1. Sobivad jalanõud. Kui lähed ühepäevasele matkale ja varustust pole eriti palju, siis sobivad kergemad matkajalanõud, mis meenutavad välimuselt botaseid. Kui lähed aga pikemale matkale ja kannad varustusest pungil seljakotti, siis on mõttekas kanda korralike matkajalanõusid, mis toetavad jalga.

2. Kaart, kompass ja GPS. Kaardi ja kompassi abil saad oma asukoha kindlaks määrata, saad teada, kuhu suunduda, kus asub kämping, väljapääs matkarajalt ja veevõtukoht. GPS on küll kasulik, aga aeg-ajalt pole sellele märgitud kõik teed ja rajad ning selle aku võib ka tühjaks saada. Seetõttu kanna endaga alati igaks juhuks ka kaarti kaasas.

3. Vesi ja võimalus seda puhastada. Kui sa ei tarbi piisavalt vett, ei tööta lihased ja organid korralikult. Tunned väsimust ja jõuetust. Kanna endaga kaasas veepudelit, millel on näiteks vett puhastav söefilter. Nii võid murevabalt ettejuhtuvas veekogus oma pudeli taas ära täita.

4. Toit. Matkama minnes võib juhtuda igasuguseid ootamatuseid, millega sa pole arvestanud. Näiteks eksid ära, vigastad end kogemata, satud keerulisse kohta ja vajad abi. Igal juhul tuleb ka ootamatuteks olukordadeks toitu varuda.

5. Vihmavarustus ja lisariided. Ilmateade ei pruugi alati tõtt rääkida. Seetõttu on kasulik kaasa võtta erinevaid riideid, et neid vastavalt ilmaoludele vahetada. Võib-olla on liiga külm, võib-olla aga liiga soe. Riietu kihiti, kuid väldi puuvillaseid riideid, sest need hoiavad niiskuse endas.

6. Tuli, taskulamp ja vile. Kui eksid ära, on lõkketuli ja soe jook asendamatuteks abilisteks ning hoiavad ära alajahtumise. Tuld on ka kaugele näha, see peletab metsloomi ja on kasulik viis, mille kaudu endast märku anda, kui oled ära eksinud. Lisaks saad ka vilega endast märku anda. Kui õues läheb aga pimedaks ja oled eksinud, aitab taskulamp kaarti ja teed valgustada.

7. Esmaabikomplekt. Kunagi ei tea, mis võib juhtuda. Kui soovid olla kindel, et oskad ka esmaabikarbis leiduvaid asju õigesti kasutada, tee enne pikemat matka ka vastav koolitus läbi.

8. Mitmeotstarbeline taskunuga. See on praktiline abimees igaks olukorraks. Näiteks kui on vaja midagi parandada, lõigati või hoopis meisterdada.

9. Päikesekaitsekreem ja päikeseprillid. Päikesekaitsevahendid on olulised, kui matkad palavatel suvepäevadel. Kindlasti ära unusta ka peakatet!

10. Seljakott. Mõistlik on osta matkamiseks mõeldud seljakott, sest see on just selleks otstarbeks disainitud. Matkaseljakotil on viimne kui üks detail nutikalt ära läbimõeldud ja ära paigutatud, et kott matkamisel võimalikult praktiline, kerge ja mugav oleks.

Lisaks tasub loodusesse minnes alati kaasa võtta ka prügikott, sest järgmistele matkajatele meeldib nautida puhast loodust sama palju nagu sulle. Kuna matkamise ajal tekib tahestahtmata prügi ja iga matkarada pole varustatud paljude prügikastidega, siis on mõistlik igaks juhuks ka prügikott matkakotti visata.

Allikas: americanhiking.org