Koerte puhul on esimene küsimus see, kui suur on teie kodus elav lemmik? Kas ta on väike koer, kes kaalub kuni 10 kilo või ta keskmise suurusega kuni 25 kilo kaaluv koer või on teil koguni kuni 80 kilo kaaluv majavalvur?

Nagu nendest kaalunumbritest on näha, ei saa olla võimalik, et 10-kilosel koeral on samad toitumisvajadused, mis 80 kilo kaaluval koeral. Samuti on oluline see, kas koer elab toas või väljas, teeb ta koos peremehega näiteks aktiivselt sporti või käib hoopis rahulikult paar korda päevas jalutamas. On ta valvekoer ja elab õues ka siis kui külmakraadid langevad alla 25 kraadi? On ta kutsikas või juba eakas loom, on ta pika –või lühikarvaline? Niisiis, faktoreid, mida koerale toitu valides arvesse võtta, on rohkem kui küll.

Mina soovitan osta lemmikloomatoitu kas usaldusväärsest lemmikloomapoest või kliinikust, sest marketitoit ei ole tasakaalustatud. See sisaldab väga palju erinevaid teraviljasaadusi, aga liha selles üldjuhul peaaegu polegi ja kvaliteetse tooraine kasutamise puhul ei oleks marketitoitu kindlasti sellise hinnaga võimalik müüa.

Kui vaadata toidu koostist, siis liha peaks selles olema kõige rohkem. Tegu on siis loomse valgu allikaga, millest on lihasööjal kerge kõike organismile vajalikku head ja paremat omastada. Seejärel on oluline, et toidus oleks kindlasti kvaliteetsed rasvhapete allikad, näiteks lõheõli, mis on omega-3 rasvhapete allikas, mis on oluline ilusa karvkatte loomiseks ja hoidmiseks. Toidus sisalduvad kiudained hoiavad korras seedesüsteemi, lisaks peaks toit sisaldama aminohappeid, vitamiine ja mineraale.

Kui on tegemist suurt tõugu või eaka koertega, siis tuleks eelistada toitu, mis toetaks liigeste tervist (glükosamiin, kondroitiin).

Olge ettevaatlikud toitudega, mille koostis on tarbijale väga keeruliseks aetud. Need on toidud, mille koostist lugedes on tunne, et kõik mis vähegi tervislik tundub, on sinna ka kokku pandud. Selline kompott halvas mõttes ei tundu usaldusväärne ja toob mõttesse muusikavaldkonnast tuntud sõna kakofoonia. Eritoitu vajava koera puhul on riskivabam tavatoitu ise vajalike toidulisanditega sobivamaks muuta.