Külma ilma ja käreda pakase puhul ei taha inimesed tihtilugu nina ukse vahelt väljagi pista, kuid suure tõenäosusega ei tee meie karvased sõbrad külmakraadidest välja ja on iga kell valmis jalutama minema. Kahjuks aga ohustavad ka neid mitmed erinevad haigused.

Koer võib õues viibides külmetuda just nagu inimenegi, kuid külmetushaigust põhjustavad tegelikult erinevad viirused. Koer on erinevatele viirustele vastuvõtlikum, kui tema immuunsüsteem on nõrk.

Lemmikloomad võivad viirustega kokku puutuda igal pool. Kõige rohkem levib neid kohtades, kus käib palju koeri, nagu näiteks loomakliinikud, koertesalongid, jalutusplatsid, treeninghallid jms kohad. Nakkustekitajad levivad nii piisknakkuse, loomadevahelise kontaktide teel ning esemete kaudu.

Pikaajaline kokkupuude külmakraadidega või õues külmetamine ohustab immuunsüsteemi ja muudab koera viirustele tavapärasemast vastuvõtlikumaks. Külmetuse levinud sümptomiteks on köhimine, tatine nina, turtsumine ja vesised silmad.

Külmast ilmast on põhjustatud kaks tõsist tervisehäiret. Esimene on külmakahjustus, mis algab siis, kui koera keha muutub külmaks. Keha tõmbab automaatselt kogu vere jäsemetest keha keskossa, et seda soojas hoida. Koera kõrvad, käpad või saba võivad muutuda nii külmaks, et kudedes moodustuvad jääkristallid võivad neid kahjustada. See ei ole väga levinud haigus.

Teine talvise ilma mure on hüpotermia ehk alajahtumine. See tekib siis, kui koer veedab liiga palju aega külmas või kui kehva tervise või vereringeprobleemidega koerad külma kätte jäävad. Kergetel juhtudel hakkavad koerad värisema ja ilmutavad depressiooni, letargia ja nõrkuse märke. Kui seisund halveneb, jäigastuvad lihased, südame töö ja hingamine aeglustub ning koer ei reageeri enam välistele ärritajatele.