Rõdu puhul on kõrguse tõttu peamine oht kassidele ja koertele eelkõige sealt alla kukkuda. Samuti grillitakse rõdul tihti või kasvatatakse koduloomade jaoks mürgiseid taimi. See ei tähenda, et rõdu peaks lemmikule välistatud olema, kuid kindlasti nõuab tema sinna laskmine ettevaatusabinõusid ning looma piisavat jälgimist, mis tagab turvalisuse ning võimaluse koos rõdul olemist nautida.

Kas kassid ja koerad võivad rõdult kukkuda?

Vanemarst dr Sonja Olsoni sõnul võivad nii kassid kui ka koerad rõdult alla kukkuda, kasside puhul on oht siiski suurem. Tihti pigistavad uudishimulikud loomad ennast ka rõdupiirete vahelt läbi ning kassidel on harjumus ka piirete peale hüpata.

„Kuigi kassidel on küll kaasasündinud oskus enda asendit kukkumise ajal vajadusel muuta ja maandumisel end jalgadega abistada, ei ole nad vigastuste eest siiski täiesti kaitstud,” märgib dr Lori Bierbrier. Tema sõnul on kassidel rõdult saadud vigastused sedavõrd tavapärased, et selle tarbeks on võetud kasutusele ingliskeelne mõiste high-rise syndrome.

Ühes uurimuses leiti, et nelja aasta jooksul kõrgelt kukkunud 119 kassist jäi ellu 97%, kuid paljudele tõi see siiski raskeid vigastusi, sealhulgas murdis 46% kassidest mõne jäseme. Dr Olsoni sõnul ei pea rõdu isegi väga kõrgel asuma, et sealt kukkumine loomale ohtlik oleks. Isegi esimese korruse rõdult kukkudes võib loom vigastada saada, eriti koerad, kellel ei ole kassidele omaseid oskusi.

Teisigi rõduga kaasnevaid ohukohti

Kukkumine on küll üks põhiline, kuid mitte ainus rõduga kaasnev oht. Uudistav loom võib sealtkaudu ka uitama minna, mis on üks olulisi põhjuseid, miks tuleb ka toakass igaks juhuks ära kiibistada ja registrisse kanda.

Rihmaga rõdul käimine on ohutum, üle lendav lind või roniv orav võib loomas esile kutsuda saagiinstinkti.

Eelpool mainitud ohtusid on võimalik oluliselt vähendada või koguni välistada, võttes kasutusele mõned ettevaatusabinõud. Kõige turvalisemad on tavaliselt kinnise konstruktsiooniga rõdud, mille vahelt ei saa loom läbi pugeda. Kui rõdu on suurem, võib loomale sinna ka turvalise aediku teha. Teatud juhtudel võib olla põhjendatud ka lemmiku rihmaga rõdul hoidmine, kasvõi selleks, et üle lendav lind või roniv orav ei kutsuks neis esile jälitamise instinkti.

Lemmikloomad on leidlikud ning isegi puudulikud kinnitused võivad pealtnäha turvalised piirded kasutuks muuta. Samuti peab rõdul viibimides olema loomal võimalus ka tagasi tuppa pääseda. Kui loom viibib rõdul pikemat aega, siis peaks tal seal olema varjualune, mis kaitseks teda otsese päikesevalguse eest ning saadaval ka värske joogivesi. Rõdul grillides tuleb looma kuumast seadmest eemale hoida ning kasside puhul välistada ka kokkupuude neile ohtlike taimedega.

Iga rõdu on isemoodi. Pane tähele, et kui rõdupiirete läheduses on mööbliesemeid või hoopis puid, võivad nutikad loomad kasutada neid vahendina üle piirde hüppamiseks.

Ettevaatusabinõudest on ekspertide sõnul siiski kõige olulisem valvata oma lemmiku järele, sest piisab vaid ühest hetkest ja loom võib end rõdul vigastada.

Allikas: petmd.com