Enne kui otsustate minna varjupaigast kassi või koera valima, tuleks läbi mõelda mõned elulised üksikasjad. Pole olemas üht ja üldist vanadust, iga inimene vananeb just talle omasel moel ja teistest erinevalt. 

Seetõttu tuleks ka lemmiklooma võtmise otsus teha väga ettevaatlikult ja läbimõeldult, ja mitte ainult täiskasvanud laste poolt, kelle arvates on see hea viis leida vanemale seltsiline. Kuna ühtegi valmis tõde pole lemmiklooma hankimisel olemas, tuleks üheskoos vastata järgmistele küsimustele.

Kas te olete muutusteks valmis?

Paljud vanemad inimesed on kujundanud oma argipäevad väikeste oluliste tegude ja toimingutega. Tähtpäevad ja perekondlikud sündmused toovad sellesse rutiini meeldivat vaheldust, kuid tagasipöördumine argipäeva tundub turvaline ja lihtne. Kas mõte muutustest tundub teile ebameeldivana? Kui see on nõnda, siis ei sobi ilmselt lemmikloomad teie ellu, sest nendega kaasnevad üsna suured muutused.

Kas te olete varem kassi või koera omanud?

Kogemused annavad meile kindlustunde. Kõige paremini kohanevad uue lemmikloomaga need inimesed, kes on varem kassi või koera pidanud. Nende jaoks on väikesed muudatused elukorralduses valdavalt teada ja neil on lihtsam pühenduda uue sõbra eest hoolitsemisele.

Kas teie liikumine on mingil moel piiratud?

Koer võib olla suurepäraseks seltsiliseks vanemale inimesele, kes saab vabalt liikuda ja näiteks treppidest käia. Koos koeraga on palju toredam minna jalutama, avastada uusi kohti ning kohtuda ja suhelda uute inimestega. Neile, kellel on tekkinud füüsilised piirangud, võib kass olla paremaks lahenduseks, sest kass vajab vähem hoolitsust kui koer. Kassid elavad rahulikult ka tõesti tubasel režiimil ega pea iga päev õues käima.

Kas lemmikloom on sobiva vanusega?

Kutsikas või kassipoeg ei pruugi olla parim valik vanemale inimesele, sest nad vajavad rohkem hoolitsust, alates spetaiaalsest toidust kuni kasvueas vajaliku koolituseni. Samas on oluline ka see, et lemmikloom ei oleks liiga kõrges eas, sest temalgi võivad ilmneda eaga kaasnevad tervisehädad ja vaevused.

Kas valitud loom on teile sobiva iseloomuga?

Ekslik oleks hinnata kasse ja koeri ainult välimuse järgi. Näiteks suuremate koerte puhul võib arvata, et nendega hakkama saamiseks on ennekõike vaja rohkem füüsilist jõudu kui vanemal inimesel leidub. Kuid üsna tihti võib kohata ka suuremate koerte hulgas kohata nii leebe iseloomuga loomi, et need sobiksid väga hästi eakamale inimesele.

Samas võib väikese koera valimine olla viga. Näiteks paljud terjerid on väga energilised koerad, kes nõuavad omanikult palju rohkem pingutisi ja pühendumist. Nii palju sõltub koera iseloomust.

Kas valitud lemmikloom on terve?

Veenduge selles, et lemmiklooma tervislikku seisundit hindaks veterinaar. Haigete loomade eest hoolitsmeine on õilis tegevus, kuid enne sellise lisakohustuse võtmist püüdke hinnata oma valmisolekut selle kohustusega toimetulemisel. Mõelge ka sellele, et vanema inimese enda immuunsüsteem vajab haiguste eest paremat kaitset.

Üks või kaks lemmiklooma?

Kuigi mitu lemmiklooma on üksteisele seltsiks ja saavad koos mängida, ei pruugi see vanema inimese puhul olla kõige parem lahendus. Näiteks kaks kutsikat võivadki suhtlemisel keskenduda üksteisele inimese hoopis kõrvale jätta.