Oleme selle lugude sarja käigus püüdnud vastuseid leida küsimusele, miks tõukoera kutsika hind nii kõrge on, kuidas see kujuneb ja mis selle summa taga peitub.

Koerakutsika hinna kujunemisel mängivad rolli kõik need järgmised kulutused:

1) kulutused, mis on tehtud koera aretuskõlbulikkuse tõendamiseks;

2) kulutused, mis eelnevad pesakonnale;

3) kulutused, mis kuluvad sündinud pesakonna peale;

4) kulutused, mida ei saa rahas mõõta.

Keskendume siin artiklis teisele kulugrupile.

Kui koer on hinnatud aretuskõlbulikuks, siis algavad pesakonna planeerimisega seotud kulutused. Suurem osa kulutusi, mis pesakond tekitab, tuleb maksta enne, kui kutsikad sünnivad või müüdud saavad. Pane tähele, et need kulutused tasutakse igal juhul, hoolimata sellest, kas kutsikad sünnivad, sünnib neid vähe, sünnivad nad mõne veaga, vähesed kutsikad jäävad ellu või ei sünni ühtki kutsikat. Pesakonnale eelnevad kulutused võivad sõltuda kasvataja valikutest.

Hoolimata suurest pingutusest ja rahalisest väljaminekust, juhtub suhteliselt tihti seda, et emane koer ühel või teisel põhjusel siiski ei tiinestu.

Allolevad summad on välja toodud kenneli My Brand labradoride näitel. Need on välja kalkuleeritud kasvataja Haita-Maariti oma kogemuse põhjal. Pane tähele, et hinnad sõltuvad ka tõust. Väljaminekud on väiksemate koerte puhul tihti madalamad ning suurte koerte puhul kõrgemad. Samuti on hinnad pidevas kõikumises, kuid suurusjärk, mis koera peale kulub, püsib aastate lõikes enam-vähem stabiilsena.

  • Progesteroonitestid - tehakse kasvataja soovil õige paaritus- või viljastusaja mõõtmiseks. Hind on 2050€ ja enamasti on vaja teha 2 kuni 3 testi
  • Parasiiditõrje - ussirohi enne paaritust ja tiinuse ajal - 1525 €
  • Reis isase juurde - juhul, kui isane ei ole lähedal, kaasnevad transpordi-, söögi- ja öömismiskulud (bensiin, laevapiletid, lennupiletid jms) - 202000€
  • Paaritustasu - emase koera omanik peab isase koera omanikule sperma eest maksma, sest pesakond läheb üldjuhul emase koera omaniku, kenneliomaniku nimele ning kõik sellega seonduv kulu ja tulu on kenneliomaniku kanda, isase koera omanik sellesse enam ei sekku. Paaritustasu hind on umbkaudu 5002000€, mida väärtuslikum on isane, seda kõrgem on tema hind. Üldjoontes jäävad need umbkaudu 1000 kuni 1500€ kanti. Paaritustasu on lepinguga eelnevalt kooskõlastatud.

Kunstliku viljastuse puhul:

  • Sperma saatmise komplekt (jahutatud sperma puhul) - 80120 € või konteineri rent (külmutatud sperma puhul) - 7001300 €
  • Sperma kogumine loomaarsti juures (jahutatud sperma puhul) 150200 € või külmutatud sperma puhul 400 €
  • Transpordikulud (jahutatud sperma puhul) 100500 € või külmutatud sperma puhul 600 kuni 1000 €
  • Viljastamine - 70400 €
  • Ultraheli tiinuse tuvastamiseks - 30–50 €
  • Herpese vaktsiin (mitmed kasvatajad peavad seda oluliseks, kuna herpesviirus on levinud põhjus emaste mittetiinestumisele, tiinuse katkemisele või kutsikate massilisele suremisele) 2 x 50 € = 100€
  • Lisatoitmine tiinuse ajal - kõrgkvaliteetne toit, mis mõeldud just tiinetele koertele. Tiinuse lõpus võib toidunorm tavalisega võrreldes kasvada.

Ükski nendest kulutustest ei taga veel seda, et kutsikad on tulemas. Kenneliomaniku sõnul juhtub suhteliselt tihti, et soovitud emane koer ühel või teisel põhjusel siiski ei tiinestu ning ühtegi kutsikat ei sünni, hoolimata sellest, et eelnevalt on selleks kõik vajaminev ära tehtud.

Kui aga vaadata kenneltegevust mitte emase omaniku silmade läbi, vaid ka isase omaniku seisukohalt, siis aretustegevuste hulka võivad vajadusel käia ka:

  • Sperma kvaliteedi kontrollimised loomaarsti juures 40–80€ kord
  • Sperma külmutamine, ligikaudu 400€ kord ja säilitustasu ligikaudu 60–130€ aastas

Allikas: kennel My Brand