ja pai tehes, tasub silmas pidada, et ka temale ei pruugi meeldida, kui iga inimene teda suvalisel ajal omavoliliselt katsuma tuleb. Mitmed uuringud on näidanud, et ka lemmikloomadel on välja kujunenud meelispaigad, mille sügamist nad naudivad. Samas on ka kohti, kust igat koera katsuda ei tasu.

Koerale positiivse tähelepanu osutamise kaudu saad selgesõnaliselt oma hoolivust ja armastust välja näidata, samuti parandab see kontakti ja tugevdab teievahelist sidet. On teaduslikult tõestatud, et sellel on positiivne mõju nii sinule kui ka koerale.

Enne, kui koera paitama asud, pane tähele, kas ka tema on suhtlemiseks valmis. Kui ta on väsinud, tujutu, haige või hoiab sinust pigem eemale, siis jäta koer rahule.

Igal koeral on tähelepanu ja paitamise osas ka omad eelistused. On koeri, kes ei ütle kunagi kõhualuse sügamisele ära, kuid samas on ka neid, kes eelistavad hoopis tugevat patsutust või kõrvataguse sügamist. Jälgi koera kehakeelt mõistmaks, mis just temale kõige rohkem meeldib.

Rinnaesine, õlapiirkond ja turi on üldjuhul parimad kohad, kust koera paitada. Need on kohad, kust võib ka võõrast koera paitada. Paljud koerad naudivad ka sabajuure ümbert sügamist, sest see on koht, kuhu koer oma käpaga ise ligi ei pääse.

Koera sügamine, paitamine ja patsutamine on hea viis, mille abil võib kergesti jälile jõuda ka lemmikut kimbutavale terviseprobleemile. Seda tasub teha pidevalt, sest kui koer ühel hetkel kramplikult eemale tõmbub või pai ei soovi, on see selge märk, et midagi on valesti. Kui koeral on ebamugav või valus kipub ta end hoidma, mistõttu võib ta sinu tähelepanust keelduda. Seljuhul pöördu abi saamiseks veterinaari poole.

Väldi koera peapiirkonna katsumist, eriti juhul, kui tegemist on võõra või pelgliku koeraga. Koera peapiirkonnani küündimiseks peab inimene üldjuhul koera kohale laskuma, kuid see paneb väga paljud koerad end ebamugavalt tundma. Nad tajuvad sinus ohtu.

Koer annab oma kehakeelega selgelt märku, et ta ei soovi paid.

Samuti ei meeldi paljudele koertele, kui neid kõrvade, käppade, näo- või sabapiirkonnast katsutakse.

Võõra koeraga suhtlemiseks lasku kõigepealt tema tasandile. Kükita maha, ole rahulik ja lase koeral ise sinu juurde tulla. Enne paitama asumist tee temaga tutvust ja lase end nuusutada. Austa koera ja lähene talle vaid juhul, kui ka tema on suhtlemisest huvitatud.

Aeglane ja hell pai tegemine või sügamine on rahustava toimega paljude koerte jaoks, seevastu jõuline lähenemine ja äkiline kehakeel võib koera ärevust tõsta ja ta ei naudi sinu tähelepanu.

Allikas: cuteness.com