Lähedased inimesed

Mõistagi on alati kõige lihtsam alustada oma lähedastest. Seda eelkõige seetõttu, et sageli kardetakse usaldada oma lemmik ja/või kodu võõrale inimesele. Nii helistabki ilmselt iga loomaomanik esimese asjana läbi oma pereliikmed-sõbrad-sugulased ning alles seejärel kaalub muid variante.

Põhjuseid, miks oma lähedasi eelistada, on peale usalduse veelgi. Esiteks on koer enamasti sinu lähedastega juba tuttav – nii ei pea kartma võõrastamise pärast, et kuidas küll lemmik hoidjaga lepib või ühes-teises olukorras käitub. Samal ajal on kindlasti positiivne rahaline kokkuhoid – tõenäoliselt on lähedase abi kõigist hoiuvõimalustest odavaim, sest üldjuhul ei küsi tuttav inimene raha ning lepib vabalt ka mõne reisilt toodud suveniiriga, või kui küsibki, siis kindlasti vähem kui lemmikloomahotellid või -hoiud seda teeksid.

Küll aga tuleb ikkagi ette olukordi, kui see pole kõige targem valik. Näiteks võib juhtuda, et su lähedane tegelikult üldse ei soovi su lemmikut hoida või hooldamas käia – olgu põhjuseks siis tahtmatus, hirm või ajapuudus –, aga viisakusest ei taha ka ära öelda. Kes ju teab, millal endal jälle abi vaja on? See omakorda võib kaasa tuua teise miinuse. On väga oluline, et loomaga tegeldaks ka omaniku äraoleku ajal piisavalt, et tal ei tekiks igatsust ja stressi. Alati ei ole aga lähedastel piisavalt kogemust või aega seda teha ning arvatakse, et toidu ja vee olemasolust piisab. Nii oleks teinekord, kui lähedane pisut vastu puikleb, võib-olla targem olukorraga leppida, selle asemel et oma lemmik iga hinna eest tema juurde sokutada.

Lemmikloomahotellid

Teine variant on viia oma lemmik lemmikloomahotelli. Eestis on neid päris mitmeid, näiteks PetCity, Viimsi Lemmikupesa jne. Lemmikloomahotell on väga hea variant siis, kui keegi lähedastest ei saa sinu lemmikuga tegeleda, aga pole ka enam aega, et üht konkreetset hoidjat otsida.

Siiski tuleb arvestada sellega, et tõenäoliselt ei ole sinu lemmik seal ainus ning nii on sageli mitme looma peale üks hooldaja. Selline kommuunielu ei pruugi aga kõigile koertele sobida. Seega kui sinu koer on väga pelglik või vastupidi, tahab väga palju inimeste tähelepanu, on temale kindlasti stressivabam, kui tal on üks konkreetne hoidja. Kui ta aga naudib teiste koerte seltskonda ja võõrad inimesed ei valmista talle probleemi, võite hotellielu proovida. Soovituslik oleks aga esimene kord piirduda lühema ajaperioodiga kui seitsmepäevane tuusik – alusta esialgu näiteks poolest päevast ja nii peaksid kohe ära nägema, kas hotellielu on sinu sõbrale vastuvõetav või ei.

Hind

PetCitys maksab koera päevahoid 17–22 €, ööpäevahoiu hind jääb vahemikku 22–27 € ning nädal läheb maksma 135–165 €. Kassi päevahoid on 10 eurot, ööpäevahoid 13 eurot ja nädalahoid 80 eurot. Näriliste ööpäevahoid maksab 5 eurot.

Viimsi Lemmikupesas maksab koerahoid üheks ööpäevaks esmaspäevast neljapäevani 20 või 25 eurot (sõltuvalt, kas koer on alla või üle 35 kg), nädalavahetustel vastavalt 25 € ja 30 € ööpäev.

Hoiukodud

Lemmikloomahotellide kõrval tegutsevad ka hoiukodud, mis eristuvad viimastest ennekõike just isikliku lähenemise poolest. Üks selline on Eestis näiteks lemmikuhoidja.ee.

Lemmikuhoidja paistab silma selle poolest, et loomahoiuga tegeleb üks inimene – Laura. Seejuures saab kodulehel lugeda üksikasjalikku kirjeldust tema varasemate tegemiste ja kogemuste kohta – kindlasti on ju väga oluline, et sul oleks inimesest mingi ülevaade, eriti kui sinu koer peakski olema pelglik või vajab mingil muul moel eritähelepanu.

Oluline pluss on seegi, et Laura ei võta enda juurde korraga mitme pere loomi. See omakorda tähendab, et sinu loom ei pea kokku puutuma teiste võõraste loomadega, mis aga omakorda tähendab, et puudub näiteks nakkuste oht. Veel üks suur eelis on, et loomaomanikuna võid sa ise valida, kas soovid lemmikuhoidu oma kodus või hoidja kodus – seda vastavalt sellele, kas sinu koerale/kassile näiteks sobib keskkonnavahetus või ei.

Hind

Lemmikuhoid omaniku kodus maksab kas 15 € või 20 €, sõltuvalt kas hoidjal läheb kodus 30 minutit või 60 minutit. Pikemate hoiuperioodide puhul (al 5. kord) hind kokkuleppel. Lemmikuhoid hoidja kodus maksab kassile 20 eurot ööpäev ja koerale 25 eurot ööpäev (iga seitsmes päev tasuta).

Vastavad veebikeskkonnad või äpid

Mujal maailmas on väga levinud kõiksugu erinevad lemmikloomahoidu pakkuvad veebikeskkonnad ja äpid, Rover ja PetBacker teiste seas. Eestiski on selline veebikeskkond täiesti olemas – Petify.ee, kus kõik soovijad saavad enda lemmikule hoiukodu otsida või end ise hoidjaks pakkuda.

Sellise keskkonna suurim eelis on see, et saad lemmiklooma hoiuteenust tellida või pakkuda kus iganes – ka väiksemates Eesti linnades, kus sageli lemmikloomahotelle ja hoiukodu võimalusi vähem või puuduvad need sootuks.

Tõenäoliselt kerkib aga selliste keskkondade puhul kuigi palju usalduse küsimus, sest lemmikloomahoidjaks võib pakkuda end igaüks. Seega tasub veebilehelt hoidjat tellides end alati kurssi viia, kellega täpselt tegu. Miks mitte saada kokku või teha Skype’i vestlus, et teineteisega natuke paremini tuttavaks saada? Võib ju juhtuda, et leiad väga oma masti inimese, kelle poole teinekord juba ise otse pöörduda.

Hind

Hind on väga varieeruv. Ööpäevaks võib hoidja leida nii viie kui ka 60 euroga.

Nii on valikut võrdlemisi palju. Kindlasti tasub enne ka ise kodulehti külastada, tingimustega tutvuda ja hoiukodu pakkujatega suhelda – nii saad kindel olla, et leiad just endale ja oma lemmikule sobivaima lahenduse. Ja mis veel oluline, ärge siis suure seiklemise ja reisimise keskel oma lemmikuid päris unustage! Nemadki ootavad kindlasti suve ning unistavad juba metsas ja rannas müttamisest. Tasakaalukus on kõige alus!