Õnneks on puugitõrjevahendid lihtsasti kättesaadavad ka koos kõigi inimestele mõeldud tervisetoodetega oma koduapteegist. Alljärgnevalt jagabki BENU apteegi proviisor Liia Saava nõu, milliseid puugitõrjevahendeid leidub ja kuidas kõige efektiivsemalt kaitsta oma karvaseid sõpru nende tüütute ja haigusi levitavate elukate eest ning mida erinevate vahendite kasutamisel kindlasti silmas pidada.

Arvestama peab, et igal kevadel algav puugi- ja kirbunuhtlus algab tegelikult juba 5-6 plusskraadi juures ja kestab sügiseste külmadeni välja. Õnneks ei haigestu loomad puukentsefaliiti, mis on inimeste jaoks tõsiseim puugihaigus.

Koerad võivad sellegipoolest haigestuda borrelioosi, kuid erinevalt inimestest ei teki neil punast laiku, mis oleks esimene viide haigusele. Borrelioosile võivad viidata liikumisprobleemid, loidus ja palavik.
Borrelioosi on lihtne kiirtestiga diagnoosida ja ravida. Koerte borrelioos allub ravile õnneks paremini kui inimestel.

Kassid borrelisoosi ei haigestu, kuid korjavad puuke ning võivad neid karvastiku sees tuppa kanda ja nõnda võib puugi saada ka inimene, kes ise pole väljas käinudki.

Nii koerad kui kassid korjavad soojal hooajal kergesti kirpe, mis tuppa tooduna kätkevad ebameeldivat ohtu – näiteks paelussi noorvorme – ka inimestele.

Lemmikloomade puukide ja kirpude korjamist saab vältida kas ühe hooaja kestva spetsiaalse kaelarihma või täpilahusega. Jälgi kindlasti toodet ostes, kas see on mõeldud ainult ühe või erinevate parasiitide peletamiseks.

Puugitõrje tegemisel tuleb silmas pidada, et ühtemoodi efektiivsed on nii täpilahused kui spetsiaalsed kaelarihmad, ent kui viimane on mõeldud kogu hooajaks, siis täpilahuse puhul tuleb kindlasti teha seda regulaarselt igakuiselt – näiteks seadistades oma (nuti)telefonis sellekohase korduva meeldetuletuse.

Võrreldes täpilahusega on kaelarihm küll mõnevõrra ebamugavam, ent selle saab alati lemmikut tuppa tuues ära võtta.

Ainult koertele mõeldud puugirihma ei tohi kassile kaela panna. Küll aga on müügil rihmad, mis on mõeldud nii kassidele kui koertele.


Puugirihma kaela pannes tuleb jälgida, et see oleks loomal kaela ümber piisavalt tihedalt, sest rihm peab puutuma vastu nahka.


Täpilahuse kogus sõltub looma kaalust ning siin saab nõu oma apteekrilt. Lahust pannakse koera seljale mitmesse kohta.

Kui lemmikloomal on puuk, tuleb see eemaldada spetsiaalsete puugitangidega. Seejuures ei tohi väljatõmbamisel puuki keerata, sellega intensiivistub puugi seedetegevus. Puuk tuleb püüda tervelt kätte saada, sest kui puugi pea sisse jääb, hakkab loom kratsima ja tekitab endale haava.

Kõrvuti puukide ja kirpudega ohustavad meie lemmikuid ka erinevad sooleparasiidid. Seetõttu on ka hästi hooldatud ja hoitud lemmikule enam kui soovitav teha regulaarselt ussitõrjet ning ka ussirohtu on võimalik mugavalt soetada oma koduapteegist.