Kõik me mõistame seda lemmiku anuvat pilku, kuid tea, et need pidevad maiuspalad ei ole sinu lemmikule head, asi on pigem vastupidine. Veterinaarid toonitavad, et osa meie tarbitavatest toiduainetest võivad neljajalgsetele sõpradele lausa eluohtlikuks osutuda! Südames head tahtes riskid sa tegelikult oma lemmiku tervisega. Lemmikloom ei saa aru, mis on tema tervisele ohtlik ja mis mitte, ta paneb kõik maiuspalad suhu, kuid tagajärjed võivad olla karmid. Lõpuks teed sa oma loomale hoopis karuteene.

Lemmikloomatarvete kaubandusvõrk KIKA viis veebruaris Eesti lemmikloomaomanike seas läbi uuringu, mille tulemusena selgus, et 22% omanikest toidab lemmikut enda toidulaualt järgi jäänud jääkidega. KIKA Eesti juht Ksenia German selgitab, et inimeste ja loomade seedimisprotsessid on erinevad, mistõttu toiduained, mis on inimesele tervislikud, võivad lemmikloomale lausa eluohtlikuks osutuda.

Omanikud arvavad, et teevad loomadele head meelt, poetades neile toidupalukesi, mis kuuluvad inimese toidulauale, kuid tegelikult riskivad nad lemmiku tervisega. Germani sõnul ei pruugi tihtipeale kohe arugi saada, et tervisehäda põhjustajaks on vale toiduaine, mis valmistab loomale veelgi rohkem piina, kui see saamata jäänud maiuspala, sest ravi võib keeruliseks osutuda.

“Sinu lemmikul võivad tekkida tõsised terviseprobleemid, kui annad talle valesid toiduaineid enda menüüst. Liiga rasvased toidud võivad loomal tekitada kõhulahtisust, oksendamist ning ajapikku ka ülekaalu. Lisaks, kui lemmikloom harjub ära omaniku toidulaua maiuspaladega, võivad nad varsti keelduda oma toidu söömisest ning loodavadki inimeste toidule,” sõnas Ksenia German.

Suurem enamus inimeste toidust ei pruugi koerte ja kasside tervist ohustada, kui neile seda mõõdukalt anda. Siiski on oluline teada, millised toiduained on neile mürgised.

  • Avokaado. Inimeste jaoks on avokaado väga tervislik puuvili, kuid koertel tekitab vili tõsist kõhulahtisust ja oksendamist.
  • Šokolaad. Šokolaadis leiduvad kofeiin, teobromiin ja teofülliin võivad häirida kasside ja koerte närvisüsteemi toimimist ning põhjustada krampe, südame rütmihäireid ja isegi surma. Mida tumedam on šokolaad, seda ohtlikum on see sinu lemmikloomale.
  • Pähklid, eriti makadaamia ehk Austraalia pähklid. Need sisaldavad veel uurimata mürkaineid, mis võivad tekitada loomadel probleeme närvisüsteemis, seedetraktis ja lihaskudedes. Makadaamiapähkleid leiab tihtipeale küpsiste koostisainete seas.
  • Piim ja piimatooted. Suurem osa kassidel ja koertel on laktoositalumatus ja piimatooted võivad häirida nende seedesüsteemi tööd, kutsudes esile oksendamise ja põhjustades ka kõhulahtisust.
  • Viinamarjad ja rosinad. Need sisaldavad mürke, mis võivad kassidel ja koertel tekitada neerupuudulikkust.
  • Kondid. Üks tavapärasemaid näkse koertele on kondid. Kuid nende juures on väga oluline jälgida, et need poleks teravate otstega ega liiga väikesed. Vastasel juhul võivad kondid koerale kurku kinni jääda või seedesüsteemi häirida ning kättesaamiseks on vaja operatsiooni.
  • Toores liha, muna või kala. Liha, muna ja kala võib toorelt sisaldada erinevaid patogeenseid ehk haigusttekitavaid baktereid (kõige tuntum on näiteks salmonellabakter), mis loomadel kutsuvad esile oksendamist, võivad põhjustada kõhulahtisust ja olenevalt nakkuse ulatusest, kahjustada ka erinevaid organeid. Siiski, patogeensed bakterid ei kannata kõrget temperatuuri, nii et kuumtöödeldud liha ja kala on kindlam lemmikule anda.

Mida peaksid tegema, kui lemmikloom on söönud mürgist toitu?

Ksenia Germani sõnul võib mürgiste toiduainete nimekiri olla pea lõputu, sest väga palju sõltub ka loomast endast: iga organism võib erinevatele toiduainetele erinevalt reageerida. Seetõttu, kui ka otsustad lemmikloomale mõne maiuspala enda toidulaualt anda, ei tohiks teda sellega üksi jätta.

Kasulik oleks looma enesetundel silma peal hoida ning koheselt, kui märkad, et midagi võib valesti olla ja lemmik ei tunne end hästi, võta ühendust loomaarstiga. Sealjuures tasub meeles pidada, et mida rohkem infot oskad veterinaarile anda (mida lemmik sõi ja kui palju), seda lihtsam tal on sinu looma aidata! Olles andnud loomale midagi tavapärasemast teistsugust või vahetanud äsja tema kuivtoitu, jälgi, kuidas reageerib sellele tema organism. Väljaheited, karv, silmad ja nahk, hoia neil silm peal. Kui muutuseid ei ole ja koer on rõõmus, siis järelikult see muudatus sobis.