Eksperdi sõnul on šokolaad koertele kättesaadavaim halloweeni, jõulude ja sõbrapäeva ajal. Just pühad ja sünnipäevad on need, kus inimestel kuhjub koju suurtes kogustes maiustusi. Seetõttu peab alati valvas olema ja jälgima, et mõni lahtine šokolaaditahvel või kommid lauale ei jääks. Koerale võib see huvitavana näida ja loomulikult võtab ta ampsu.

Šokolaad sisaldab teobromiini, mis on koertele väga mürgine. Erinevates šokolaadiliikides on selle aine sisaldus erinev, mistõttu on mõned šokolaadid koerale mürgisemad kui teised. Samuti sisaldab šokolaad mitmeid teisi koerale ohtlikke aineid, näiteks suhkrut.

Valge šokolaad

Šokolaadi liikidest sisaldab valge šokolaad kõige vähem teobromiini. See ei tähenda, et koeraga oleks peale valge šokolaadi söömist kõik korras. Nimelt on valges šokolaadis palju suhkrut, mistõttu on see koerale küllaltki kahjulik. Näiteks põhjustab see oksendamist, kõhulahtisust ja kõhunäärmepõletikku.

Piimašokolaad

Piimašokolaadis sisalduva teobromiini tase on madalam kui tumedas või küpsetusšokolaadis. Kui koer sööb piimašokolaadi on tulemuseks kõhulahtisus ja oksendamine. Piimašokolaad on ka mitmete teiste maiustuste osa.

Tume ja küpsetusšokolaad

Nii tume šokolaad kui ka küpsetusšokolaad mõjuvad koerale halvemini kui valge- või piimašokolaad. Mõlemas on suur kogus teobromiini. Sümptomid on Ameerika kennelklubi andmeil küllaltki tõsised: südamerütmihäired, värisemine, krambid, surm. Kui koer sööb mõnda kondiitritoodet, mis sisaldab lisaks küpsetusšokolaadile näiteks makadaamiapähkleid, tekib ka kõhunäärmepõletik.

Mida teha, kui koer on šokolaadi söönud?

Kui sa ei näinud koera šokolaadi söömas, ei ole täpselt teada, millal see juhtus. Sümptomid ei pruugi ilmneda kohe, vaid võivad esineda kuni kaheksa tundi hiljem. Kui on kahtlus, et koer sõi šokolaadi, peaks esmalt proovima kindlaks teha, kui palju ja milliseid maiustusi ta sõi. Kui koer sõi šokolaadi natukene, lähevad sümptomid aja möödudes üle ja kõik saab korda. Kui söödud kogus on suur, tuleb kiiresti loomaarsti juurde minna.

Pea silmas, et pisikestele koertele mõjub ka väike šokolaadikogus halvasti. Sümptomid võivad tõsisemad olla ka juhul, kui koeral on varasemalt esinenud südameprobleeme.

Allikas: petmd.com