Ohutuse tagamiseks on soovitatav kasutada loomadele mõeldud spetsiaalseid reisikaupu. Kuid lisaks ohutusele on tähtis pöörata tähelepanu ka sellele, et lemmik ennast hästi ja mugavalt tunneks ning ei kardaks autoga sõitmist. KIKA Eesti juht Ksenia German kaardistab põhilised tegevused ja varustuse, mida lemmikuga koos autoga reisides vaja läheb.

Enne reisi: harjutage temaga koos sõitmist

Et lemmik oleks juba enne autosse istumist positiivselt eelhäälestatud, tehke talle autosõit lõbusaks kohe esimesest reisist alates. Kui ta on harjunud autoga sõitma vaid selleks, et käia loomaarsti visiidil, mis seostub talle valu, hirmu ja halva enesetundega, siis paratamatult assotsieerub autosõit talle edaspidi negatiivsete emotsioonidega. Miks peaks lemmik üldse vabatahtlikult edaspidi autosõidule kaasa tahtma?

Kaval võte on lemmiku väsitamine enne sõidu alustamist. Piisab jalutuskäigust või mängusessioonist, mis muudab ta väsinuks ja samas rahulikuks, et tal oleks hea tuju, kuid mitte liigselt energiat - see omakorda aitab tal ärevust maandada ja autosõiduga paremini leppida. Olulise tähtsusega on kõige esimesed sõidud. Esmalt tasub planeerida lühikesi teekondi, mis saaks alati tujutõstva lõpu - mõnus jalutuskäik metsas, suvine ujumine, maius, (mänguasjaga) mängimine või kellegi meeldiva külastamine.

Kuni 8-kilogrammiseid neljajalgseid võib vedada transpordipuuriga

Kuni 8-kilogrammiseid neljajalgseid (nii koeri kui ka kasse) on mugav autos sõidutada transpordipuuris, mille peaks lemmiku jaoks võimalikult mugavaks sisustama. Puuris olemine võib paljudes loomades tekitada stressi, seda väljendatakse sooviga peitu pugeda.

Kindlasti peaks puuris olema mõni tekk või kate, mille alla saaks neljajalgne peituda. Katteteki võib vajadusel ka puurile peale visata, siis saab väiksem koer või kass end rahulikult tunda ja soovi korral und nautida.

Kui aga mingil põhjusel puuri kuskilt võtta pole, on alternatiiviks kast, traksid, spetsiaalne kande- või spordikott. Siiski on kasside ja väikeste koerte puhul oma transpordipuuri olemasolu väga tähtis ja kindlasti peaks tihti lemmikuga koos autosõitu harrastavad omanikud selle soetama.

Kasside puhul on puuriga harjutamine aeganõudev ja kohati närvesööv töö, mida tuleks siiski mõlema huvides teha, eriti kui autosõidud koos temaga on vältimatud. Puurist tuleks teha loomulik koht, kus talle olla meeldib, kus ta ka kodus olles aega veedab. Meelitada teda sinna maiuse või mänguasjaga - võimalusi on erinevaid. Aitab ka see, kui lasta sinna kasside meelisaroomi või kasutada stressi maandavat eeterlikku õli, mis aitab tal seal ennast paremini tunda. Nii tuleb ta sinna ikka ja jälle tagasi, et puhata või magada ja ei pelga ka autoga sõitma minnes puuri ronida.

Lemmikuga reisimine on kui lapsega sõitu minek - võrdlus on asjakohane just selle tõttu, et mõlemal puhul tuleb valmis olla ootamatuteks olukordadeks ja mõistlik oleks valmistuda aegsasti, varuda vajalikke materjale ja kaasa võtta kõik esmavajalik.

Väiksemad loomad, sealhulgas pisikesed koerad, kassid, hamstrid ja muud pisinärilised on vastupidavad, nemad palju kraami ei vaja - piisab mõnusast pesast ja lihtsamatest tarvetest, et esmavajadusi rahuldada.

Ometi peaks kõikide lemmikute puhul üle vaatama kaasavõetava varustuse, sõltuvalt aastaajast ja konkreetse sõidu pikkusest. Palava ilmaga tuleb mõelda lemmiku jahutamisele ja tihedamale jootmisele, pikema sõidu puhul peab kaasa võtma sööki, mänguasju ja mõne isendi puhul on soovitatav kaasa võtta ka mähkmeid. Lühemate sõitude puhul pole mõtet üle pingutada.

Vajalikku varustusse peaks (sõltuvalt isendist!) kuuluma:

- Spetsiaalne turvarihm. Komplekti peaksid kuuluma traksid ja reguleeritava pikkusega turvarihm koos kinnisega, mis tuleb ühendada sõidukis turvavöö pesasse. Nii saab lemmikloom vabalt liikuda, lamada ja istuda nii nagu talle meeldib.

- Reisikast (boks). Turvalise lukustussüsteemi ja ventilatsiooniavadega, mis tuleb kinnitada turvarihmadega.

- Puur. Metallist hõlpsasti sõiduki pagasiruumi mahtuv puur sobib eriti hästi suurte koeratõugude vedamiseks.

- Rahustav kaelarihm. Selle tervislikud ja looduslikud koostisosad ehk palderjani ja lavendli eeterlikud õlid rahustavad looma ja aitavad tal stressiseisundis lõõgastuda. Kinnitada kaelale üks tund enne reisi.

- Lapid. Soovitatav eriti pikkadel reisidel, peamiselt suvisel ajal. Ühekordselt kasutatavad või korduvkasutatavad. Saab mugavalt puuri või reisikasti põhjale laotada. Imavad tõhusalt vedelikku.

- Korduvkasutatavad mähkmed. Aitavad reisi kestel vaeva ja ebamugavusi vältida. Kestavad vähemalt 300 pesukorda.

- Konservid karpides või kotikestes. Kui lemmikloomal läheb pikal reisil kõht tühjaks, kuluvad need marjaks ära. Üks isuäratav portsjon on piisav. Erinevate maitsetega.

- Pudel-jootur. Kerge ja kompaktne janukustutuseks mõeldud spetsiaalset jooturit saab alati hõlpsasti kaasas kanda.

- Pudelikaela adapter. On mõeldud koos plastpudeliga kasutamiseks, mida on lihtne kinnitada puurile või reisikastile. Lekkekindel.

TÄHTIS! Lemmikut ei tohi kunagi üksinda sõidukisse jätta!

Ärge kunagi jätke lemmiklooma üksinda sõidukisse, eriti kuumal suvepäeval. Neljajalgse sõbra sõidukisse jätmine ilma järelvalveta on keelatud - kuna auto kuumeneb väga kiiresti, siis võib see olla isegi mõne minuti pärast katastroofiliste tagajärgedega. 32-kraadise välistemperatuuri juures tõuseb temperatuur autos 15-20 minuti jooksul kuni 48 kraadini.

Kuumus on ohtlik kõikidele loomadele, kuid enim lameda koonuga, rasvunud või südamehaigust põdevatele koertele. Mida lühema nina ja ahtama neeluga koer, seda vähem talub ta kuumust (mops, buldog, pekingi paleekoer).

Samuti on tundlikumad kutsikad, vanad ja ka ülekaalulised koerad. Isegi vilusse pargitud autos võib temperatuur muutuda ohtlikult kõrgeks - kergesti erutuvate ja murelike lemmikute puhul, kes ei mõista, miks nad maha jäeti. Koera normaalne kehatemperatuur on 38-39, üle 41-kraadine temperatuur on juba ohtlik.