Lemmiku söök sisaldab toitaineid, mida saab jaotada kolmeks põhiliseks kategooriaks:

  • Süsivesikud
  • Valgud/aminohapped
  • Rasvad
  • Lisaks elutähtsad ained
  • Mineraalid
  • Vitamiinid
Süsivesikud
on kehale kiireks ja peamiseks energiaallikaks. Nad kuuluvad mitmete kudede ja organite koostisse ning organism saab neid piiratud määral glükogeenina talletada maksas, kust keha saab seda glükoosina kiirelt kasutusele võtta. Süsivesikute puudus jätab organismi piltlikult öeldes energianälga. Samas tuleb vältida süsivesikutega liialdamist, sest see põhjustab mitmesuguseid häireid ainevahetuses ning pikaajalisel liigkasutamisel rasvumist koos sellest tulenevate hädadega.

Valgud ehk proteiinid on keha ehitus- ja toimimismaterjaliks. Nad sisaldavad palju aminohappeid ehk teisiti öeldes koosnevadki omavahel peptiididega seotud aminohapetest. Erinevad valgud osalevad praktiliselt kõigis elutegevuse protsessides, alates lihaste kokkutõmbest, hapniku transpordist, immuunsüsteemi toimimisest, geneetilisest informatsioonist kuni silmanägemiseni. Valgud on ka energiaallikaks. Kõiki aminohappeid ei suuda organism ise sünteesida, seepärast on neid vajalik saada toiduga. Selliseid aminohappeid nimetatakse asendamatuteks aminohapeteks. Koerad vajavad kümmet ja kassid ühtteist aminohapet, mis peavad looma toidus sisalduma. Aeglane kasv, põhjuseta kehakaalu langus, tuhm karvastik, lihasnõrkus ja turse võivad olla märgiks valkude puudusest või nende madalast kvaliteedist.

Rasvad ehk lipiidid täidavad organismis väga mitmesuguseid ülesandeid. Suure energiasisalduse tõttu on nad väga heaks energia talletamise allikaks. Üks gramm rasva sisaldab keskmiselt veidi üle 9 kcal energiat, mida on üle kahe korra enam, kui sisaldub valgus või süsivesikus. Rasvadel on ka ehituslik funktsioon, nad kuuluvad rakumembraanide koostisse, hormonaalne funktsioon, nad kuuluvad mitmete hormoonide koostisse. Rasvad aitavad rasvlahustuvatel vitamiinidel organismis imenduda, suurendavad toidu maitsvust ning on vajalikke rasvhapete allikaks. Olulised rasvhapped on Omega-3 ja Omega-6 polüküllastamata rasvhapped, mis osalevad aju, vereringe, naha ja soolestiku ainevahetuses. Liigne rasv toidus muudab looma ajapikku ülekaaluliseks. Halvasti paranevad haavad, kuiv kasukas, kestendav nahk võvad olla vajalikke rasvahapete vähesuse märgiks.

Mineraalid ja vitamiinid ei ole energiat tootvad toitained. Iga mineraal ja vitamiin omab spetsiaalset ja vajalikku funktsiooni ning nende vajadus muutub looma vanusega.

Kutsikale toitu valides oluline teada tema suurust täiskasvanuks saades. Lühidalt võiks see jaotus olla selline: miniatuursed koerad täiskasvanuna kuni 7 kg, väikesed koerad kuni 15 kg, keskmist kasvu koerad kuni 25 kg ja suurt kasvu koerad üle 25 kg. Kutsikaks peetakse kuni 12 kuu vanuseid koeri. Kutsikad vajavad täpselt tasakaalustatud koguses kaloreid kasvamiseks. Rasvu, mis on kontsentreeritud energiaallikaks. Vajalikke DHA rasvahappeid silmade ja aju toetuseks. Valke tugeva lihaskoe arenguks. Kaltsiumit ja fosforit korrektse luustiku arenguks. E – ja C vitamiine terve immuunsüsteemi välja arenemiseks. Suurt tõugu kutsikatele on omane kiire kasvutempo, mistõttu on neil oht ebanormaalsele luustiku arengule. Võrreldes väikest- ja keskmist kasvu kutsikatega vajavad suurt tõugu kutsikad vähendatud rasvasisaldusega toitu, mis aitab kaasa optimaalsele luustiku kasvule ning varustab vajalike rasvhapetega ning annab kontrollitud tasemel energiat, mis aitab vähendada liiga kiiresti kasvamise riski, L-karnitiini, mis aitab rasva ümber töötada energiaks ning aitab areneda lihasmassil. 

Kassipojale toitu valida on mõnevõrra lihtsam, kuna täiskasvanud kasside suurused ei ole nii suurte erinevustega. Oluline on meeles pidada, et kassid vajavad ühtteist aminohapet, mitte kümmet nagu koerad. Kassidele on väga tähtis tauriin ning seda leidub ainult loomsetes kudedes. Tauriini vaeg toidus võib viia südamehaigusteni ning tagasipöördumatu pimedaksjäämise tekkeni. Samuti vajavad kassid ettevalmistatud A vitamiini, mida nad ise ei suuda toota ning mida leidub ka loomsetes kudedes. Kassipojaks peetakse kuni 12 kuu vanust kassi. Sarnaselt koerakutsikale, vajab ka kassipoeg oma toidus täpselt tasakaalustatud koguses energiat, rasvu, valke, kaltsiumi ja fosforit ning C- ja E vitamiini, tagamaks optimaalset ja ühtlast organismi arengut.

Hill’s Pet Nutrition Healthy Development pakub teaduslikult välja töötatud toidusarja erinevate vajadustega kutsikatele ja kassipoegadele. See sari on mõeldud toetamaks kutsika ja kassipoja optimaalset kasvamist, terve aju, silmade, luude, liigeste ja tugeva immuunsüsteemi arengut.
Lisaks toidule on väga tähtis meeles pidada, et loomal oleks kogu aeg saadaval puhas ja värske joogivesi. Vesi on kõige olulisem eluks vajalik aine. Loomad võivad kaotada peaaegu kogu oma rasva ja poole valkude kogusest, jäädes sealjuures ellu. Ilma veeta suudab loom vastu pidada märksa vähem.
Hill’s Science Plan lemmikloomatoidud  on maitsvad ja täpselt tasakaalustatud,  sisaldades 100% seda, mida loomad vajavad ja 0% seda, mida nad ei vaja.

Jaga
Kommentaarid