Umbes nelja nädala vanuselt avaldub kassipoegadel kaasasündinud instinkt käppadega kaevata ja lahtist materjali kraapida. See instinkt aitabki kassipojale õpetada liivakasti kasutamist. Ülidselt kehtib reegel, et mida varem õpetamisega alustada, seda parem.

On oluline meeles pidada, et liivakasti kasutamine tuleb muuta kassile võimalikult mugavaks, sest kassid on väga nõudlikud. 

Kui sinu lemmik alles harjub liivakastil käimisega, siis piserda sinna alguses väike kogus tema uriini, et väljaheite lõhn meenutaks talle, milleks tal kasti kasutada tuleb. Niipea kui ta on liivakastiga harjunud, siis korista tema wc-d korrapäraselt ja vaheta liiva nii sageli kui võimalik, et vältida ebameeldivate lõhnade teket. Kass loobub liivakasti kasutamast, kui see on must ja lõhnab ebameeldivalt. 

Kassidele meeldib rutiin ja kindel päevakava. Toitke teda ja mängige temaga kindlatel kellaaegadel. Kui kassipoeg ei taha liivakasti minna, julgustage teda mängu ajal sinna hüppama. Kui ta on kasti läinud, silitage ja kiitke teda, samuti võib anda talle maiust. Nii õpib kassipoeg, et see on koht, kus tal tuleb hädal käia. Kindlasti ei tohiks teda privaatsel hetkel segada. 

Liivakast võiks olla võimalikult suur, isegi siis, kui seda kasutab kassipoeg. Kassil peab häda tegemiseks ja kraapimiseks ruumi olema. Kui on tegemist suurema kassiga, tuleb olla kindel, et kass pääseks vabalt kasti ja sealt välja.

Kui oled võtnud kassi, kellel on varem kodu olnud, siis proovi kasutada samasugust  liivakasti, mida kasutati eelmises kodus. Endistel õuekassidel  on liivakasti kasutamisega kergem harjuda, kui spetsiaalse materjali asemel kasutada looduslikku liiva või mulda, mida võib järk-järgule hakata vahetama näiteks paakuva kassiliiva vastu. 

Liivakast peaks olema kassi jaoks kergesti ligipääsetavas kohas. Teiseks oluliseks reegliks on, et kast peab asuma kohas, kus kassil on mugav käia. See ei tohiks olla mingil juhul kõige käidavama koha peal, vaid pigem veidi varjus. Ka kassid vajavad nende toimingute juurest privaatsust. 

Kiida kassi liivakasti kasutamise järel. Kui kass on teinud oma häda tuppa, siis ära tõsta kassi sinna, kuhu ta häda tegi ega pista kassi nina uriini sisse. Ta ei saa aru, miks temaga riieldakse ja ta võib järjekordse karistuse hirmus hakata end hoopis peitma. 

Puhasta liivakasti vähemalt kord päevas. Vana liiv tuleks asendada uuega. Paakuv liiv tuleks läbi “sõeluda”, paakunud tükid eemaldada ning vähemalt kord nädalas vahetada vana liiv uue vastu. 

Pane liivakast kassi söömis- ja magamiskohast kaugele, kass ei taha “asjatada” oma söömiskoha lähedal.

Ideaalne kassiliiv ei tolma, ei lõhna, neelab kergesti vedelikke ja kergest hooldatav. Tolm võib sattuda kassi hingamisteedesse, mis võib viia hingamisprobleemideni. Eriti tasuks tolmavat materjali vältida pealt suletavates liivakastides. Lõhnastatud kassiliiv võib tunduda ainult meeldiv inimese ninale, aga kassile, kes seda iga päev kasutama peab, ei pruugi kunstlik lõhn meeldida ning ta võib hakata oma häda mujale tegema. 

Eelista paakuvat kassiliiva, sest see kergendab vedelate ja tahkete väljaheitete eemaldamist. 

Puhata liivakasti põhjalikult vähemalt kord nädalas. Enne, kui uue liivaga täidad, desinfitseeri kasti ja lase korralikult kuivada. 

Allikas: www.webmd.com 

Hea lugeja, kuidas sina õpetasid oma kassi liivakasti kasutama ja kaua sul see aega võttis?