Loomade kaalujälgimine võib olla sama raske kui inimeste oma, mõnikord isegi raskem, sest inimene jälgib oma kaalu ise. Aga lemmiklooma kaalu peab hakkama jälgima kogu perekond. Järgnevalt mõned soovitused eduka kaalujälgimise saavutamiseks.

Esimene samm - eesmärgi seadmine

1. Kaaluge loom, et teada saada algkaal.
2. Eesmärgiks oleva kaalu saate loomaarstilt.
3. Teadvustage endale, et ideaalkaalu saavutamiseks läheb vaja aega, arvutage välja aeg või laske seda teha oma loomaarstil.
4. Seadke endale pikemat väljakutset pakkuvad kuid saavutatavad lühiajalised eesmärgid

VALEM:

Kaalu langetamiseks kuluv aeg nädalates = (Algkaal – Ideaalkaal)
Algkaal x 0,01*

Teine samm – sobiva toidu valik ja toidunormi väljaarvutamine

1. Loomaarsti abiga valige sobiv toit.
Toidu valik oleneb sellest, kas loomal on vaja kaalust alla võtta või säilitada soovitud kaal. Light märgistusega toidud ei sobi kaalu alandamiseks vaid saavutatud ideaalkaalu hoidmiseks loomadel, kellel on kalduvus ülekaalule. Kaalu langetamiseks sobivad ikkagi ainult spetsiaalsed dieedid

2. Kuivtoit või konservid?
Valik kuiva toidu ja konservide vahel sõltub looma vajadustest ja omaniku eelistustest

3. Laske loomaarstil välja arvutada vajalikud toidukogused.
Selleks, et kindlas määrata päevased toidukogused, kasutab teie arst toitmisõpikuid ning toidupakendil olevaid instruktsioone.

4. Jagage päevane toidukogus portsjoniteks.
Päevase toidukoguse jagamine mitmeks söögikorraks suurendab seedimiseks kuluvat energiakulu ning tagab tõhusama kaalu langetamise. Samuti on loomal ka tunne, et ta on rohkem süüa saanud

Kolmas samm – treeningplaani kindlaksmääramine

Las teie loomaarst määrab teie lemmikule sobiva koormuse
Koostage selline koormusprogramm, mida nii loom kui ka teie ise olete suutelised täitma.

Harjutused koertele:

Võtke oma lemmik endaga igal võimalusel kaasa. Kodus olles kutsuge teda endaga iga kord kaasa käima kui lähete teise tuppa või liigute treppidest üles-alla.

Jalutamine

Regulaarsed jalutuskäigud – koer viia jalutama parki või tänavale.
Vastupidavus-jalutuskäigud – lasta koeral jalutada erinevatel pindadel nagu liival, madalas vees, lehtedes, lumes või karedal pinnasel.
Kõrgendatud koormusega jalutuskäigud – kasutada erinevaid takistusi nagu oksad, puud, lombid, mahakukkunud puutüved looduslike takistustena, millest üle hüpata, alt läbi roomata, tasakaalu säilitades üle ronida.

Lõbu ja mängud:

“Mine ja too ära!” – eemale visatud palli või mängukanni ära toomine on koertele suurepäraseks koormuseks ning pole ka omanikule väga pingutust nõudev. Omanikel on tähtis meeles pidada, et nad ei kasutaks kunagi oksi, kuna need võivad lõheneda ja koera vigastada. Loomale suurema koormuse andmiseks võib kasutada järsakuid (õues) või trepiastmeid (toas).

“Peida ja otsi!” – peitke ära mänguasi või mõned toidupalad ja laske koeral neid otsida.

Sörkjooks ja jalgrattasõit – hea koormus nii omanikule kui koerale.

Ujumine või vesiteraapia – ideaalne artriidi või seljaprobleemidega koertele. Poole sääreni ulatuvas vees liikumine võib pakkuda koertele suurt lõbu kui ujumine pole võimalik.

Takistusribad – sise- või välistingimustes võite üles seada madalaid tõkkeid (kasutades näiteks harjavart, mis toetub kahele toolile), tunneleid (saadaval loomapoodides või võite kasutada pappkaste) või slaalomiradu (asetage näiteks ämbrid meetriste vahedega ritta).

Massaaž ja venitused – soojendavad lihaseid, vähendavad pingeid ja stimuleerivad vereringet. Omanikud võivad oma koeri patsutada, survet järk-järgult suurendades. Võib teha ka õrna massaaži sõrmeotstega või siis naha ja nahaaluste kudede õrna sõtkumist.

Harjutused kassidele:

Jalutamine:
Jalutamine rihma otsas – ka kassidele on saadaval jalutusrihmad ja –traksid.
Kõrgendatud koormusega jalutuskäigud – kui kass on harjunud väljas jalutamas käima, siis võib teda julgustada hüppama ning aktiivselt mängima, kasutades looduslikke “mänguasju” nagu lehtedega oksad või lehehunnikud.

Lõbu ja mängud:

Mänguasjad – kasutage poest ostetud või ise meisterdatud kassimänguasju, et julgustada teda aktiivselt mängima.

“Püüa valgust” – kasutage seintele suunatud valgusvihku ja laske kassil sellega mängida (ärge kasutage laserpointerit, see võib kahjustada kassi silmi).

“Karbimäng” – laske kassil mängida pappkarbis või paberkotis, aga mitte ilma järelvalveta. Kindlasti ei tohi kasutada kilekotte.

Massaaž ja venitused – soojendavad lihaseid, vähendavad pingeid ja stimuleerivad vereringet. Abiks võib olla ka sagedasem kammimine.

“Jaht” – toitke kassi iga päev erinevas kohas, pange ta nii toidule “jahti pidama”. Tehke see talle raskemaks, kasutades takistusi või toites teda kõrgemal (kapi otsas) või riiulil. Loomulikult tuleb silmas pidada kõikide ohutust.

NIPID KOORMUSEKS

Andke loomale aega üles soojeneda ja suurendage koormust järk-järgult vastavalt sellele, kuidas looma vorm paraneb.
Pidage kinni soovitud harjutusprogrammist.
Suhtlemine teiste loomadega võib julgustada rohkem liikuma.
Kui tei pole võimalik oma lemmikuga jalutamas käia, paluge siis seda teha mõnel pereliikmel, sõbral või professionaalsel koerajalutajal. Olge julged ning liituge mõne koerte agilityklubiga või muu mänguklubiga.

LEMMIKLOOMA PREMEERIMINE

Omanikele meeldib oma lemmikuid premeerida.
On teisigi meetodeid peale toiduga premeerimise.

Kiitus ja tähelepanu – jagage kallistusi ja kiitust.
Lõbu ja mängud – mängige oma lemmikloomaga, nad armastavad oma omanikega suhtlemist.
Jalutuskäigud – te ju teate, kuidas need loomadele meeldivad!
Massaaž – rahustav ja tervislik viis lemmiku premeerimiseks.

“Maiuspalad”
Kui te ei suuda vastu panna kiusatusele anda oma lemmikloomale midagi suupärast, valida neile tervislikud maiuspalad. Järgnev nimekiri on vähekalorilistest maiuspaladest, mida võiks kaalu jälgivale loomale anda toidujäätmete asemel.

Madala kalorsusega maiuspalad kcal
¼ tassitäit porgandeid 17
¼ tassitäit rohelisi ube 9
¼ õuna 12
¼ riisileivakest 9
½ rasvavaba kreekerküpsist 6
½ keskmist kurki 8
1 sellerivars 6
¼ kuivatatud aprikoosi 8

Et te saaksite paremini aru maiuspalade võimalikust kahjulikkusest võib abiks olla maiuspala mõju võrdlustest loomadele inimese ekvivalendiga. Järgnev nimekiri mittetervislikest maiuspaladest on antud võrdluses inimesega.

Inimese ekvivalent*

Hamburgereid 50 g-seid šokolaaditahvleid

Maiuspalad söödetuna 10 kg
kaaluvale koerale:
1 väike tavaline küpsis 1 1
1 viil võiga röstsaia 1 1
30 g cheddar juustu 1 ½ 1 ½

Maiuspalad söödetuna 4,5 kg
kaaluvale kassile:
1 kartulikrõps ½ ½
30 g cheddar juustu 3 ½ 4
1 tassitäis piima 4 ½ 5
* 163 cm pikk naine

Toitmisnipid

Nipid omanikele saavutamaks paremaid tulemusi:

Hoiduge toidujääkide ja snäkkide andmisest.
Järgige soovituslikku päevast toidukogust – kasulik oleks päevane kogus hommikul välja mõõta, nii hoidute juhuslikust ületoitmisest.
Jagage päevane toidukogus mitmeks toidukorraks.
Hoidke looma teises toas kui valmistate endale toitu või sööte.
Kui teil on mitu looma, toitke neid eraldi.
Veenduge, et kodus on piisavalt toitu , et “üle elada” puhkepäevad või puhkus. Kodust pikemaks ajaks lahkudes andke looma hooldama jäänud isikule täpsed toitmisjuhendid.
Tutvustage uut toitu loomale järk-järgult 7-päevase perioodi vältel, segades uut toitu looma eelneva toidu hulka, koguseid järk-järgult suurendades, kuni kogu toiduports on vähendatud.