Lemmiklooma juuresolek rahustab

Uuringud on näidanud, et ainuüksi akvaariumi silmitsemine alandab vererõhku. Samamoodi pakuvad rahustavat mõju ka koduloomad. Loomaomanikel on vererõhk ja südame löögisageldus madalam isegi siis, kui nad peavad lahendama stressirikkaid, vaimset pingutust nõudvaid ülesandeid. Infarkti üle elanud patsientidest paranevad kiiremini need, kellel on kodus lemmikloom.

Loomad pakuvad tingimusteta armastust

Lemmikloomad ei avalda arvamust, nad ei kritiseeri ega anna hinnanguid. Isegi kui peremees teeb midagi valesti või ei näe kõige parem välja, ei lahku loom tema kõrvalt. Teaduslikus väljaandes Johns Hopkins Depression & Anxiety mainib doktor Karen Swartz, et hooldekodu elanike seas läbi viidud uuring näitas, et vanuritest tundsid vähem üksindust need, kellel võimaldati olla patsiente külastava koeraga kahekesi. Patsiendid, kes said koeraga suhelda üksnes teiste inimeste juuresolekul, tundsid end küll paremini, ent üksindustunne säilis.

Põhjus võib olla selles, et loomale saab usaldada oma sisemisi mõtteid, sest lemmikloomad ei anna hinnanguid ega avalda arvamust.

Lemmikloomad panevad meid naeratama

Kujutame ette, et tuleme õhtul väsinult töölt koju. Me oleme ärritunud. Põhjuseid, mis meid endast välja viia võivad, on palju. Näiteks keegi ütles midagi halvasti või olid tööl mõned probleemid. Oleme ohtlikult lähedal sellele, et esimesele läheduses viibijale halvasti öelda. Aga enne, kui seda teha jõuame, astub juurde koer, kes on meid päev läbi koju oodanud ja vajab tähelepanu. Kui koerale lähemale kummarduda, hakkab ta nägu lakkuma ja see tegevus toob meile naeratuse näole. Ärritus väheneb ja sõnavahetus ning võimalik tüli jääb olemata. Loomadel on rahustav mõju, nende seltskonnas aeglustub hingamine ja me muutume rahulikumaks.

Loomad aitavad mõtteid ebameeldivatelt asjadelt eemale juhtida

Loom vajab süüa, vett ja tähelepanu. Tema vajadused aitavad meie tähelepanu oma tegemistelt ja mõtetest lahti kiskuda. Raske on jääda juurdlema selle üle, miks elu on nii raske, kui lemmikloom armsa näoga otsa vaatab.

Loomade kallistamine suurendab õnnetunnet

Kallistamine suurendab organismis oksütotsiinitaset. Oksütotsiin on hormoon, mis vähendab stressi, ja tasakaalustab südame tööd. Lemmiklooma kallistamine alandab vererõhku ja tõstab õnnehormoonide serotniini ja dopamiini taset.

Lemmiklooma eest hoolitsemine kasvatab vastutustunnet

Looma eest hoolitsemine annab meie päevale struktuuri. Lemmikloom vajab süüa, puhast joogivett ja tähelepanu. Loomaomaniku ei saa lubada endale poole päevni magamist, kui loom tahab suhelda. Ka kodust terveks päevaks äraminek nõuab põhjalikumalt ettevalmistust ja eeltööd. Tuleb arvestada, elu loomaga nõuab rahaga mõistlikku ümberkäimist, sest süüa tuleb osta mitmele. Samuti kasvatab kellegi teise eest hoolitsemine meie enesehinnangut ja annab edutunnet.

Allikas: psychcentral.com