Hoiukodu annab loomasõbrale otsustamiseks lisaaega ja ka otsuse tegemise raskus väheneb vähemalt poole võrra. Õigem on lasta oma kogemusel otsustada. Pakkudes hoiukodu, saate proovida oma võimeid ning uut karvast sõpra lähemalt tundma õppida.

Eriti hästi sobib see nendel juhtudel, kui lemmiklooma on soovinud võtta inimene, kellel pole varem kassi või koera olnud.

Mida tähendab koos loomaga elamine? Kui tihti tuleb koeraga väljas käia? Kui palju tähelepanu ikkagi kass vajab? Pole viga, paar nädalat kooselu ja oletegi terve uue kogemuse võrra rikkamaks saanud.

Hoiukodu aitab kassidel ja koertel kiiremini kodu leida. Seal võib loom jääda silma neilegi, kes ei satu kunagi varjupaika, küll aga tahaksid talle kodu pakkuda. Mõnikord tekibki soov endale lemmik võtta alles siis, kui koera või kassiga esimest korda kohtutakse. Sellest tingimust hoiukodule ei seata, et varjupaigast võetud loom peab seal olema seni, kuni ta kodu leiab. Kokkulepe tehakse kindla perioodi peale ja seda saab ka soovi korral pikendada. Tore, kui selle aja jooksul leiab loom kodu. Aga kui ei leia, siis saab ta tuua varjupaika tagasi ja talle leitakse teine hoiukodu.

Hoiukodul on täielik toetus

Esimesed hoiukodud tekkisid vajadusest mõnedel loomadel ööpäev läbi silma peal hoida. Näiteks kassipoegadele ja kutsikatele, aga ka operatsioonist toibuvatele loomadele tuli korraldada ööpäevaringne järelevalve.

Teine suur teene, mille hoiukodud teevad, on ruumiprobleemi lahendamine. Võttes looma hoiukodusse, aitate kaudselt kõiki neid loomi, kes leiavad endale koha varjupaigas. Osa hoiukodu pakkujaid tahavadki tegeleda just erivajadustega loomadega. Näiteks mõnedki soovivad, et neil oleks koguaeg kassipoeg kodus. Kui tavaliselt peaks uue kassipoja võtmiseks aastaid ootama, siis hoiukodu võimaldab alati elada koos kassipojaga. Kui üks kassipoeg on koju saadetud, saab võtta järgmise, ja nii korduvalt.

Hoiukodu pakkuvad inimesed ei jää kunagi üksi. Varjupaiga spetsialistid aitavad neid kõige olemasolevaga alates headest nõuannetest kuni vajaliku inventari ja soovi korral isegi toiduni. See on väga suur heategu, kui kasvõi ajutiselt saab kodusse loom, kes muidu peaks olema varjupaigas.

Pole sugugi ükskõik, millisesse keskkonda kass või koer satub. Seega, millised nõudmised on hoiukodu ruumidele ja sisusutusele?

Kehtivad samad põhimõtted nagu loomade loovutamisel. Näiteks ei anta koera nendele inimestele, kes panevad ta ketti. Kassil peab olema hoiukodu tubane, ei saa lubada tema õues käimist. Kuna hoiukodu pakkumine on tõsine asi, sõlmitakse varjupaiga ja hoiukodu pakkuja vahel ka leping.