Koerad armastavad kõiksuguseid putukaid taga ajada, kahjuks ei tea nad, et nii mõnigi võib neid selle eest valusalt vastu nõelata. Loomaarst annab nõu, kuidas käituda siis, kui herilane, mesilane või vapsik koera nõelab.

Nii nagu inimestelgi, võib ka koertel tekkida nõelamise tagajärjel allergiline reaktsioon. Harvematel juhtudel võib tekkida isegi anafülaktiline šokk. Anafülaktilie šokk on küll väga harva esinev, kuid eluohtlik seisund. See on väga kiiresti kujunev ülitundlikkuse reaktsioon, mille tagajärjel võivad organid saada pöördumatult kahjustada ning loom võib hukkuda.

Õnneks ei tekita mesilase, herilase või vapsiku nõelamine enamikel juhtudel siiski säärast kahju. Nõelata saanud koera peaks agajärgnevad 24-48 tundi kindlasti jälgima, sest nõelamise koht võib minna tursesse, olla valulik ja punetav ning härida koera mitu päeva. Tihti hakkavad loomad seda piirkonda ka sügama või vastu maad nühkima.

Kui aga putukas nõelab looma näo-, suu- või kaelapiirkonda, peaks loomaarstiga esimesel võimalusel kindlasti ühendust võtma.

Mida teha, kui koer on saanud nõelata?

  • Esmalt jälgi koera ja hoia nõelamise kohal silm peal, veendumaks et koeral ei tekiks tugevat allergilist reaktsiooni.
  • Kui koeral tekib tõsine allergiline reaktsioon, kiire ja tugev turse näo- või kaelapiirkonnas, palavik, tugev ilavool, valu või esineb koeral loidust, oksendamist, hingamisraskuseid või krampe, tuleb viivitamatult pöörduda loomaarsti poole! Tema elu võib olla ohus.
  • Kui koera enesetunne on normaalne ja on tekkinud vaid minimaalne turse, siis peaks proovima eemaldada nõelamisel sisse jäänud astla. Selle välja pigistamiseks võib kasutada kasvõi näiteks tömbi nurgaga pangakaarti. Võib proovida astlat ka naha alt välja kraapida. Küll aga ei tohiks astlat pigistada, sest see võib soodustada mürgi levimist organismi. Sisse jäänud astel võib hiljem tekitada ka põletikku.
  • Nõelata saanud piirkonnale pane külmakott või jää, kuid see tuleb eelnevalt kindlasti rätikusse mässida, et vältida külmakahjustuse teket. Külmakott alandab turset ja valu.
  • Vaata, et koeral oleks saadaval ka värske joogivesi.
  • Kui koer kipub nõelamiskohta lakkuma, siis tuleks seda piirata, sest liigsest lakkumisest võib tekkidat põletik ja kratsimisest ka trauma.
  • Hoia koeral silm peal 24-48 tundi, sest allergiline reaktsioon võib tekkida ka hiljem.