Maguskartul, kõrvits ja porgand

Nagu inimesedki, vajavad ka koerad A-vitamiini, et nende immunsüsteem oleks vastupidav ning silmad ja nahk terved. Maguskartul, kõrvits ja porgand sisaldavad rohkelt A-vitamini ja kiudaineid, mis on head seedimisele.

Näiteks pudelkõrvitsast või kabatšokist saad endale ja koerale maitsva roa, mida võid valmistada nii pannil praadides kui ahjus. Lõika köögivili tükkideks ning pane eelnevalt 200 kraadini kuumutatud ahju. Oma portsule lisa maitse järgi soola ja pipart. Koerale valmistades ära maitseaineid lisa. Ahjus olevale roale raputa peale oliiv- või kookosõli. Lisandiks võib valmistada maitsva kastme.


Kookosõli on hea liigestele, silmadele ja hoiab närvisüsteemi tervena. Kookosõli aitab vältida hammaste lagunemist ja seda nii koertel kui inimestel. Selleks hoida nii enda kui oma koera hambad ilusad ja terved, kasuta kookosõli näiteks küpsetamisel. Võid lisada mõned õlitilgad ka koeratoidule, et sinu lemmik oleks terve ja vastupidav.

Maapähklivõi on paljude koerte lemmik. See sisaldab olulisi B-grupi vitamiine, näiteks B6-vitamiini, mis on oluline rakkude uuenemisel ning immuun- ja närvisüsteemi tugevdamisel. Koera jaoks võid panna maapähklivõid täidetava mänguasja ehk KONGi sisse või täita sellega õunu. Koerale võid ise ka tervislikku maapähklivõid valmistada, jättes ära sinna tavaliselt tööstuslikult lisatava suhkru.

Koeraomanikud võivad endale ja oma lemmikule valmistada maitsvad maapähkliküpsised.

Vaja läheb: 1 klaas seemnetest puhastatud datleid, 1/2 klaasi mandleid, 1/2 klaasi kreeka pähkleid, 1/2 klaasi maapähklivõid, 1 tl vaniljeekstrakti, näpuotsatäis soola (kui maapähklivõi ei sisalda soola)

Pane mandlid ja kreeka pähklid köögikombaini või blenderisse ja peenesta. Kui sa tahad et küpsised oleks veidi krõmpsuvamad, ära pähkleid päris pulbriks peenesta. Seejärel lisa datlid, maapähklivõi, vaniljeekstrakt ja sool ning peenesta, kuni moodustub ühtlane mass. Vormi sellest pallikesed, pane need küpsetuspaberile vajuta lamedaks. Söö kas kohe või hoia enne söömist mõnda aega külmikus.

Eriti just rohelised lehtköögiviljad sisaldavad K-vitamiini, mis on vajalik vere hüübimiseks. Spinat, brokoli, lehtkapsas aitavad keha Ph-taset tasakaalustada.

Köögivilju on hea valmistada näiteks röstitult.

Tükelda köögiviljad ja pane 180 kraadini kuumutatud ahju 40 minutiks. Umbes 20 min pärast keera köögiviljad ümber, et vältida kõrbemist ning võid vahetult enne valmimist piserdada sidrunimahla või neitsioliivõli.

Ka koerad vajavad kiudained, et seedesüsteem korraks oleks. Süsivesikute allikad on kartul ja täisteravili (juhul, kui koera organism seda talub), kuid süsivesikuid leidub ka köögiviljades. Koerale maitsevad näiteks maguskartul, herned, kõrvits, läätsed, banaan, kaerahelbed, riis ja rohelised köögiviljad. Need on head ka sulle.

Toiduained, mida koerale ei maksaks anda, on avokaado, rosinaid, sibul, küüslauk ja šokolaad.

Allikas: www.onegreenplanet.org