Kennelköha võivad põhjustada mitmed viirused (adenoviirus tüüp 2, parainfluentsaviirus, herpesviirus), bakterid (Bordetella bronchiseptica) ning mükoplasmad. Olulisemaks ja tüüpilisemat kliinikat põhjustavaks haigustekitajaks peetakse Bordetella bronchiseptica ́t. Haiguse peiteaeg on 1-8 päeva. Nakatunud koer võib eritada nakkusetekitajaid mitu nädalat ilma, et tal endal oleks olulisi haigustunnuseid.

Koera parainfluentsaviiruse peiteaeg on 1-14 päeva. See viirus üksinda põhjustab vaid kerget haigestumist, kuid haigus võib kesta mitu nädalat.

Koerad võivad nakatuda nii otsese kontakti kui ka esemete või inimese kaudu. Haigustekitajad võivad sattuda hingamisteedesse suu või nina kaudu.

Tavaliselt toimub nakatumine koerarohketes kohtades: näitused, koerakasvandused ja - hotellid, treeningplatsid, pargid jne. Kennelköha on väga nakkav!

Sümptomid

Peamine sümptom on kuiv, krooksuv köha nagu oleks koeral midagi kurgus, mis tugevneb füüsilise pingutuse, õhuvahetuse, rihmast tõmbamise ja kurgu katsumise korral. Ägedam köhahoog võib lõppeda lima või valkja vahu väljaajamisega suust. Omanikud kirjeldavad seda sageli valge vahu oksendmisena. Lisaks võib koeral tulla ninast läbipaistvat vesist eritist ja tekkida silma sidekesta põletik.

Enamasti tekivad põletikulised muutused kõri piirkonnas, hingetorus või bronhides. Kui põletik läheb sügvamatesse hingamisteedesse, tekib kopsupõletik, mis õigeaegse ravita võib-olla eluohtlik.

Lisaks võib kaasneda ka palavik, mädane nõrevool ninast, isutus, raske hingamine. Eriti ohtlik on haigus noortele kutsikatele ja vanadele nõrgenenud immuunsusega loomadele. Haiguse kliinilise pildi põhjal ei ole võimalik määrata haigustekitajat. Viimase täpsustamiseks võetakse vajadusel proovid.

Ravi

Kennelköha spetsiifiline ravi puudub. Enamasti paranevad koerad paari nädala jooksul ilma ravita.
Antibiootikume tuleks kasutada ainult komplitseeritud juhtudel. Näiteks siis, kui on tekkinud kopsupõletik. Antibiootikumide manustamisega saame vaid ära hoida kaasneva bakteriaalse nakkuse, viirushaiguseid need ei ravi. Vajadusel määrab loomaarst koerale ka röga lahtistavaid vahendeid.

Tänapäeval on paljudes väikelastega peredes inhalaator, selle sama masinaga võib ka koerale kaks või kolm korda päevas auru teha. Kuumavee poti kohal ei ole soovitav koerale auru teha, sest koer võib rapsima hakates poti ümber lükata.

Kuna haige loom võib nakatada ka teisi liigikaaslasi, tuleks hoiduda kokkupuutest teiste koertega.

Kennelköha mingi vormi läbipõdenud koertel tekib lühiajaline immuunsus umbes 3-4 kuuks.
Lisaks tuleks piirata õues olemist, ägedat haukumist ja füüsilist koormust. Kaelarihma asemel tuleks kasutada trakse, et vältida liigset survet hingetorule, mis lõpeb tavaliselt köhaga.

Tuleb vältida kokkupuudet haigete ja haiguskandjatega. Haiguspuhangute ajal on soovitatav mitte külastada kohti, kus on palju koeri koos (koerapark, näitused, koertesalongid ja -hotellid). Ruumide tuulutamine ja desinfektsioon on olulised. Desoained toimivad efektiivselt vaid siis, kui orgaaniline mustus on enne desoainete kasutamise maha pestud.

Mitmed vaktsiinid sisaldavada parainfluentsa vastaseid antikehi. Immuunsus kestab koeral umbes aasta. Nina kaudu manustatav elusvaktsiin (Nobivac KC) pakub kaitset Bordetella bronchiseptica ja koerte paragripi poolt põhjustatud ülemiste hingamisteede haiguste vastu. Immunsus on kiire, efektiivne ja tugev – ideaalne kasutada enne võimalikku riskikoldesse (koerahotell, koertenäitus) minekut või ka iga-aastase vaktsiinina. Nobivac annab immuunsuse B. bronchiseptica vastu 72 tunni ja paragripi vastu 3 nädala jooksul, kaitse kestab vähemalt 12 kuud peale ühekordset vaktsineerimist. Nobivac KC-d võib kasutada vähemalt kolmenädalastel kutsikatel. Kuna tegemist on elusvaktsiiniga, siis harvadel juhtudel võivad koertel tekkida peale vaktsineerimist nõrevool silmadest ja ninast. Vaktsineerimine ei kaitse kahjuks muteerunud viirustüvega nakatumise korral, kuid kergendab haigussümptome ja kulgu.

Mükoplasmad ja parainfluentsa viirus on keskkonnas suhteliselt ebastabiilsed, neid saab hävitada lihtsamate desinfitseerimisvahenditega. Koerte adenoviirus-2 on stabiilsem ja võib keskkonnas püsida mitu kuud sõltuvalt niiskusest ja temperatuurist.

Üksikutel juhtudel on Bordetella bronchiseptica põhjustanud haigestumist ka nõrgenenud immuunsüsteemiga inimestel. Kuid on küsitav, kas inimene on nakkuse saanud koeraga kontaktis olles.

Kui köhiv koer tunneb ennast hästi st sööb-joob normaalselt, kehatemperatuur ei ole tõusnud, siis pole vaja teda koheselt arsti juurde viia. Kui aga kliinilised sümptomid ei kao paari nädala jooksul või ägenevad, siis peaks kindlasti koeraga pöörduma loomaarsti poole.