Mida kindlasti mitte anda?

Viinamarjad ja rosinad on koerte jaoks neerutoksilised ja põhjustavad neerukoes kahjustusi.

Vürtsikad toitud, samuti hapukapsas, praetud liha, verivorstid ja muud rasvased ja maitsestatud toidud ei sobi lemmikutele. Need võivad põhjustada kõhuvalu, maoärritust, soolepõletikku ja pankrease põletikku. Samas võib ka kõhukinnisus tekkida, mis omakorda vajab veterinaari sekkumist.

Šokolaadi ei tohi mitte mingil juhul lemmikule pakkuda! Tähtis on kindlustada see, et koer ise kommidele või šokolaadile ligi ei pääseks. Looma organism lagundab seda väga aeglaselt ning mida suurem on kogus, seda ohtlikum on see lemmiku elule ja tervisele. Selle tagajärjel võivad tekkida krambid, verejooks, südamerütmihäired ning südame seiskumine.

Mõistagi on ka alkohol ohtlik. Ka tooted, mis sisaldavad alkoholi, tuleks kategooriliselt välistada, sest tagajärjed võivad olla traagilised. Etanoolimürgitus võib põhjustada oksendamist, hingamisraskusi ja südameseiskumist. Kui on kogemata juhtunud, et lemmik on põrandale ümber läinud alkoholi ära lakkunud, tuleks kiirelt pöörduda veterinaari poole.

Vältida tuleks ka sibulat, pähkleid, erinevaid kastmeid, kringleid ja koogikesi (eriti neid, mis sisaldavad rosinaid või pähkleid).

Mõned koerad, aga eriti kassid, kipuvad suhu pistma ka pakkepabereid, -linte ning kuusekarda. Lemmikud võivad tegutseda kiiresti ning tuba ja kuuske ehtides tuleks juba aegsasti silmas pidada seda, et need mingisugust ohtu ei saaks põhjustada. Kui see on aga ikkagi juhtunud, võib see hakata seedimist oluliselt häirima.

Ülesöömine on samuti oht. Vähesel määral, mõni üksik snäkk ei tohiks probleeme tekitada, aga peab jälgima, et lemmik ei satuks salaja kuskil näksima. Kartul, porgand, herned, pastinaak või kapsas on mõistlikus koguses ohutud.

Mida võib pakkuda, aga väga väikeses koguses?
Kartul – nii ahju- kui ka keedukartul
Porgand – võib pakkuda nii keedetult kui ka värskelt, aga väikeste tükkidena
Herned
Pastinaak
Kurk

Kõige mõistlikum ja parem on hoida inimese toidulaud lemmiklooma omast täiesti lahus ning pakkuda ka pühade ajal lemmikule temale harjumuspärast toitu. Soovitame ohutuse mõttes lemmikule serveerida armas toidulaud, mis sisaldaks talle mõeldud toitu ning tekitaks vähem isu noolida inimestelt sööki.