Vanus ei ole siiski ainus aspekt, mille järgi oma lemmiku toidumenüü koostada. Liigne või vähene kaal, seedimisprobleemid ning tuhmunud ja kõõmane karvkate võivad samuti viidata menüü muutmise vajadusele. Oluline on tutvustada uut toitu lemmikule tasapisi ja soovitatavalt pidada seejuures nõu loomaarstiga.

1. Lemmik on üle- või alakaaluline
Pea pooled koerad ja veel suurem osa kassidest on ülekaalulised. Seega on üsna suur võimalus, et sinugi lemmik peaks veidi kaalus alla võtma, mitte seda juurde koguma. Sellest vajadusest ei ole alati lihtne aru saada, sest tihti ei teata, kuidas kass või koer normi järgi välja peaks nägema, kuid mõnele aspektile peaks siiski tähelepanu pöörama. Näiteks vöökoht – võib kõlada kummaliselt, kuid ka kassil peaks olema eristatav vöökoht ja inimestegi puhul ideaalseks peetud liivakellafiguur. Läbi kassi pehme kasuka peaks tunda olema tema ribisid.

Mõne ülekaalulise looma puhul tuleb menüü täielikult ümber teha ja valida toit, millel on peal silt „kerge” või „madala kalorisisaldusega”, sest need sisaldavad enamasti rohkem kiudaineid, mis tagavad pikema täiskõhutunde. Proovida võib ka spetsiaalselt toakassidele mõeldud toitu, sest nende toitainesisalduse puhul on juba arvestatud, et toakassid liiguvad vähe ja seega vajavad toidust vähem energiat. Teine võimalus on anda lemmikule sama toitu, mida ta tavaliselt sööb, kuid väiksemas koguses. Kindlasti tuleks tema menüüst eemaldada aga maiustused ja ampsud, mida talle oma taldrikust annad.

Toit ei ole ainus faktor, mis mõjutab lemmiklooma kehakaalu. Nagu inimesedki, peavad ka loomad ennast liigutama, et terve püsida. Kasside puhul piisab juba sellest, kui omanik viitsib õhtul temaga vähemalt kümme minutit mängida. Koerad vajavad aga rohkem liikumist ja neile ei piisa sellest, kui nad lihtsalt omaette hoovi lonkima lasta. Koertega peab rohkem tegelema ja nendega pikemaid jalutuskäike tegema.

Kui aga looma ribid, selgroog ja puusad paistavad juba eemalt vaadates välja, on tõesti käes vastupidine olukord ehk lemmik peaks veidi kosuma. Sellisel juhul tuleb tema toidukoguseid suurendada, aga alati tasub ka loomaarstiga selles küsimuses nõu pidada.

2. Lemmikul on allergianähud
Tuhmunud ja kõõmane karvkate võib lemmiklooma puhul viidata allergiale või ka lihtsalt toitainepuudusele. Viimase puhul tuleks anda loomale toitu, mis sisaldab oomega-3- ja oomega-6-rasvhapet. Allergia välistamiseks peaks siiski esmalt loomaarstilt nõu küsima.

Kui lemmik kratsib end väga palju, on üsna tõenäoline, et miski söödu tekitab talle allergiat. Sellisel juhul saab loomaarst välja kirjutada ravimi või soovitada sobivamat, allergeenidevaba toitu. Menüü muutmisega saab selgeks teha, kas toit oli allergia põhjus. Muidugi tuleb ka siis eemaldada looma menüüst kõik inimese toidud, et võimalikke allergiaallikaid vähendada.

Koertel tekitab tihti allergiat valguallikas ehk neil on allergia mõne liha vastu, olgu selleks siis kana, looma, kala või mõne muu looma liha. Seega võib koerte puhul anda hea tulemuse juba liha vahetamine mõne teise liha vastu.

Loomulikult ei tule muudatused üleöö, vaid nende ilmumine võtab aega. Kui loom sööb uut toitu, siis võib allergianähtude kadumine ikkagi kuus kuni kaheksa nädalat aega võtta, sest vana toit on alles tema organismis sees.

3. Lemmikul on seedimisprobleemid
Kõhuhädadest annab looma puhul kergesti aimu kaka – kui sellel on ebatavaline lõhn või konsistents. Seedimisprobleemid võivad tuleneda mõne toidu talumatusest. Siinkohal tasub taas loomaarstiga nõu pidada, kas lihtsalt vahetada vana toit uue vastu või peaks lausa eridieedi kasuks otsustama.

Seega võib öelda, et toit mõjutab väga palju meie lemmiklooma tervist. Toitu ei tohiks järsku välja vahetada, vaid pigem tasapisi ja väikeste koguste kaupa uut toitu vana sisse segada. Liiga järsk toidu muutus võib looma seedimisele omakorda seedimisprobleeme tekitada, sest uus toit võib sisaldada toiduaineid, millega loom ei ole üldse harjunud. Kui lemmik keeldub alguses uut toitu söömast, siis ei tohi kannatust kaotada, vaid väikeste koguste kaupa seda talle ikkagi edasi pakkuda, et ta maitsetega harjuks.

Allikas: huffpost.com