Nuuskimismatt pakub koerale vaimset väljakutset. See rahustab lemmiklooma ja samas ka väsitab teda. Kui sügisõhtud on pikad ja pimedad ning õues ilm halb, siis on nuuskimismatt üks võimalus, kuidas koerale tubases keskkonnas tegevust pakkuda. Nuuskimismatt on fliisiribadega matt, mille sisse saab peita kas koera kuivtoidu või muid maiuspalasid ja koer peab need tükikesed fliisiribade vahelt üles otsima.

Koer peab töötama oma ninaga ja see väsitab teda. Samuti aeglustab selline mäng ka tormakaid sööjaid, nii et nad ei saa oma toitu liiga kiiresti alla kugistada.

Nuuskimismatte müüakse ka osades lemmikloomapoodides, kuid mati saab ka ise teha. Lihtsa vaiba valmistamiseks on vaja ainult kahte asja.

  • Võrgutaoline ja libisemiskindel valamumatt, mis on enamasti kummist. Saab kasutada ka libisemiskindlaid põrandamatte, kuid need on tavaliselt palju suuremad, raskemad ja kallimad.
  • Fliis. Sõltuvalt mati suurusest ja sellest, kui pikad ribad sa soovid teha, vajad esialgu enam-vähem 1-1,5 m suurust fliisitükki. Kangapoodidest võib odavalt saada fliisijääke.Vali mitte väga paks materjal, sest sellega on keerulisem töötada.

Kuidas nuuskimismatti teha?

1. Lõika fliis umbes 2,5 cm laiusteks ja 15-17 cm pikkusteks ribadeks. Need ei pea olema täpselt ühesuurused ja vaiba huvitavamaks muutmiseks võid pikkusi ja laiusi pisut varieerida.

2. Võta fliisiriba ja torka see läbi matis oleva augu ja pista teine ots läbi kõrvaloleva augu. Seo see tugeva sõlmega kinni. Topeltsõlme pole vaja, kui just ribad väga pikad pole.

3. Jätka, kuni oled kõik augud täitnud. Seejärel vaata valmis vaipa teiselt poolt. Kui näed laike, mis näevad hõredad välja, täida need lisaribadega, mida tihedam on vaip, seda rohkem peab koer tööd tegema, et kõik maiused üles leida.

Ära jäta koera nuuskimismatiga üksinda. Koer võib maiustusi nii innukalt otsida, et seob kogemata mõne fliisiriba lahti. Alla neelata ta neid ribasid ei tohiks. Kui nii juhtub, seo lahti tulnud ribad uuesti tugevalt mati külge ja kontrolli teisedki ribad üle, et need oleksid tugevalt kinni.

Allikas: mnn.com