1) Silmanägemise kadumine või muud silmaprobleemid

Kui koer hakkab ajapikku rohkem asjadele otsa kõndima, tihemini kukkuma või välja näitama ebamugavust silmapiirkonnas, siis võib ta kannatada mõne silmahaiguse või nägemise kadumise all. Silmade punetuse või hägususe korral tuleks kindlasti kiirkorras olukorraga tegeleda.
Halvenev silmanägemine on koerte puhul osa normaalsest vananemisprotsessist, kuid välistamaks vanemas eas tekkivaid silmahaigusi, tuleks oma loomaarstil lasta oma lemmik siiski üle vaadata. Nägemise halvenemise vastu ei saa küll midagi teha, kuid loomaarst saab vähemalt aidata lemmikul kohaneda uue situatsiooniga.

2) Tihenenud või raskendatud urineerimine

Suurenenud urineerimisvajadus või selle raskendatus võib olla lemmikul esimene näitaja neeruhaigustest või kuseteede põletikust. Haigused võivad üsna tihti esineda keskealistel kuni vanematel koertel. Õnneks on mõlemad olukorrad ravitavad õigete ravimite või dieedimuutustega. Seega tuleks esimeste kahtluste tekkimisel kohe arstiga olukorda konsulteerida ning kindlaks teha, kui tõsine võib probleem juba olla.

3) Halb hingeõhk, verised igemed ja muud suuprobleemid

Kui koera suuhügieeni eest pole korralikult hoolitsetud, võib koeral esineda probleeme hammaste või igemetega. Ka halb hingeõhk viitab probleemidele. Hea suuhügieen nõuab järjepidevust, pese lemmiku hambaid reuglaarselt ja paku talle aeg-ajalt ka maiustusi või toitu, mis hambaid puhastaksid. Loomaarst oskab sind kindlasti aidata ja anda nõu, kuidas suuhügeeniga seotud probleeme lahendada ning kuidas neid tulevikus vältida.

4) Nahaprobleemid

Koerad võivad kokku puutuda naha- ja karvaprobleemidega igas vanuses, kuid vanemas eas on nad neile lihtsalt vastuvõtlikumad. Nahahaigused on ära tuntavad erinevate sümptomite järgi nagu lööbed, kahjustused, paistetused, muhud, kuiv nahk või karvkatte kaotus. Enamasti saab sümptomeid kas leevendada dieedi muutmisega või ravimitega ka täielikult ravida.
Paljudel koertel tekib aga vananemisega naha alla rasvaga täitunud lipoome, mis on küll healoomulised, kuid sarnanevad ohtlikult pahaloomuliste kasvajatega. Neid tasub oma loomaarstile kindlasti näidata ja muutustel silm peal hoida.

5) Kaalulangus või -tõus

Vanadel koertel võib tekkida ka probleeme normaalkaalu säilitamisega, koerad võivad kaalus juurde võtta või hoopis seda kaotada. Ei kaalulangus ega -tõus pole lemmikule eriti ohutud olukorrad. Eriti ohtlikud on muutused siis, kui tegemist on väikese koeraga. Ülekaalulised koerad on vastuvõtlikumad diabeedile, erinevatele südamehaigustele, liigesepõletikele ja ka vähile. Nende riskide tõttu võib kaaluprobleeemidega lemmikutel vaja minna spetsiaalselt kaloririkkamaid või -vaesemaid toite, mis aitaksid neil sõltumata oma vanemast east normaalkaalu säilitada. Loomaarstiga arutades saab valida koerale tema vanusele ja kaalule vastav toitumiskava ning treeningplaani, et lemmik elaks mugavalt ja tervislikult.

6) Raskendatud mängimine ja liikumine

Kuigi varem võis aktiivsele lemmikule päev läbi aias ringi jooksmine ja mängimine tohutult meeldida, muutub koer vanusega järjest rahulikumaks. Ta hindab pikki uinakuid järjest enam ja liigub vähem ning aeglasemalt. Vanade aktiivsete harjumuste vähenemine võib viidata erinevatele liigeseprobleemidele, mis on eakamate koerte hulgas üks levinumaid probleeme. Loomaarst oskab soovitada koerale sobivaid toidulisandeid või ortopeedilisi magamisasemeid. Samuti võib kodus maha panna vaibad ja paigaldada kaldteed, mis muudaksid loomal niigi raskendatud liikumise kergemaks.

7) Käitumis- ja mäluprobleemid

Muutused koera käitumises võivad viidata dementsuse tekkimisele, kuid samas võivad käitumismuutused olla ka vaid tavaline reaktsioon vananemisele. Seega tuleks loomaarstiga kindlasti konsulteerida ja koera käitumisel silma peal hoida. Mõned dementsuse sümptomid on näiteks tuppa pissimine või varasemalt õpitud lihtsate käskluste ununemine.

Allikas: petmd.com